A legénység, amely sorra hagyja el a süllyedő hajót I.

2013.06.20 19:00

Mivel továbbra is csak találgatni lehet csapatunk jövőjével kapcsolatban, minden okunk megvan rá, hogy kicsit még az elmúlt szezonról cikkezzünk. Ha már megnéztük, szerintünk mi is vezethetett a csúfos leszerepléshez, elemeztük a taktikát, az még hátra van, hogy megnézzük, kik is vitték véghez ezt a "szenzációs" tavaszi menetelést, azaz lássuk a főszereplőket egytől-egyig.

Szabó Ádám: Tavasz: 8 meccs, 0 gól, 2 sárga lap, 1 piros lap, 17 kapott gól. Szezon: 23 meccs, 0 gól, 4 sárga lap, 1 piros lap, 41 kapott gól. Ádám erényeiről és hiányosságairól sokszor megemlékeztünk már, tudjuk, hogy bravúrkapus, akinek a kijövetelei nem a legmegnyugtatóbbak, én mondjuk ezen a fronton láttam némi előrelépést nála. Az biztos, hogy több meccsen is csak az ő bravúrjainak köszönhetően úsztuk meg a gólszüretet, igaz, 4 meccses eltiltása után rögtön kapott egy hatost Újpesten. Nem vagyok benne biztos, hogy a Szolnok elleni kiállítása jogos lett volna, de a 4 meccses eltiltás csakis a vicc kategóriába fér bele. Egyelőre nem hallani arról, hogy távozna, azt hiszem, örülnénk neki, ha ősszel is nálunk szerepelne.

Póser Dániel: Tavasz: 7 meccs, 1-szer be-, 1-szer lecserélték, 0 gól, 1 sárga lap, 0 piros lap, 19 kapott gól. Póser Dani télen került hozzánk, nagyon fiatal, tehetséges kapusként jellemezték, és kövezzetek meg, de én úgy érzem, hogy olyan nagyon nem vallott szégyent. A Szolnok ellen rögtön kapott góllal nyitott Ádám kiszórása után, kapott egy négyes Nyíregyen, egy ötöst a Fáy utcában, a kisloki elleni meccsen már 4 kapottnál járt, amikor lecserélték, de számos bravúrt is bemutatott. Ő is a bravúrkapus kategória, a védhetetlent védi, a védhetőknél időnként hibázik. Habár én úgy tudtam, hogy jövő nyárig szerződtettük, de angolosan távozott. Ez csak nálunk nem meglepő, ha valaki érvényes szerződés mellett eligazol (lásd még: Konate, Messi stb.).

Komlósi Ádám: Tavasz: 9 meccs, 1-szer lecserélték, 0 gól, 5 sárga lap, 1 piros lap. Szezon: 22 meccs, 2-szer lecserélték, 0 gól, 10 sárga lap, 1 piros lap. Egy jó Komlósira bizony nagy szükség lett volna tavasszal, de hol volt ez a jó Komlósi? Néha félelmetes dolgokat produkált a védelem irányítójaként, sokszor nyomozta a labdát, nem számította ki jól a labdák ívét, lassú volt és körülményes. Az egyetlen dolog, ami Ádám "fénykorából" megmaradt, az az agresszivitása, soha nem arról volt híres, hogy a pályán igazi gentleman-ként viselkedne az ellenfél támadóival, vagy éppen a játékvezetővel. Nem hinném, hogy játékosként látjuk még a pályán, hallani itt-ott arról, hogy esetleg ő dirigálná a csapatot az őszi szezonban, meglátjuk, mindenesetre nem hiszem, hogy túl jó szájízzel vonulna vissza az aktív futballtól.

Fótyik Dominik: Tavasz: 13 meccs, 1-szer lecserélték, 1 gól, 5 sárga lap, 0 piros lap. Szezon: 27 meccs, 2-szer lecserélték, 3 gól, 10 sárga lap, 0 piros lap. Fótyik ősszel úgy játszott, hogy a fél NB 1 sorban állt kérőként, tavasszal viszont nem tudta hozni azt a szintet, amiért megszerettük szlovákiai légiósunkat. Abban azt hiszem, mindenki egyetért, hogy Dominik kiváló adottságokkal rendelkezik, főként ami a fejjátékát illeti, a magam részéről nem sok olyan futballistát láttam, aki a védelem tengelyében ilyen határozottsággal takarította volna a felívelt labdákat. Tavasszal, úgy érzem, igyekezett a többiekhez halványodni, és egyre többet próbált meg vállalni, ami nem sok pluszt adott hozzá a csapatjátékhoz, viszont elvett a védekezés hatékonyságából. Talán nem véletlen, hogy a téli érdeklődők, a Videoton, a Diósgyőr és a Siófok elálltak vételi szándékuktól, és a játékos az újonc Mezőkövesdhez kerül. Sok sikert neki, kívánjuk, hogy állja meg a helyét az elsőosztályban is, köszönjük!

Nyisalovits Donát: Tavasz: 4 meccs, 2-szer becserélték, 0 gól, 1 sárga lap, 0 piros lap. Szezon: 5 meccs, 2-szer becserélték, 1-szer lecserélték, 0 gól, 1 sárga lap, 0 piros lap. Doni az egyik nagy vesztese az idénynek, hiszen még a legelső fordulóban kezdőként számított rá Szabó János, 40 perc elteltével már vége is lett a szezonjának. Nyisa a Cegléd elleni meccsen tért vissza, aztán be kellett cserélni Komlósi és Fótyik sérülése miatt a Nyregy ellen, ahol olyan helyezkedési hibákat követett el, amiket csakis hosszú sérülése számlájára írhatunk. Mindenesetre Nyisa a mi fiunk, egyelőre itt is van, reméljük marad is, és visszanyeri régi formáját őszre.

Szala Ákos: Tavasz: 7 meccs, 1-szer be-, 3-szor lecserélték, 0 gól, 0 sárga lap, 0 piros lap. Szezon: 22 meccs, 3-szor be-, 5-ször lecserélték, 0 gól, 3 sárga lap, 0 piros lap. Ákos saját maga nyilatkozta le, hogy 2014-ig szól a szerződése, úgyhogy fogalmam sincs, hogy léphetett le menetközben, de én itt már nem lepődök meg semmin. Mindenesetre azt hiszem, nem vagyok egyedül a véleményemmel, hogy ha annyit tud, amennyit nálunk a szezonban mutatott, akkor nem fogunk érte krokodilkönnyeket hullajtani. Fiatal játékos, azok a játékelemek, amikben nagy lemaradása van (helyezkedés, szorosabb emberfogás) tanulhatók, a másodosztály szintjén talán (nem most) meg fogja állni a helyét. Egyszer. Hogy most kik lehetnek azok a látássérült játékosmegfigyelők, akik kiszemelték maguknak az NB 2-ben, már nem a mi gondunk.

Horváth Szabolcs: Tavasz: 9 meccs, 2-szer lecserélték, 0 gól, 3 sárga lap, 0 piros lap. Szabolcs a Putnok elleni hazai szezonnyitón úgy játszott balhátvédet, ahogy Szalától ősszel vártuk volna, sallangmentes volt, energikus és kőkemény. Kár, hogy nagyjából azon a meccsen láttuk utoljára jól játszani. A bal oldalunkon onnantól fogva jött a Szala-effektus: könnyedén elfutó szélső, akadály nélküli beadás, vagy a védő gond nélküli lefutása. Kiprich egyszer már kínjában balszélsőként is bevetette, mondanom sem kell, totális tévedés volt. A Honvéd elleni meccs után ki is szorult a csapatból, és tulajdonképpen mindegy volt, hogy Szala vagy Horváth mellett cikáznak a szélsők. Távozott, sok sikert neki.

Privigyei Ádám: Tavasz: 9 meccs, 1-szer lecserélték, 0 gól, 5 sárga lap, 0 piros lap. Szezon: 20 meccs, 1-szer lecserélték, 10 sárga lap, 1 piros lap. Ádámot a magam részéről tavasszal magabiztosabbnak láttam, mint az őszi fordulókban, sokat próbált résztvenni az előre játékban is, de helyezkedési hibái, döcögős fordulékonysága megmaradt, és ez nem tett jót védelmünk jobb oldalának. Nagyon sokat kell még fejlődnie a játékosnak, ezt viszont már nem nálunk fogja véghezvinni, hogy hol, az a jövő titka.

Kiprich Dániel: Tavasz: 12 meccs, 2-szer becserélték, 0 gól, 6 sárga lap, 1 piros lap. Kiprich Danit jobbhátvédnek szerződtettük, aztán a meccsek nagy többségén nem a posztján játszott, volt ő középső védő, aztán szűrő is, csak éppen a helyén nem tudott kibontakozni. A Putnok elleni meccsen pedig látszott, mit ér, ha védelmünk jobb oldalán egy Kiprich faragja az ellent, de a kényszerű változtatások miatt más posztokon kellett (volna) bizonyítania a vezetőedző fiának. Lássuk be, ez nem ment. Rengeteg helyezkedési hiba, pontatlan összjáték, fegyelmezetlenség, nagyjából erről szólt Dani tavaszi szezonja. A magam részéről kicsit sajnálom távozását, de nem vagyok meglepve...

Folytatjuk... 

 

Szavazás

Ki volt tavasszal a védelem legjobbja?

Privigyei Ádám (5)
17%

Komlósi Ádám (3)
10%

Kiprich Dániel (2)
7%

Fótyik Dominik (10)
34%

Nyisalovits Donát (3)
10%

Szala Ákos (3)
10%

Horváth Szabolcs (3)
10%

Összes szavazat: 29