Flúgos futam (1. forduló)

2014.08.18 09:42

Útjára indult a labda a Premier League-ben, de kit érdekel a labdarugdosás, amikor beindult a nagyüzem a harmadosztályú pályákon is, a Tercier Líg-ben. Ha már potyognak a gólok, folytathatjuk sorozatunkat a 2014/15-ös évad első fordulójának összegzésével. A színvonal, a látogatottság gyaníthatóan nem nőtt látványosan az előző idény óta, de talán némiképp izgalmasabb lesz az új szezon, mint az előző volt, de nem gondolnám azért, hogy pacemaker-rel nem lehet majd kiülni a lelátóra. Mivel első fordulóról van szó, azt javaslom, ismerkedjünk meg kicsit bővebben is a csapatokkal az események taglalásán túl.

Cigánd – KBSC 2-0: A cigándiak már az előző szezonban is nagyon szerettek volna minket elnáspángolni, de a Petében egy hosszabbításban szerzett góllal megvertük őket, míg Cigándon gólnélküli döntetlent értünk el (örökre beleégett a retinámba Szabó Viktor két lépésről kihagyott ziccere). A hazaiak kilenc játékossal erősítették meg keretüket, és még annak ellenére is igen masszívnak tűnt a kezdőjük, hogy Varga – az előző szezonban jól termelő csatárpáros egyik tagja – csak a lelátón kapott helyet sérülése miatt. Nálunk sem volt mindenki a fedélzeten, hiszen Szabó II. Ádám és Nyitrai még csak most kezdte el az edzéseket, Horváth Bence és a két Dávid – Zoli és Feri – pedig csak a nézőtéren szurkolhatott társaiért. Nos, a csapat nem igazán mutatta meg, hogy mire is gondolhatott a vezetés, amikor egyértelműen a bajnoki címet tűzte ki elérendő célként, de a folytatásban nagyon bízunk benne, hogy megmutatja a csapat, hogy nem voltak túlzóak a várakozások. A cigándiak ügyesen járatták a labdát, de a legfontosabb, hogy szanaszét tördelték a játékot, amiben Sipos játékvezető kiváló partner volt. Ennek ellenére őszintén gratulálunk csoporttársunknak, mert többet tettek a győzelemért, így kiérdemelték azt. Ha már retinába égésről volt szó, a hallójáratomban még sokáig visszhangzott a „Ria-ria-Cigánd” rigmus, ami így leírva is meglehetősen szürreális, hát még a füleddel perceptálni…

Putnok – Hajdúböszörmény 2-0: Habár a rettegett Igor, Bogdanovic mester arról regél a honlapjukon, hogy nyerhető meccset buktak el, azért rúgott gól nélkül győztesként levonulni a kör négyszögesítésével egyenértékű feladat. Mivel a putnoki honlapot beszippantotta egy fekete lyuk (mi meg inkább a mieinket néztük meg), így csak a böszörményiek beszámolóira hagyatkozhatunk, ami szerint gyakorlatilag végigtámadták a meccset, de nem sikerült góllal koronázniuk parádés támadásvezetéseiket. A gömöriek kerete gyakorlatilag kicserélődött, leginkább Borsodból pótolták a hiányzókat. Mi – ugye – megszereztük hat játékosukat, eleddig 5 labdarúgónk viszont kölcsönbe Putnokra került (a csapatok átigazolásairól egy holnapi posztban számolunk be). A Böszi csatárgondjai lehet, hogy akkut módon fognak jelentkezni ősszel, hiszen két leggólerősebb játékosuk már nem bevethető: Bogdanovic már szeretne csak edzői feladataira koncentrálni, Milovac viszont a Várdához ment (az időnként még gólképes Perendic Rákospalotán folytatja). 1-0-al fordultak a csapatok, miután az első felesben egy megpattanó szabadrúgásból (öngóllal) vezetést szerzett a hazai brigád, a másodikban volt játékosunk, Horváth Szabi is betalált. Nekem - őszintén szólva - kicsit meglepő, hogy Krajnc nem kapott még szerepet a Putnokban, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy sérülése után nincs még olyan erőállapotban.

Salgótarján – Honvéd II. 1-2: Tudom-tudom, Honvéd-MFA, meg minden, de maradjunk a tényeknél: ez a Honvéd második csapata. Habár a Tarján a tavalyi szezon felénél még 5 pontos hátrányban volt a méltán világhírű Somos SE mögött, végül sikerült ledolgozniuk a különbséget, és egy pont előnnyel megnyerték a Nógrád megyei egyet. Ősszel még a Puebla brazil-tagozata versenyzett színeikben (nem kevesebb, mint 7 brazil játékos lépett pályára az őszi ezüstérmesnél, na meg Kovács Zoli, az ex-újpesti), tavasszal viszont tovább léptek, és inkább levezető játékosokkal erősítettek. Így került Tarjánba Bárányos, Penksa vagy Kurak is, akik amilyen gyorsan megérkeztek, olyan gyorsan szedelődzködtek is a nyáron. A brazil-tengelyből egyedül az általunk is jól ismert Maicon maradt meg, legkevesebb 8-an viszont távoztak a csapattól. 10 új játékosuk viszont mindenképpen van, a Várdától igazolt két spílerrel (Üveges, Popovics) bizton állítható, hogy jól jártak. A Honvédot nem lenne érdemes lebecsülnünk, hiszen (ezen a szinten) kiváló utánpótlással rendelkeznek, ráadásul, ha visszajátszóik is vannak (mint most éppen Ikenne-King), bárkit elkaphatnak. Éppen említett színes bőrű játékos találatával vezetett a kispesti alakulat a szünet előtt egy perccel, de hogy még keserűbb legyen a tarjáni szünet, arról a lefújás előtt Bobál Gergely gondoskodott. Üveges találata már elég későn jött (83. perc), így a nógrádiaknak nem sikerült pontot szerezniük bemutatkozásképpen. Úgy gondolom, mind a két gárdát az élbolyba várhatjuk, nem csak a hétvégi eredmény mondatja azt velem, hogy a Honvéd akár bajnok is lehet (igaz, azzal is nagyjából kitörölhetik…).

Kisvárda – DVSC-DEAC 3-1: Ha már bajnokesélyesről volt szó… A várdaiak meglehetősen imponáló módon intézték el a nyáron cseppet sem gyengülő kisvonatot, nem hiszem, hogy bárki vitatkozna velem, ha azt mondom, hogy a bajnokság toronymagas esélyeséről beszélünk. A Várda így is éppen hogy csak kipottyant a másodosztályból (pontazonossággal, kevesebb nyert meccsel – pedig 15 góllal jobb volt a gólkülönbségük, mint a Ceglédnek), ráadásul nyáron elküldték azokat, akikkel nem voltak megelégedve, és igazoltak 8 nagyon jó képességű labdarúgót. Összefosni magunkat nem kell, mert a labda gömbölyű, plusz mi sem sz..al gurigázunk, de nem lesz egyszerű, maradjunk annyiban. A hazaiak a 14. és a 16. percben rúgtak két gólt (a volt kövesdi, Hegedűs duplázott), és habár a Létáról visszatérő Sós révén a vendégek közelebb kerültek a hazaiakhoz, Brankovics 87. percben szerzett találata megnyugtatta az állami pénzzel jól kitömött a meglehetősen jó anyagi kondíciókkal rendelkező kisvárdaiakat. A Dombi Tibivel felálló vendégek kétség nélkül fognak még kellemetlen perceket okozni az éllovasoknak, és azt hiszem, érdemes lesz majd összehasonlítani a Léta elleni két eredményüket a tavalyival. És nem csak azért, mert ez már nem az a Léta…

A HÉT KÉPE: A kisvárdai várat nem lesz egyszerű bevenni... (Fotó: kisvardafc.hu)

Felsőtárkány – Létavértes 8-0: A bajnokcsapat. Sic transit gloria mundi – mondaná a művelt dán, avagy: így múlik el a világ dicsősége! A sportvezetésből felmentett létai sportvezetők jól kicsesztek a településükkel, amikor nem voltak tisztában a nevezési határidőkkel, a debreceniek viszont bevetették az anal intruder-t, és mindenkit hazarendeltek. A létaiak jobb híján elkezdtek apróhirdetéseket feladni, mert játékosuk az nem maradt mutatóba sem, de úgy látom, most is kevesen vannak, mert csupán egyetlen csereembert tudtak a buszra ültetni. Ha érzel magadban tehetséget, bla-bla, még itt jelentkezhetsz: 20/470-7465. Szilágyi Zoltánt kell keresni. Én már felhívtam, 10 éve rúgtam utoljára labdába, azt mondták, túlképzett vagyok. Na, szóval: a Léta két tétmeccsen kapott összesen 20 gólt, előbb a múlt hétvégi kupafordulóban a vélhetően bombaerős, ugyancsak NB 3-as Csepeltől 12-t, most meg a tárkányi legényekkel hitették el, hogy ők a bajnokság toronymagas esélyesei. Állítólag a félidei 3-0 után a tárkányiak már új „játékszabályokat” vezettek be saját részre, úgymint: csak ollózva, csak sarokkal, csak a rosszabbik lábbal illik gólt szerezni, de még így is kitömték a bajnokot. Viccet félretéve, nem lesz rossz a Tárkány sem, mert a tavalyi mag nagyjából együtt maradt, ráadásul megszerezték például Dobost is Kövesdről. A hazaiak harcban lesznek várhatóan a dobogóért, a vendégek viszont – nagyon reméljük, hogy nem lépnek vissza menetközben, és végigcsinálják, amit elkezdtek.

Tiszaújváros – Nyírbátor 1-3: Az Újváros komoly átalakuláson ment át, céljuk így mi más is lehetne, mint a bentmaradás, de nem lesz egyszerű a képlet: ez a „felhozatal” kicsit erősebbnek néz ki, mint az előző szezonbeli. A nyírségiek nagyjából együtt maradtak, ráadásul ők mindig számíthatnak a Nyíregyháza-vonalra is, de az előző idényben is elég rágós falatként tartottuk őket számon. Az Ebesről télen igazolt Nagy Dávid góljával szerezték meg a vezetést a vendégek, de Kovács Bence szabadrúgásból 4 perc múlva egalizált. Az előző etapban 7 gólig jutó Lipcsei Márk 7 perc múlva ismét megszerezte a vezetést a vendégeknek, és hogy megnyugtató legyen a különbség, arról a Győr korosztályos csapatától érkezett Pálfi gondoskodott a hosszabbításban. A hazai szurkolók beszámolói szerint aggodalomra ad okot a mutatott játék, sokan már a Megye I-et vizionálják, de szerintem lesz 3 gyengébb csapat az Újvárosnál. A Nyírbátor – ahogy az előző idényben is – a középmezőnyt nyugodtan megcélozhatja.

Gyöngyös – Hatvan 0-5: A hevesi szomszédvárak csatáján a mindig jól kezdő hatvaniak erődemonstrációt tartottak, kérdés, hogy a vendégek ilyen jók, vagy a hazaiak ennyire gyengék. Jövő héten okosabbak leszünk. A gyöngyösiek egyébként úgy jutottak fel, hogy habár megnyerték a megyét (félidőben már 13 ponttal „mentek”, végül 24 pontot vertek a Pétervásárára), az osztályozón büntetőkkel alulmaradtak a Bátaszékkel szemben. Mivel azonban Tolna megye bajnoka nem vállalta a harmadosztályt, így a Szövetség a gyöngyösieket kérte fel az indulásra. A hazaiak a megyében mindössze egyszer szenvedtek vereséget 4 döntetlenjük mellett, 25-ször győztesen hagyták el a pályát, ennek is köszönhető a diadalmas bajnoki cím. 103 rúgott góljuk mellé csak 26-ot kaptak, legeredményesebb játékosuk a 23 találatig jutó Nádudvari Alex volt, aki továbbra is a csapat játékosa. A keret nagyjából együtt maradt a nyáron, bár azt kicsit furcsának találom, hogy a mindössze 22 éves Klavács, aki 18 gólt termelt az előző idényben, Domoszlóra igazolt. A hatvaniak télen sem szaggatták az istrángot átigazolások terén, most sem, ez az állandóság lehet a legnagyobb fegyverük, kiválóan összeszokott csapatról van szó, akik biztosan ott lesznek a középmezőnyben. A tegnapi nap lejátszott mérkőzésen egyébként a vendégek már a 4. percben megszerezték a vezetést az ugyancsak télen Ebesről igazolt Horváth révén. Az előző idényben 8 gólos Surányi növelte a gólkülönbséget még a szünet előtt, Kelemen és Simon góljaival már négygólosra hízott a hatvani előny a második felesben. A Balmazújvárosból érkezett Sárközi a 84. percben tette fel a koronát a vendégek teljesítményére, ráadásul a hajrában még emberelőnybe is került a Hatvan, miután Kovács Ádám a kiállítás sorsára jutott. Az előző szezonban is gyanús volt nekem egyébként a Gyöngyös ebből a szempontból. Mert nagyon érdekesnek találom, hogy van az, hogy az a csapat, amelyik 24 pontot ver rá a másodikra, begyűjt egy szezonban 7 piros és 54 sárga kártyát. Két játékosuk is elérte a kétszeri eltiltást sárgák miatt, például Nagy Ádám történetesen 13 sárgát és 1 pirosat szedett össze. Biztosan nagyon lelkesek a gyöngyösiek, de meglepődnék, ha nem huppannának ki vissza, a megyébe.

Veresegyház – Jászberény 1-2: Őszintén szólva, azt hittem, hogy a tavasszal búgócsigaként felhúzott veresiek (ha már újra lehetőséget kaptak a harmadosztályra) ott folytatják, ahol abbahagyták, és behúzzák az újonc elleni meccset. Valami gond azért mégis lehet Veresegyházán, mert már a Kupából is megalázóan lőcsölte ki őket a nagynevű Bölcske (0-7), szerintem Siskó Manó hiányzik… Na meg a honlapunk fórumán egyszer feltűnő Kiss Bence (talán emlékeztek rá), aki Csomádra igazolt a nyáron. Bence, ha van időd, gyere, írj valamit, mondjuk arról, hogy sikerült feljebb lépned! A hazaiak igazoltak vagy 10 játékost, közülük a legnagyobb név kétségtelenül Palásthy Norbertté, aki az élvonalban is futballoz(gat)ott rövid ideig, de sosem értettem, mi ez a hype körülötte, mikor csatár létére mindössze egyszer érte el a bűvös 10 gólos álomhatárt felnőtt csapatban. Az újonc vendégek az előző szezonban Jász-Nagykun bajnokai lettek úgy, hogy félidőben még egy ponttal le voltak maradva a Karcag mögött, a végén viszont 10 pontot vertek csoporttársukra. Tavasszal mindössze egyszer szenvedtek vereséget (egyébként a bajnokságban összesen 2-szer), ezen kívül minden meccsüket megnyerték (még ősszel volt 3 darab ikszük). 111 gólt lőttek (!) és csak 24-et kaptak, házi gólkirályuk Németh Gyula lett, aki 21 gólt szorgoskodott össze. A télen a REAC-tól elhozott Farkas viszont tavasszal 15 góllal tette le a névjegyét, és a tegnapi meccsen is betalált a 16. percben, ezzel szerzett vezetést a vendéggárda. Foró még öt perccel később egalizálni tudott, de Bálint találatával már a 29. percben kialakult a végeredmény. Valami azt súgja, hogy a két csapat a kiesés elkerüléséért fog küzdeni ebben a szezonban.

 

A következő kör is igencsak érdekesnek ígérkezik, elég csak arra gondolni, hogy az 5-0-al gázoló Hatvan a 8-0-al simázó Tárkányt fogadja. A Honvéd-Várda összecsapás igazi rangadónak ígérkezik, meglátjuk, a szabolcsiak képesek-e a másik tarcsit is bedarálni. A Böszörmény minden bizonnyal arra készül, hogy feledtesse az első fordulóbeli botlást, de a várhatóan lendületbe jött cigándiakkal szemben nem lesz könnyű dolguk. A Putnok Nyírbátorba látogat, bravúr lenne a pontszerzés, kíváncsiak leszünk, a Berény mire képes a kicsit frusztrált Tarján ellen, de otthon talán jók egy ikszre. A Léta-Veres igazi titánok harca, de szerintem a vendégek örülhetnek, a vasárnapi egyetlen találkozón pedig a Loki valószínűleg tovább fokozza az újvárosiak kínjait (bár mi nagyon szorítunk a borsodiakért).

Mi szombaton fél hattól fogadjuk a nem túl jó előjelekkel érkező gyöngyösieket, ahogy megszokhattátok, a héten igyekszünk mindenfélét összeszedni, amit tudni érdemes.   

 

Ahogy az előző szezonban, úgy idén is be fogunk számolni az utánpótlás-csapataink eredményeiről, de míg az U15/U14-es bajnokság küzdelmei a jövő héten kezdődnek, U21-es és U17-es garnitúránk meccsei halasztásra kerültek...

Téma: Flúgos futam (1. forduló)

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása