Flúgos futam (10. forduló)

2014.10.20 16:13

Először is kezdeném azzal, hogy nem láttam értelmét külön cikket szentelni a debreceni mérkőzésnek, mivel nem láttam a helyszínen, felesleges lett volna hosszú oldalakon keresztül beszélni a semmiről. Így hát, ezen cikk keretein belül fejteném ki a véleményem csapatunk idegenbeli bajnokijáról.

4,85-ös gólátlag egy fordulóban? Na, ezt übereljék a „nagyok”! Nem tévedés, 34 gól született a fordulóban, a csapatok meszet ittak, és éleslövészetet tartottak. Egy találkozón kilenc, egyen nyolc, egy harmadikon hét gól született – kezd széthúzódni a mezőny, lassan mindenki elfoglalja a megérdemelt pozíciót. Nézzük részletesen!

DVSC-DEAC – KBSC 1-1: „Idegenben jó az iksz…” – szokás mondani, na de, nem a mi helyzetünkben. A helyzet az, hogy mindenki nagyon jól tudja immáron, hogy ez a bajnoki cím elúszott, éreztük ezt már a Hatvan elleni hazai vereség után is, de – még ha fáj is – most már egészen bizonyos, hogy ez a csapat nem fog 13 pontot verni a Várdára (sem). Hogy miben van a hiba, azt is mindenki sejti: nem úgy sikerült ennek a keretnek a kialakítása – a legjobb szándék ellenére sem – ahogy az csupán a nevekből prognosztizálható lett volna. Jómagam hétről-hétre várom, hogy mikor törik meg ez a gyenge sorozat, mikor ér véget a vesszőfutás, mert egyszerűen lehetetlennek tűnik (tűnt), hogy ez a keret csupán ennyire képes, és úgy tűnik, egyelőre Gálhidi mester sem képes a korosodó muraközivel eredményt elérni az epsoni derbin. Akiket kiütéssel kellene vernünk, azokat egy- (jó esetben) két gólocskával kínáljuk meg, akiktől egy-két góllal biztosan jobbak vagyunk, azokkal leikszelünk, és nagyon úgy tűnik, hogy vannak tőlünk jobbak (Cigánd, Hatvan), akiktől viszont annak-rendje módja szerint ki is kapunk. Ha már a Hatvannál tartunk: a hevesiek a lehető legnagyobb természetességgel verték idegenben a Honvéd tarcsit, akik sokkal előrébb járnak, mint a debreceni fiatalok, és veretlenül állnak a dobogó legalsó fokán. De akkor mit mondjunk a putnokiakra, akik épp’ hogy meglettek a kezdésre, mi bruttósítottuk fel a keretüket, ott vannak a második helyen, és Ikaroszhoz hasonló szárnyalást mutatnak be. Át kell gondolni a célokat, és annak megfelelően cselekedni – maradjunk ennyiben… Behúzott kézifékkel nem lehet előzni…

Putnok – Gyöngyös 7-0: Az eddig jobbára padozó Monyók a kezdőbe került, és ha már ott volt, veretett egy laza négyest a hevesieknek, ráadásul három ezek közül az első félidőben realizálódott, és Sápi is eredményes volt, a félidőre már négy gólos fórral vonultak le a gömöriek. A putnokiaknak csak annyira vette el a kedvét a kisvárdai vereség, hogy az azóta eltelt 4 fordulóban az összes lehetséges pontot begyűjtötték, 15-0-ás gólkülönbséggel, úgyhogy csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a szezonkezdet előtt kicsit lesajnált borsodi csapatról. A gyöngyösiek viszont az utolsó három fordulóban egyaránt vereséget szenvedtek, mindössze egyetlen gólt kaptak, viszont kaptak 15-öt, úgyhogy bátran kijelenthető, hogy osztálykülönbség van a két csapat között. Ami – ahogy annak lennie kell komolyabb helyeken – realizálódott is. A putnokiak – ha már ott voltak – vonóhorgot dobtak a várdai buszra, és nagyon szorosan követik az éllovast, ebből még bármi is lehet a szezon végére…

Kisvárda – Veresegyház 5-3: Ha már az utolsó 3 meccseknél tartottunk, ezen két csapat esetében is érdemes szétnéznünk a statisztikákban, hiszen az a legkevesebb, hogy a szabolcsiak 9 pontot gyűjtöttek az utolsó 3 fordulóban, de lőttek 17 (!) gólt a kapott 6 mellé! Én ugyan a két utolsó meccsen bekapott 3-3 gólt sokallom, biztos nem olyan fokú a koncentráció hátul, mintha szorosak lennének a meccsek, de Révész mester minden bizonnyal megtalálja majd az okokat helyettünk. A veresiek utolsó három meccsükön viszont nem szereztek pontot, (most) rúgtak 3 gólt, ellenben kaptak 17-et! Sőt! Ha az utolsó négyet nézzük, akkor 22-őt! Szóval, azt hiszem, érezhető a szintkülönbség a két csapat között, ennek megfelelően is kezdődött a mérkőzés, hiszen a hazaiak már a 6. percben megszerezték a vezetést Erős révén. Eddig az előre megírt forgatókönyv szerint zajlott a meccs, azonban a 7. percben egyenlítettek a vendégek, és hiába szerezték meg a vezetést a várdaiaka 32. percben, a veresiek bírták a nyomást, és a 35. percben újra egyenlítettek. Hogy mégiscsak előnnyel térjenek pihenőre a hazaiak, arról Erős második gólja gondoskodott. A második félidő már nem volt ennyire mozgalmas, Milovac megszerezte szokásos dupláját, míg Kozma a hosszabbításban kozmetikázott kicsit az eredményen. Erős és Milovac teljesítménye az utolsó 3 meccsen egyébként meglehetősen félelmetes: a Gyirmótról megszerzett Erős 7 gólt szerzett (összesen 9-et), a Böszörménytől elhappolt szerb pedig hatot (összesen 11 gólos már 10 meccsen!). Csak mellékesen: Milovac most ötödször (!) tudott duplázni a szezonban!!!

A HÉT KÉPE: Milovac nem aprózza el, kiváló mutatójával átvette a vezetést a góllövőlistán (Forrás: kisvardafc.hu)

Cigánd – Jászberény 1-1: Cigándon viszont gond van. Azt hiszem, a borsodi településen nem gondoltak arra, hogy 5 győztes meccset 5 nyeretlenül megvívott követ, hiszen igaz, hogy voltak ebben szivatósabb találkozók (Várda, Putnok, Tarján idegenben), de az Újvárost, és most a Berényt egy bajnoki címre hajtó brigádnak azért illett volna kistafírungozni. Ráadásul az utolsó 4 meccsen rúgott két gólocska is igencsak szerények tűnik. Ehhez még tegyük hozzá, hogy most is erőteljesen felborzolta a csapat a lelkes hazai szurkolók idegeit, hiszen az első félidő végén 0-1-et mutatott az eredményjelző, és csupán a középhátvéd Ur Laci 71. perces fejesével sikerült egyenlíteniük. Már tavaly is megfigyelhető volt egyébként, hogy ha a Roszel-Varga kettősnek nem megy a gólszerzés, akkor sokat esik a cigándiak eredményességi potenciálja, nos, a borsodi Rooney az ötödik forduló óta nem tudott találatot bevinni, míg a tar tank mindezidáig eredménytelen a bajnokságban (tegyük hozzá: ez utóbbi játékos sérülése miatt csupán az 5. fordulóban került először bevetésre, és nincsen túl sok játékperce. Hiába a 3 klasszikus ékes felállás (Roszel-Varga-Molnár), ez csupán egyetlen pontocskát ért, és már 10 pontra van az első hely! A jászberényiek újonc létükre egészen biztató szezont produkálnak, megszerzett 11 pontjukkal a 10. helyet foglalják el, és tapadnak a középmezőnyre.

Nyírbátor – Hajdúböszörmény 4-5: Ha az előző szezonban lett volna ez az eredmény, alighanem senki nem lepődik meg, most viszont a forduló legnagyobb Kinder surprise-áról beszélhetünk. Pláne annak ismeretében, hogy a 39. percre a vendégek már 4-0-ra vezettek, és habár Fabu szépített még a szünet előtt, Tóth Lajos harmadik gólja azt jelentette, hogy visszaállt a négy gólos különbség. Nem meglepő, hogy a nagy rohanásban elfáradtak az eddig még pontot sem szerző vendégek, Fabu újabb két gólt lőtt, valamint Erdei is betalált, de a 3 pont kimenetelét mindez már nem befolyásolta, a vendégek begyűjtötték első pontjaikat, és felléptek az utolsó előtti helyre azzal, hogy gólkülönbségük miatt beelőzték a Verest. A hazaiak viszont gyors egymásutánban a második vereségüket szedték össze, így pillanatnyilag csak a 8. helyre jók.

Tiszaújváros – Felsőtárkány 3-1: Kicsit talán meglepőnek tűnt az előző „Flúgos”-ban, hogy az újvárosiaknak megelőlegeztük a győzelmet a Tárkány ellen, de az utóbbi hetek formája arra engedett következtetni, hogy hazai pályán a borsodiak megszerzik a három pontot. Habár a tiszaújvárosi szurkolók a szezonkezdet gyengébb eredményei után már a Megyéről beszélgettek, az utolsó három meccsen kilenc pontot szerzett a csapat, ráadásul a következő fordulóban is ők számítanak esélyesnek, annak ellenére, hogy idegenben lépnek pályára. A Tárkány viszont „szívóágon” van, négy forduló telt el azóta, hogy utoljára pontot szereztek, ráadásul elmondható, hogy viszonylag simán maradt alul ezeken a mérkőzéseken a hevesi gárda (Honvéd 0-4, Salgótarján 0-2, Kisvárda 3-6, Újváros 1-3). A vezetést pedig a fiatal Csóka révén a vendégek szerezték meg, azonban a Barcikáról kölcsönadott Kovács Szilárd még a szünet előtt kiegyenlített. Egészen biztosan sokat változtatott a meccs képén Kaszás 74. percben bekövetkezett kiállítása, hiszen a hazaiak a 78. és a 87. percekben tudtak újra eredményesek lenni, ezzel pedig megnyerték a találkozót. Az újvárosiak „feltámadásuknak” köszönhetően felkapaszkodtak a 6. helyre, viszont a tárkányiak megszerzett 5 pontjukra nemigen lehetnek büszkék, de még ez is elég a 12. helyre.

Honvéd-MFA – Hatvan 0-2: A kispestiek pihentek egy hetet a Léta visszalépése miatt, de ha megnézzük az utolsó három meccsükön milyen eredményeket értek el, nem volt egyértelmű, hogy megmarad a Hatvan veretlensége. A Honvéd fiataljai kilenc pontot gyűjtöttek be az utolsó 3 találkozójukon, gólt sem kapva, 14 plusszal. A hatvani labdarúgók azonban – úgy tűnik – nem igazán beszari fajták, a 38. percben megszerezték a vezetést Kelemen góljával, aki így mindkét tarcsinak betalált, ráadásul a hosszabbításban a Diósdról szerződtetett Illés is megrúgta első gólját a Hatvan mezében, mégpedig büntetőből, miután Nagy Gergő 16-oson belüli rugdosódását nem túlzottan értékelte a játékvezető. A „hevesi csoda” tovább folytatódik, nemcsak hogy őrzi dobogós helyét a Hatvan, hanem tovább szilárdította azt. Mivel a kispestiek nem tudnak ikszes meccset játszani, így hiába az öt győzelem, 15 pontjuk csak a 7. helyre elegendő.

 

Tartalékbajnokságok:

U21:

Felsőtárkány – KBSC 0-13 (gól: Dávid 3, Kerekes 3, Csendom, Győrfi 2, Hallgató, Siskó, Elek, Omar): Habár azt kell mondanom: ezt is vártuk a tabella utolsó helyezettje ellen, ez semmit nem von le a csapat érdemeiből. Már a félidőre kilencgólosra nőtt a különbség a két csapat között, a második felesben még így is rúgtunk négyet. A nyíregyháziak egy meccsel kevesebbet játszva, 3 ponttal „úsznak” előttünk, mi viszont két ponttal előzzük a Cigándot. A hétvégén a Létát fogadnánk, így senkit nem fogadunk…

U17:

Felsőtárkány – KBSC 1-15 (gól: Márton 7, Bicskey 3, Kovács Á., Halász, Bordás 3): A nullpontos tárkányiakhoz látogattak U17-eseink, és a várakozásoknak megfelelően nagykülönbségű győzelmet arattak. Már a 20. percre 6 gólos volt a különbség, ráadásul csapatunk első öt gólját Márton Martin szerezte, aki további kettővel gazdagította cseppet sem szegényes lőlapját. Martin egyébként az utolsó hat fordulóban összesen 17-szer (!) volt eredményes, míg a többiek összesen 10-szer tudták mattolni az ellenfelek kapusát. Győzelmünknek köszönhetően csapatunk a hetedikről az ötödi helyre kúszott fel a tabellán.

U15:

KBSC – Eger 2-20 (gól:Horváth E., Ignácz): Sajnos a csoportmásodik egri fiatalok megoldhatatlan feladat elé állították csapatunkat, a mindössze egy cserejátékost a padra ültető Balogh-Harnócz-tanítványok már az első félidőben kilenc gólos hátrányba kerültek. A második félidőben szinte számolatlanul szerezték a gólokat az egriek, így hatalmas különbségű vereség lett a vége.

U14:

KBSC – Eger 0-14: Sajnos ennyivel jobbak ebben a korosztályban is az egriek, így csak a tisztes vereség lehetett volna a cél (na meg az első rúgott gól megszerzése a bajnokságban), de – ahogy az eredményből is látszik – ez sem sikerült…

 

Jóval kiegyenlítettebbnek tűnik a következő forduló, így nagy hentelésekre nem számítunk. A Putnok akár át is veheti a vezetést a tabellán, hiszen a Kisvárda lesz a pihenős, így ha Tárkányban győzni tudnak a gömöriek, líderpozícióba kerülnek. A böszörményiek a hajdúsági rangadón gyarapíthatják pontjaik számát a kisloki ellen, és talán a hatvaniak veretlensége sem törik meg, mivel az eddig felemás teljesítményt felmutató Tarjánt fogadják. A lelkes jászberényiek tovább szomoríthatják a ritmust vesztett Nyírbátort, a tiszaújvárosiak viszont folytathatják győzelmi sorozatukat is akár Veresegyházán. A Cigánd előbb-utóbb biztosan kikászálódik a gödörből, erre a Gyöngyösnél keresve sem találhattak volna jobb ellenfelet, mi viszont – előre láthatólag – meg fogunk szenvedni a másik tarcsival is. 

 

Téma: Flúgos futam (10. forduló)

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása