Ha kérhetem, az első nyári igazolás egy profi "sepregető" legyen...

2013.06.01 16:27

Olcsó poén lenne azt írni, hogy nem tudtuk, hogy futballistáink egy hétre (1-7) mennek Debrecenbe, persze ehhez az is kellene, hogy legyen kedvünk poénkodni. Értem én, hogy hatalmas nyűg volt már ez a meccs, azt is értem, hogy morálisan a padlón vagyunk, de ennek ellenére: NINCS MENTSÉG! Amelyik futballista ebből a szánalmas 11-ből (14-ből) profinak meri nevezni magát, azt kész vagyok hivatalosan is szemberöhögni.

Nyártól mindenki oda megy, ahová való: az amatőr világba. Nem, nagyon kérem, ne keressük a kiskapukat, ne játsszuk ki a szabályokat, legyen csak minden labdakergető amatőr státuszú Kazincbarcikán. Legyen egy státusza szerint amatőr, hozzáállása szerint viszont vérprofi keretünk! Elég volt a profinak nevezett bohóckodásból, vállaljuk fel, hogy munka, vagy tanulás mellett, SZÍVBŐL focizó játékosaink vannak, akik egy szerethető csapatot alkotnak.

Még ősszel valamikor, amikor Szabó János ült a kispadon, azt írtam: "ideje van a szakgatásnak". Nem tudtam, hogy mennyire aktuális lesz ez most. Van olyan pillanat az életben, amikor a legjobb szakítani. Nincs már értelme megpróbálni rendbehozni a dolgokat, túl sok a fájó seb, azokat nem gyógyítja csak a szakítás, egy új kapcsolat és az idő. Kimondom, még akkor is, ha ez rosszul fog esni sokaknak (köztük kicsit nekem is): a mostani keret egyetlen játékosáért sem fogok bánatkönnyeket ejteni. Aki részt vett ebben a csúfondáros szezonban, annak nincs helye a csapatban, és nincs erkölcsi alapja felhúzni a kék-sárga mezt.

A tökutolsó otthonában kapni egy hetest, és így a tabella aljára csúszni. Ízlelgeti az ember a szavakat, és mérhetetlen bánat szállja meg. Nem tudom, így van-e ez az öltözőben is? A kispadon? Nem hagyja-e ott a buszsofőr "ajándékul" ezeket a fiatalembereket Debrecenben? És ha nem, miért nem?

Ezek a játékosok, akik 4-et kaptak Nyíregyházán, itthon az Orosházától, 5-öt a Vasastól, 6-ot a halványliláktól, 7-et a magasan leggyengébb tartalék kondától, mire gondolhatnak most? Mire gondol a kölcsönjátékos? Engem megfizettek, letudtuk, indulás haza, az anyaegyesületbe? Mire gondol Kokó, Nyitrai, Fehér Balu, Nyisa? Fel lehet menteni bárkit is a játékosok közül? Tóth Andrást, Poszukot és Sütőt hagynám csak ki, mert ők minden bizonnyal bizonyítani szerettek volna, ez most nem jött össze. Mire gondol a vezetőedző? Na és, ami a jövő szempontjából is lényeges: mire gondol a tulajdonos? Lát még fantáziát a barcikai labdarúgásban?

Aki most kifogásokat keres, az nem normális. Nincs kifogás, és nincs mentség. A kazincbarcikai labdarúgás soha nem volt még ilyen mélyponton. A magam részéről megköszönöm ezt az idényt minden "résztvevőnek", játékosnak, edzőnek egyaránt, mert az a gödör, amibe taszították azt a klubot, amelyik válogatott játékosokat, magyar bajnokokat nevelt ki, és kétszer is az NB 1-es tagságért küzdött, elődöntőt játszott a Magyar Kupa-sorozatban, mélységesen mély. Habár most éppen lefelé mozdulunk, de tegyünk arról, hogy már a nyáron felfelé induljunk el. Legalább morálisan. A többit majd meglátjuk...