A LÉT(A) A TÉT!!!

2014.03.07 17:15

Azt hiszem, nem túlzás a cím, mert habár a Mennyei bajnokságokban szinte mindenki képes bárkit elkalapálni teljesen váratlanul, de a Léta nem biztos, hogy meg fogja nekünk tenni azt a szívességet, hogy enged minket visszaelőzni, ha most átengedjük a vezető helyet. A vezető helyet, mert habár másodikak vagyunk, de tudjuk, hogy a kisvonat „nem játszik”, egyébként erős a gyanúm, hogy a „kicsik” ellen jó lesz nekik ez a „lebutított” keret is, amivel az Ebes ellen álltak ki, a bajnokságra esélyesek ellen meg majd jön Ludánszki, Ferenczi, Spitzmüller meg Seydi. Persze, nem a Léta ellen. Ott majd a Loki-ovi fogadja a feljutásra ácsingózó vértesieket.

De kik ezek a létavértesiek, és miért nem hallottunk ezidáig felőlük? Nos, azt mindenki tudja, hogy a Létavértes együttese a Loki fiókcsapata, de eleddig (a 2013/14-es bajnokság rajtjáig) nem voltak olyan fontosak, mint amennyire most lettek. A Felcsút el tudta intézni egy huszárvágással, hogy a Videoton tarcsijából hirtelen önálló klubbá lettek, és fel tudtak kerülni az első osztályba, most nagyjából hasonló a cél Debrecenben is, bár valamennyivel átláthatóbb formában. Az őszi szezon alapján világosan látszik, hogy a debreceni utánpótlásból a legjobbakat Létára összpontosítják, lévén a Loki II. nem juthat fel a második vonalba, viszont tökéletes az együttműködés, hiszen a kisloki amolyan zavarórepülést folytat, és takarít el mindenkit a Léta útjából, akit lehet. Ennek az „együttműködésnek” volt a legeklatánsabb példája az őszi Léta-Loki meccs (de azt is írhattam volna, hogy az őszi szezon legszégyenteljesebb találkozója volt), amire a kisvonat egy Tárkányban kivívott 4-1-el, és egy Putnok elleni 3-0-al érkezett, holnapi ellenfelünk pályáján viszont 5-1-re lehidalt. Hogy nehogy azt mondja valaki, véletlen, a Loki a következő két meccsen előbb az otthon igen erős Hatvant alázta meg (4-1), majd ugyanilyen arányban múlták felül az ugyancsak nem outsider Cigándot. Véletlen, mi? Egyébként az ominózus meccsen olyan csapatot állított ki a tartalékcsapat, amelyik azóta sem szerepelt így együtt (Fülöp Gergő például csak azon a találkozón kapott szerelést), ráadásul mindössze két cseréjük volt, amiből egyet sem használtak fel. Biztos elégedett volt Gyarmati edző a brigáddal, amikor már az 54. percben kialakult a végeredmény, nem?

Ja, és hogy miért nem ismertük eddig a létaiakat? Merthogy a 2000/2001-es bajnokság második helyének megszerzése előtt a hajdú-bihari 1. osztályban sínylődtek. Ez az együttes még sosem tudott bajnok lenni, a 2001/2002-es bajnokságban kezdték meg NB 3. Tisza-csoportos szereplésüket, de második helynél soha nem jutottak előrébb. Érdekesség, hogy a tavalyi szezonban megszerzett 5. helyük is osztályozót ért (a Kisvárda, a Nyírbátor, a Tiszaújváros és a Cigánd is megelőzte őket), ahol a Jász-Nagykun-Szolnok megyei bajnok, Tiszafüred csapatát kapták, és egy laza idegenbeli 3-0 után (a most is kerettag Berdó mesterhármasával) otthon 14-0 arányban alázták meg a Szolnok megyei bajnokot (Kertész már akkor is három góllal vétette észre magát).

Szóval a cél világos: a Lokinak az NB 2-ben pallérozódó utánpótlás-alakulata legyen! Nem mondom, hogy hülye ötlet, nekünk is volt együttműködési megállapodásunk anno a Diósgyőrrel, tavaly a Honvéddal hoztak minket össze, de például a diósiakkal való nagy együttműködésnek tulajdonképpen csak a kárát láttuk, mert elég egyoldalú volt (ők vittek innen, onnan nem jött csak a khm…majdnem selejtet írtam…resztli).

Hogy kik is a létavértesiek? A következő tényből világosan látható: a Létavértesnek jelen pillanatban 2 (azaz kettő) saját labdarúgója van, a többiek debreceni kölcsönjátékosok. A veterán Madar Csaba (38 éves), és a tavaly februárban Nyírbátorból igazolt Orosz Máté mondhatja magát a Létavértes játékosának, a többiek csupán zsoldosok, akiknek ki lett adva a cél, amit már az előbbiekben is megfogalmaztunk. Csupán Király Vitalij (ősszel: 1 gól, 11 meccs – 9-szer csereként) ment vissza a Lokihoz, illetve Burics került kölcsönbe Kecskemétre (12 meccs – mindig kezdő volt), de érkezett Kónya Csaba (1 gól – 12 meccs), Szabó Roland (1 gól, 10 meccs) és Balogh Norbert (1 meccs) (mindhárman kölcsönbe a kislokitól), na meg a transfermarkt.com szerint Szűcs István is, aki ugyan az őszt Békéscsabán töltötte (9 meccs), de 35 NB 1-es meccs és 3 gól van a neve mellett, és a harmadosztályban igencsak megfelelő középső védő lehet.

Hogy félelmetesen erős-e ez a Létavértes? Nos, látszólag igen. Összeszokott futballisták alkotják a keretet, és kétségtelen, hogy a csoport legerősebb alakulata látogat hozzánk holnap. Kertész 12 góljával vezeti a góllövőlistát, Vinicius kétségkívül a mezőny legjobb középpályása (ő is 9 gólnál tart már), 41 lőtt góljukkal magasan vezetik ezt a fajta statisztikát („csekély” 11 góllal szereztünk kevesebbet), 18 kapott góljukkal harmadikak ebben az összevetésben. 4-szer viszont kikaptak az ősz folyamán. A Fradi második csapata, a Nyírbátor, a Putnok és a számunkra oly’ kedves csapat le tudta győzni a létavértesi aspiránst.

Nézzük, az egyes meccsszakaszokat figyelembe véve, mikor is a leghatékonyabb a létai brigád:

1.-15. perc: 6

16.-30. perc: 2

31.-45. perc: 4

46.-60. perc: 12

61.-75. perc: 4

76.-90.perc: 13

Látszik tehát, hogy az első félidőben kicsit „lustábbak” a létaiak a gólszerzés területén, a második félidőben viszont impozánsan hatékonyak. A szünet után kell elsősorban észnél lenni, mert hiába több gól mutatkozik a hajrában, a REAC ellen szerzett utolsó periódusbeli 4 gól sokat változtatott a statisztikán.

Érdekes lehet az is (vagy talán elsősorban ez), hogy mikor hajlamosak „megadni magukat”, hogy néz ki a kapott gólok időbeli rendje:

1.-15. perc: 0

16.-30. perc: 3

31.-45. perc: 1

46.-60. perc: 4

61.-75. perc: 3

76.-90.perc: 7

A két félidő végén tehát iszonyat gólparádét láthat a Léta meccsein a kilátogató, mert itt a leghatékonyabbak, de egyben itt a legvédtelenebbek is. Úgy igazságos, ha megnézzük, mi hogy is állunk jelenleg ebben a tekintetben, mert úgy van összehasonlítási alapunk:

Lőtt gólok:

1.-15. perc: 2

16.-30. perc: 3

31.-45. perc: 7

46.-60. perc: 5

61.-75. perc: 4

76.-90.perc: 5

Többek között ezért is jó a csapatunk, mert a lőtt gólok időbeli eloszlását szemlélve nincs számottevő különbség, de ha megnézzük, hogy az első félidő hajrájában vagyunk a legeredményesebbek, amikor a Léta a legkevesebb gólt kapja, az gondolkodásra adhat okot…

A kapott gólok tekintetében:

1.-15. perc: 7

16.-30. perc: 2

31.-45. perc: 0

46.-60. perc: 1

61.-75. perc: 0

76.-90.perc: 0

A Léta viszont akkor nem lőtt még gólt a bajnokságban, amikor mi általában kapni szoktuk. Azért nem ártana elgondolkodni edzőnek, játékosnak egyaránt, hogy a kapott 10 gólunkból hetet már az első negyedórában bekapunk, aztán lehet szaladni az eredmény után. Most komolyan: ébresszük fel mi a „bealvó” játékosokat? A második félidőkben még mindig csak 1 gólt kaptunk, de egyszerűbb, ha úgy fogalmazunk, hogy a 31. perc után már csak a REAC játékosa, Farkas (aki már nem is a REAC játékosa) tudott betalálni a kapunkba. Jó lenne, ha ez így is maradna, sőt, ha már az elején lehúznánk a rolót!

Nálunk egyébként mindenki a fedélzeten, nincs sérült játékos a keretben. Nyilván ez azt jelenti, hogy Szabó Viktor is felépült, és a legerősebb tizenegyünket tudjuk kivezényelni a szezon legfontosabb meccsére. Sokan érdeklődtek, hogy mi van Czető Márkkal, aki a kezdeti gyengébb teljesítmény után a védelem egyik legjobbja lett az ősz végére: nos, Márk sérülés miatt kihagyta a felkészülés elejét, majd kötelező egy hetes sítáborban vett részt iskolai kötelezettségei miatt, így kimaradt az alapozás egyik legfontosabb időszakából. Most már minden rendben fiatal balhátvédünkkel, jó erőnlétben is van, de úgy tűnik, az edzői stáb nem fogja megbontani a Putnokon látott védősort. Ahogy megpendítettük már: ha Molnár és Szabó a pályán van, Krjancnak csupán a padon lehet helye, így az atombiztos kezdő a holnapi napra ez lesz:

 

Annak lehet örülni, hogy a padon ott lehet a védelem kiváltására Czető és Treznai, a középpályára Krajnc, Halász és Kovács Bence, elől meg…Kész Tibi… Most gondoljunk egy forgatókönyvet, ha a sérülékeny Szabó és Kész is maródi… Vagy inkább ne gondoljunk el…

Szerintem akkor van esélyünk a győzelemre, ha nekiesünk a Létának. Kajakból. Igaz, az elején viszonylag kevés gólt kaptak eddig, de miért ne most szakadna meg a sorozat? Persze, csak óvatosan, mert ha megint lenulláznak az elején minket, ahogy az „szokás”, nem biztos, hogy tudunk fordítani, de a meccs első felében nem puhatolózást, hanem erős dominanciát várunk. Ha az elején nem mutatjuk meg, hogy „ki az úr a háznál”, ezek a fiatalok képesek elhinni, hogy nyerhetnek is itt, és akkor gyakorlatilag fújhatjuk a bajnoki címet.

Tavaly ősszel képesek voltunk nyerni Létavértesen, pedig akkor is fenték ránk nagyon a fogukat. Igaz, a meccs második felében komolyan kidörzsölte a hátunkat a háló, na de, egy ilyen győzelemmel holnap is kiegyeznénk.

David szerezte a győztes gólt, aki a hírek szerint román még alsóbb osztályú csapatnál kapott mezt. Ezzel összefüggésben szeretném megemlíteni, hogy a találgatások ellenére sem Salvador, sem David nem lett „elküldve”, maguktól mentek.

Komoly aggodalomra ad okot, hogy 5 játékosunk is a „kötelező pihenés szélén” áll, hiszen Komlósi, Czető, Kovács Peti és Molnár 4-, Illés 9 sárgával rendelkezik. Tehát, ha közülük bárki lapot kap, Nyírbátorban nem játszik. Most gondoljunk el egy Kokó-Illés-Molnár nélküli 11-et…Brrr…

A Léta a csoport legjobb játékosállománnyal rendelkező klubja. Ezt nem tudjuk überelni. Viszont holnap fél ötre mi lehetünk a csoport legjobb CSAPATA. Habár az idénynyitón, Putnokon vereséget szenvedtünk, a visszanézések alapján is kijelenthető, hogy a gömöriek gyakorlatilag két helyzetből két gólt szereztek, aztán ölték a futballt, nekünk viszont semmi sem sikerült (ebben benne volt a spori keze is…). De azért ne ámítsuk magunkat! Nagyon kevés meccs volt ebben az idényben, amikor ez a csapat meg tudta mutatni igazi erejét. Voltak kikínlódott, sőt: meg nem érdemelt győzelmek is. Mindegy, a meccseket eredményre és nem pontozásra játszák. Nem kell nekünk, hogy egyöntetűen mindenki azt mondja: ez a csapat a legjobb csapat a csoportban. Nem kell, hogy mi lőjük a legtöbb gólt a szezon végére. Nem kell, hogy a veresi győzelemhez hasonlóan leamortizáljuk az ellenfeleinket. Ez a győzelem viszont nagyon kell. Ha egy elcseszett, rögön megpattanó hazaadás-kísérlettel, ha egy kapus seggéről bepattanó mákossal, ha egy arra járó verébről bepattanva, de akkor is – legalább egyszer – át kell tolnunk a labdát a gólvonalon. A játékosok ebben tevékenyen részt vehetnek, nektek, nekünk, szurkolóknak pedig kutya kötelességünk ott lenni és szurkolni. Azt is nehezen értettük meg, ha valaki nem jött el Putnokra, bár tényleg rengetegen voltunk. De azt, hogy egy ingyenes meccsen, amikor a legnagyobb ellenfél ellen játszunk hazai pályán, mi marasztalhat otthon valakit, nem fogjuk megérteni. Nincs szülői igazolás! És ha kérhetlek benneteket, dobjátok be a meccsjegy árát a jobb híján „becsületkasszának” nevezett valamibe, amivel értelmi sérült sorstársinkat támogatjuk. A csapat is összedobott egy csinos összeget, nektek sem lehet teher, nehogy már ezen spóroljunk! Nem hiszem el, hogy aki amúgy is kijött volna, nem tette félre a pénzt!

Még pár dolog a végére:

  • Az MLSZ írásbeli figyelmeztetésben részesítette klubunkat a Putnokon elhangzott „megbotránkoztató rigmusok bekiabálás miatt”. Maradjunk annyiban, hogy ez a kazincbarcikai futballszurkolók oldala, így nem akarjuk minősíteni sem a büntetést, sem az azt kiváltó rigmusokat, de korábban büszkék voltunk rá, hogy mindig sportszerű, a csapatot éltető, biztató közönségként maradtunk meg a vendéglátók emlékezetében, maradjunk – ha lehet – most is ennél. Tudjuk nagyon jól, hogy a büntetés okaként megfogalmazott sorok mire vonatkoznak, és azt is, hogy az első osztályban bizony ezért komoly pénzbüntetések kerülnek kiosztásra. Habár nem a mi feladatunk lenne (hanem a hivatalos oldalnak, amelynek fel kellett volna szólítania a tábort a sportszerű biztatásra a puszta tények leírásán felül), arra kérjük a szurkolói csoportokat, hogy klubunk további büntetéseit elkerülendő – tartózkodjanak a büntetés kirovását megalapozó skandálástól. Mégha ezzel nem is leszünk népszerűek…
  • Tudtuk persze mi is, hogy három magánszemély tulajdonába került a klub, de ezt nem szeretnénk kommentálni. Az ősszel elmaradt fizetések kifizetésre kerültek, egyelőre nyugodt a légkör a KBSC házatáján. És nem, a Wanhua nem akar egyelőre beszállni…
  • Az MLSZ szabályzata szerint a kölcsönjátékosok nem részesülnek más elbírálásban, mint a „saját tulajdonú” focisták. Ennek alapján szó nincs arról, hogy a kölcsönben szereplők MLSZ-szabályzat alapján ne játszhassanak a kölcsönadó csapat ellen. A Putnok-KBSC meccs előtt viszont a putnoki klub elöljárói a szavukat adták, hogy Horváth Bence – a tavaszi szezonra is létrejövő kölcsönadási-szerződés fejében – nem játszik a KBSC ellen, esetleg a padon foglal helyet, és csak akkor lép pályára, ha sérülés, kiállítás, egyéb miatt megfogyatkozna a putnoki csapat „fiatal-kerete” (ismert, hogy 1992.01.01. után született 3 játékosnak kell a pályán lennie egyszerre). Nos, a becsületszó ennyit ért putnoki oldalon, és bárki mondhatja, hogy Bence semmit nem csinált a meccsen. Viszont a megállapodás értelmében egy másik 21 éven aluli játékosnak kellett volna a helyén játszani… Na de: „úri” becsületszó? Hagyjuk…
  • A centerpályánk tökéletesen alkalmas a játékra, sőt, jobb állapotban van, mint a múlt heti putnoki…

 

Még pár szó a putnoki önjelölt jogásztanoncoknak:

  • a képen szereplő úrral egyeztettük a kép elkészítését, mi a probléma?
  • ha azt a képet tettük volna fel, amelyiken jól látható az inkriminált személy arca, meg sem ismernétek…
  • nagyon be vagyunk szarva, így hát, várjuk az idézést…

Még valami:

Habár engem – megmondom őszintén – nagyon is elszórakoztat a putnoki szurkolók trollkodása, tudom, hogy nem mindenki van így vele. Ha akarjátok, regisztráció-függővé tesszük a fórumozást, ami persze nem zárja ki, hogy bárki beírhasson (aki regisztrációval rendelkezik), mindenesetre kicsit megszűri a „társaságot”. Erről kellene, hogy szavazzatok, mondjuk, egy hét van rá, jövő hét pénteken – a beharangozó előtt – zárjuk a szavazást.

Néha Dávid legyőzi Góliátot. Ráadásul nincs is ekkora különbség. Pontos, tervszerű játékkal kialakíthatjuk azt a különbséget, ami elég lehet a végelszámolásnál. Többről egyelőre nem vagyunk hajlandóak beszélni…

Mindenkinek a Petében a helye holnap!

Hajrá Barcika!

(Ja, mivel a létai keret 17 játékosát is megpróbáltuk szóra bírni, de senki nem állt szóba velünk – a mienket már meg sem kérdeztük – holnap elmarad a szokásos interjú-füzér…)

Téma: A LÉT(A) TÉT!!!

Dátum: 2014.03.08

Feladó: Blu

Tárgy: OlÉ

Fradi-Putnok 2-1!!!!!!!!!!!!!! Hajrá Zöldek! Köszönjük!

Dátum: 2014.03.08

Feladó: shift1

Tárgy: léta

Hát nagy meccs lesz a mai az biztos. Mindenki a stadionba, és én is beteszem a pénzt a perselybe. Mindenképpen nagy meccset várok. Hajrá Barcika!

Dátum: 2014.03.08

Feladó: Barcika

Tárgy: .

Ahogy eddig is tudtuk a putnokiak ahol csak tudnak keresztbe tesznek nekünk. Felfedezhető volt ez a műfüves pálya esetén, a játékos és edző elcsábítások esetében és most a legújabb a Horváth Bence pályára lépése körüli kamu ígéretek. Szívből remélem, hogy pofára esnek majd és mi fogunk örülni a szezon végén!
Nagyon fontos meccs következik, remélem sokan leszünk a lelátókon és belehajtjuk a csapatot a győzelembe.
HAJRÁ BARCIKA!!!
Nem szoktam ilyet mondani, de HAJRÁ FRADI!!!

Dátum: 2014.03.08

Feladó: szupergo

Tárgy: Re:.

Biztos vagyok benne, hogy hamarosan megbűnhődnek a szomszédok az ilyen viselkedésért. Így szokott lenni és most is így lesz.
De nekünk nem ők a fő ellenfelek. Ha még a Putnok is utolér, akkor már úgyis mindegy lesz.

Dátum: 2014.03.07

Feladó: szupergo

Tárgy: A Léta tét...

Egész héten azon izgultam, hogy ne ezt vagy valami hasonló címet adj a cikknek. Erre tessék, megüt a guta! Elvetted tőlem ezt a sziporkát...
A meccsel kapcsolatban rövid leszek: A bajnoki döntő következik.
Utóirat: Én bedobom azt az 500-ast a ládába, tegyetek így mindannyian! Ezzel a jótékonysággal segíthetünk és talán elnyerhetjük az égiek segítségét is. Mert kell az majd, meg fogjátok látni!

Tételek: 1 - 5 ból 5

Új hozzászólás hozzáadása

Szavazás

Szeretnéd-e ha csak regisztrált szurkolók szólhatnának hozzá a fórumban?

Igen (13)
54%

Nem (11)
46%

Összes szavazat: 24