Flúgos futam (14. forduló)

2014.11.17 16:10

Csodával határos feltámadásokat regisztrálhattunk a 14. játéknapon, de arról is nevezetes a forduló, hogy egy körrel az őszi zárás előtt már megvan a félidei bajnok, minden dicséretet megérdemel a Putnok csapata. Érdekesség, hogy három csapatnak sem volt elég három lőtt gól ahhoz, hogy behúzzák a meccset, igaz, a tárkányiak biztosan örülnek annak, hogy a klinikai halál állapotából visszajőve, a végén pontot szereztek.

Tiszaújváros – KBSC 1-0: Mindenki tudta, hogy amennyiben nem szerezzük meg a három pontot Újvárosban, nagyjából annyit ér a Várda legyőzése, mint a Kalaháriban a vízforraló, és azt kell, hogy mondjuk, nem érdemtelenül zakóztunk a lelkes hazaiaktól, mert meg sem tudtuk közelíteni az utóbbi hetekben mutatott játékunkat. A szélsőjátékunk erősen a nulla felé konvergált, és talán nem véletlen, hogy mind a két edző úgy látta: fejben mintha máshol jártak volna a srácok. Hogy a meccs nagy részében pontosan mi történt, azt talán csak a játékosok tudják, de akár úgy is értelmezhetjük: jótékony köd fedte a játékosok vergődését. Most már amolyan minden-mindegy alapon futballozhatunk, aztán félidőben alaposan át kell gondolni a hogyan-továbbot.

HÉT KÉPE I.: Nem a fotós hibája…ilyenek voltak a viszonyok Tiszaújvárosban… (Fotó: Róth Zoltán)

Putnok – Hatvan 2-0: A hatvaniak az elmúlt héten vesztették el a veretlenségüket, a gömöriek pedig rápihentek a fontos derbire, meg is lett az eredménye. Habár a meccs elején a hevesiek megpróbáltak támadólag fellépni, sok siker nem koronázta erőfeszítéseiket, ehelyett Horváth Szabolcs révén, a 18. percben előnybe kerültek a hazaiak. A vendégek vezetőedzőjének, Híres Gábornak nem nagyon tetszhetett Gyarmati II. játékvezető teljesítménye, mert még a lefújás előtt felkéredzkedett tőle a lelátóra. A fordulás után, az 52. percben Madarász találatával már kétgólossá vált a putnoki előny, és jó csapatjátékkal meg is tartották azt. A mérkőzés krónikájához tartozik még, hogy egy megszerzett szabadrúgásnál a labdát megkaparintani igyekvő Sárközit a sípos sárga lappal büntette, de mivel a sárga pár ebben a játékban diszkvalifikációt ér, így két perccel előbb kenhette a tusfürdőt magára a többieknél. A Putnok győzelmével megszerezte az ősz bajnoka titulust, ami szenzációs eredmény, tekintve azt, hogy milyen körülmények közül indultak. A Hatvan sorozatban második vereségével maradt az ötödik helyen, de már csak egy győzelemnyire van tőle a Honvéd-Újváros duó.

Kisvárda – Hajdúböszörmény 5-0: A Várda kapujába visszatérhetett az eltiltott Vasas, valamint a középpályára a múlt héten betegeskedő Erős, de Milovac is megkapta újra a lehetőséget, hogy visszaszerezze a vezetést a góllövőlistán. Habár a hajdúságiak az előző fordulóban elég meggyőzően verték a Tarjánt, a szabolcsiak otthonában maximum a megalázó vereség elkerülésére volt esélyük, a végeredmény tekintetében mindenki eldöntheti, minek minősíti azt. Az biztos, hogy öt percnél tovább nem akarták húzni a hazaiak a meccs lényeges kérdéseinek eldöntését, ekkor Nagy Róbert szerezte meg szezonbeli nyolcadik gólját. Ha nem lettek volna már eddig is problémái a vendégeknek, Éles a 37. percben a kiállítás sorsára jutott, és a hazaiak javára megítélt szabadrúgást Erős a léc alá bombázta. A 43. percben Fodor szánta rá magát, hogy a 16-oson kívülről megcélozza Somogyi kapuját, „természetesen” be is talált, így háromgólosra hízott a differencia a két csapat között a szünetre. A második etapban kapott még egy büntetőt a hazai csapat, amit Milovac értékesített, majd a lefújás előtt egy perccel akcióból is eredményes volt a szerb csatár, így joggal hihette, hogy újra ő a csoport mesterlövésze, de tévedett. Nem hiszem, hogy Kisvárdán azzal kalkuláltak volna, hogy csak második helyen zárják az őszt, de megtörtént. A Böszi örülhet, hogy vetélytársai is meglehetősen gyengén szerepeltek, hiszen az utolsó hat csapat összesen szerzett 3 pontot a fordulóban.

Felsőtárkány – Jászberény 3-3: Eredménykényszer inkább a hazaiakon volt, ennek ellenére (vagy pont ezért), a berényiek álomszerűen kezdtek, hiszen a gólkirályi címre igényt tartó Farkas duplájával már a 18. percben meggyőző előnyre tettek szert. Az 50. percben Szilágyi révén már háromgólosra nőtt a különbség, senki sem gondolta volna, hogy innen még van visszaút a hevesieknek. A hazaiak ennek ellenére úgy kezdtek rohamozni, mintha hirtelen jól seggberúgták volna őket, és 8 perc elteltével Csóka és Barzsó találataival szorossá tették a lefutottnak hitt bajnokit. Újabb négy perc kellett ahhoz, hogy meg is szerezzék az egyenlítő találatot, Menyus vitte be. Hogy kiállítás is legyen a tényleg „flúgos”-nak nevezhető összecsapáson, arról az egymeccses eltiltásáról visszatérő Ludánszki gondoskodott, így véghezvitte azt a bravúrt, hogy két egymást követő meccsén is piros lapot gyűjtött be. Gratulálunk! Igazából egyik csapatnak sem jó az eredmény, a tárkányiak nem tudtak feljebb zárkózni, de a Berény is kihagyta azt a ziccert, hogy a középmezőny tetejéhez közelebb kerüljön. Ennek ellenére már az is megsüvegelendő, hogy hat forduló óta veretlenek…

Salgótarján – Nyírbátor 3-5: A másik „flúgos” meccset Salgótarjánban játszották. A nógrádiak három vesztes meccsel a hátuk mögött várták a szabolcsiakat, és ezen eredmények ismeretében cseppet sem volt meglepő, hogy Oláh Béla vezetőedző hat helyen is változtatott múlt heti kezdőcsapatán. Úgy tűnt, meg is lett az eredménye a „vetésforgónak”, hiszen öt perc sem telt még el, a hazaiak máris két góllal „úsztak” a bátoriak előtt, de a 12. percben Erdei góljával feljebb zárkóztak a vendégek. Banai második gólját is megszerezte hazai oldalon, így ismét kettő volt a differencia, de hogy a tarjáni szurkolók infarktus-közeli állapotba kerüljenek a félidőre, Nagy Dávid és Pálvölgyi góljaival a vendégek még a szünet előtt egyenlítettek. A második felesre is jutott két Nagy Dávid-gól, a tavasszal Ebesről igazolt játékos megszerezte hetedik és nyolcadik gólját is a szezonban, átvéve ezzel a háziversenyben a líder pozíciót. Kellett ez a három pont nagyon a vendégeknek, hiszen a hatodik forduló óta nem tudtak nyerni, és ezzel jelentős mértékben leszakították a mögöttük lévőket, elsősorban is éppen szombati ellenfelüket.

Honvéd-MFA – DVSC-DEAC 2-0: Úgy tűnik, a két tartalékcsapat közül a kispestiek vették komolyabban az „úttörőtalálkozót”, hiszen az első keretből importált Czárt, Prossert, Vécseit és Holendert is bevetették, nem is beszélve a nyolcszoros elefántcsontparti támadóról, Kandia Traoréról. Végül ez utóbbi gólja döntötte el végérvényesen a meccset, de akkor már az első félidőben szerzett Prosser találattal vezettek a hazaiak. Nincs mese, tudomásul kell venni, hogy a válogatott szünetekben a tartalékgárdák bárkit bevethetnek az első csapatuk keretéből, így aki akkor találkozik velük, lényegesen nagyobb ellenállásra számíthat, mintha a „jövő reménységeit” dobják be (plusz Dombi Tibi). A kispestiek jó szereplése várható volt, és az eredmények nekik kedvező alakulása esetén akár még negyedikek is lehetnek az őszi szezonzáró után, a Lokitól viszont – főként tavalyi szárnyalásuk után – a 11. hely csalódás…

Gyöngyös – Veresegyház 0-0: Bár utaltunk rá, milyen fontos pontokért játszik a tabella két utolsója vasárnap, fogást nem találtak egymáson, így továbbra is ott vannak, ahol a part szakad. Óriási mákja van a két gárdának, hogy vannak még ott páran körülöttük, akiknek eszük ágában sincs leszakadni, így akár egy jó tavasszal még bent is maradhatnak.

A HÉT KÉPE II.: A hét kérdése: melyik jobb buli? A., Bajnokit játszani a Tercier Lígben, B., Disznóvágás Cigándon a spanokkal? (Fotó: cigandse.hu)

 

Tartalékbajnokságok:

U21:

Nyíregyháza – KBSC 4-1 (gól: Ternyik): Sajnos nem igazán sikerült megszorongatnunk a csoport éllovasát, mert habár Ternyik Máté egyenlített, így ikszre hoztuk az első felest, a másodikban fölénk kerekedtek a nyíregyiek. Folytatás vasárnap 10 órakor a Putnok ellen!

U17:

Nyíregyháza – KBSC 7-0: Habár ebben a korosztályban is a bajnokjelölthöz látogattak fiaink, azért szorosabb eredményre számítottunk, de csúfos lett a vége. Vasárnap délben a Sajóvölgyét kötelező legyőzni!

U15:

KBSC – DVSC-DLA 0-8: A változatosság kedvéért – ebben a korosztályban is a tabella tetején állóval szemben vettük fel a versenyt, de sajnos 5-0-ás félidő után nem nekünk lett nyóc. Habár a 14. fordulóval végetért volna a szezon, de mivel az első fordulóból elhalasztott mérkőzés hátravan, lehetőség van jó szájízzel befejezni az évadot. Már csak azért is, mert az utolsó, Felsőtárkány vizitál nálunk szombaton, 8:30-kor, akik még pontot sem szereztek, gólkülönbségük 8-213!

U14:

KBSC – DVSC-DLA 1-6 (gól: Kismarton): Halleluja! Megvan az első rúgott gólunk! Abszolút nem cinikusan írom, hogy örülünk az első találatnak, amit az általában egy korosztállyal feljebb játszó, Kismarton Balázs szerzett. Szombaton meg kell verni hazai pályán a mindössze 3 pontos Tárkányt, és büszkék leszünk a fiúkra!

 

Jó kis meccsekre van kilátás a zárófordulóban, hiszen két találkozó kivételével elmondható, hogy az egymásnak feszülő felek minimális különbségre vannak egymástól a tabellán. Habár a Nyírbátor és a Várda között hét helynyi a különbség, én magam mégsem jósolok könnyed levezetést a várdaiaknak, de a nyírségiek meglehetősen kétarcúak idén. A böszörményiek is öt hellyel hátrébb helyezkednek el, mint az Újváros, de otthon, minden bizonnyal meg akarják mutatni közönségüknek, hogy többet tudnak jelenlegi helyezésüknél. A Hatvan-Cigánd meccs abszolút háromesélyes, talán a lélektani előny a borsodiaknál van, de az is vendégem egy sörre, aki a Jászberény-Honvéd, a Veres-Tárkány vagy a DEAC-Tarján meccsek pontos eredményét megtippeli.

Azt meg nem hiszem, hogy bárkinek én kéne, hogy felvilágosítást adjak arról, mi lesz szombaton a Petében 13 órai kezdettel…

Téma: Flúgos futam (14. forduló)

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása