Holtszezon II: Nézzünk a hírek mögé!

2014.01.17 16:11

Először is engedjétek meg, hogy a KBSC szurkolók nevében őszinte részvétünket fejezzük ki Rakaczki Bence halála miatt a játékos családjának, valamint a diósgyőri szurkolóknak. Egy fiatalember elvesztése mindig megrendítő, úgy gondolom, ilyenkor félre kell tenni mindenféle vélt vagy valós ellentétet. Legyen neked könnyű a föld, Bence!

A szomorú nyitóhang után meg kell dicsérjük Zotyeszt, hogy a hivatalos honlap látszólag újra üzemel, és reméljük a régi fényében ragyog. Az első edzésről készített beszámolót nagyon szívesen olvastuk, és tényleg tiszta szívből örülünk neki, hogy nem nekünk kell feltárnunk mindenfajta információt, hogy csillapítsuk a barcikai drukkerek információéhségét. Ez a honlap ugyanis – még anno blog formájában – nem azért jött létre, hogy friss információkat közöljön – más lehetőség nem lévén a tájékozódásra, megtettük, amikor nem volt mit olvasni – hanem leginkább azért, hogy a dolgok mélyére próbáljon meg ásni, és értékelje a KBSC körüli eseményeket. Azt gondolom, ez két külön műfaj: a hivatalos oldal informál, a szurkolói oldal kommentál. Nem is biztos, hogy jó, ha ez összekeveredik. De azért, ha lehet valamit kérni: a kbsc.hu-n a kommentálást jó lenne visszaállítani. Örülünk ugyan, hogy mindenki nálunk adja ki, ami a szívét nyomja, de minket ez egy másik csapat hivatalos honlapjára emlékeztet, a véleménynyilvánítás teljes megvonására, az meg – ugye – nem biztos, hogy a demokrácia legfőbb jellemzője… Mivel – ahogy kivettem szavaiból – ez nem a honlap szerkesztőjének a sara, azt hiszem, van rá esély, hogy visszaálljon a régi rend…

Több információval mi sem tudunk szolgálni, mint azt Zotyesz tollából olvashattátok: hétfőn állítólag pár próbázó kék-sárgát ölt, megnézi a stáb, mit tudnak, erősítést jelentenek-e, vagy előre toljuk Kokót és Tátrait csatárnak. David nem kívánt NB 3-as bajnok lenni – vagy miegyéb – rá már nem számíthatunk a továbbiakban. A tervezett felkészülési meccsek időpontját megírtuk mi is, talán 1-2 „felhozó” még belefér a programba.

Ha már arról beszéltünk, hogy a szurkolói oldal „dolga” a történések kommentálása, talán vágjunk is bele. Az, hogy mi hogy látjuk, nyilván csak egy dolog, ha hiszitek, ha nem (és most már tényleg leszállok a témáról) most sem kértük ki egyik szurkolói csoport (több is van?) véleményét sem, csupán írjuk a magunkét. Ahogy az oldal mottója is: „a KBSC NB 3-ban szereplő csapatáról – abszolút szubjektíven”.

Azt hiszem, elolvastunk mindent (kbsc.hu, boon.hu), amit Borbély mester nyilatkozott, erre próbálunk most reagálni pár mondatban. Először is kiemelném a boon-os nyilatkozatból az utolsó bekezdést, miszerint „futballberkekben elterjedt, hogy anyagi gondok vannak”, ezt a vezetőedző kapásból cáfolja. Nyilván nem tudom feltételezni a mesterről, hogy nem beszél a játékosaival, és nem értesült ezekről a problémákról, sokkal inkább azt, hogy „ezt kell mondani”. Nos, nem légből kaptuk az infókat, nem Julcsi néni mesélte a piacon, hanem maguk az érintettek. Az is lehet, hogy azóta már megoldódtak ezek a problémák (adja Isten), de legalább mi magunk között ne csináljunk úgy, mintha nem is léteztek volna. A futballisták fizetése Magyarországon mindig olyan téma, hogy a mezei szurkoló egyszerűen rávágja, hogy: „úgysem érdemlik meg”, de egyrészt ez nálunk nem teljesen így van, másrészt, ami szerződés szerint jár, azt bizony ki kell csengetni. Ígéretekre, „majd lesz-alapon” még senkit nem szolgáltak ki a Tesco-ban.

A másik, ami mindkét interjúban elhangzott: 1-2 helyen kell erősíteni, fontos az állandóság. A mondat második felével tökéletesen egyetértünk. Annak a csapatnak, amely őszi bajnokként zárt, a megmaradt tagjait meg kell tartani. Nem hiszem, hogy bárkit is „kikiabálnánk” a keretből. Akadnak, akiknek még fel kell venniük a fordulatszámot, de képességei alapján – talán – mindenkinek itt van a helye. Viszont, ahogy a rég nem „látott” shift1 kolléga is megjegyezte a fórumban: „2 komoly képességű csatár távozott”. Helló! Azt meg azért tegyük még hozzá, hogy az őszi szezon sem arról szólt, hogy számolatlanul lőttük a gólokat – a veresiek elleni meccset felejtsük most el – hanem arról, hogy nincs egyetlen egy kifejezetten gólérzékeny csatárunk sem. Hogy ne menjünk nagyon vissza az időben: olyan, mint Stevica, Binder vagy akár Vólent Roli. Tudjuk, hogy Urbin vagy Bajzát nem lehet a miénk, de tényleg nem tudunk összekaparni egy serial killer-t a támadó szekcióba?

Ahogy már leírtuk: szerintünk kellene 2 csatár a két távozó (Salvador és David) helyére, egy jobbszélső Kleiber helyére, ha bármi is történne Nyitraival, valamint egy irányítani tudó középpályás, mert mi van, ha a közismerten porcelánlábú Molnárra esetlegesen hosszabb ideig nem számíthatunk? Most már David sincs, akire rá lehetett bízni ezt a feladatot (és még ő sem volt az igazi megoldás, mint láttuk). Ha tényleg a bajnoki címre hajtunk, nem biztos, hogy Kovács Bence meg tudja oldani ezt a képletet.

Azért pár infó: Nagy Peti csak véletlenül maradt ki a felsorolásból, amit Zotyesz tett, így nem kell jobb-bunkóba keresgélnünk, pedig már azt hittük. Czető Márkot nem rabolták el az ufók, nem sérült, csupán iskolai tanulmányai miatt nem jelent meg a szerdai első edzésen, de csütörtökön és mai napon is edzett már.

Nyilvánvalóan a hétfőn érkező 4 (vagy 3?) próbajátékos közül mindannyian a támadószekcióban érzik jól magukat. Amit sikerült megtudnunk: a próbázók közül az egyik a Kunhegyes, a másik a Vasas mezét viselte ősszel.

Kunhegyes? Nyilván a Magyar Kupa első fordulójában lejátszott, 4-2-es barcikai győzelemmel végződött összecsapáson figyeltünk fel rá. Ennek alapján lehetne az első gondolatunk Gácsi Zsolt, aki a kunságiak mindkét gólját szerezte, egyébként 34 éves és 15 meccsen 11 gólig jutott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei másodosztályú bajnokságban. A mi tippünk ennek ellenére inkább Tyukodi Attila lenne, ő még csak 20 éves, és a bajnokságban második helyen álló Kunhegyes az ő „termelésének” köszönhetően is áll ott, ahol áll, hiszen a fiatalember 16 meccsen 19 gólt harácsolt össze. Ki kell próbálni!

A Vasas-os téma egy kicsit nehezebb. Ádám Martinra gondolnánk első körben, 19 éves, nem szerzett gólt az NB 2-ben ősszel (4-szer csereként kapott lehetőséget), igaz, az U21-ben 9 meccsen 5 gólt vágott. Lehetne akár a csalódást okozó Zamostny is (ő sem rúgott gólt), de az Újpest fakóból kölcsön volt a Fáy utcában, nem hinnénk.

Az igazi ász a balszélre jönne, de az ő nevét egyelőre fedje jótékony homály, meg kell értenetek, vannak olyan infók, amiket egyelőre nem adhatunk ki, bármennyire szeretnénk, mert még egyáltalán nem biztosak. Kicsit „problémás” a játékos egyelőre, de az biztos, hogy a csoport legjobb bal futójáról van szó. Hétfőig jegeljük a témát, ha megérkezik, örülni fogunk neki…

Ami még nagyon is hírértékű: a klubvezetés mindent megtesz azért, hogy Horváth Bence még a télen visszakerüljön csapatunkhoz. Ismert, hogy jobb futóban Kleiber távozásával kicsit gondban vagyunk, a Putnokkal még le kell játszani ezt a meccset, de végülis Benő a mi játékosunk, kérdéses, meddig adtuk kölcsön, illetve van-e olyan záradék, ami szerint visszahívható a kölcsönszerződés lejárta előtt.

Azért legyünk óvatosak. Megírtuk már, és megírta a hivatalos honlap is, hogy összönkormányzati tulajdonba került a csapat, tehát László úr balfenéken el. Nos, ez lehet akár örömteli is némelyeknek, de azért aggódásra is okot adhat. Az önkormányzati szerepvállalás mértéke ugyanis nagy kérdés. Ha jól igazolunk (értsd: pénzért értelmes játékosokat), és megnyerjük a bajnokságot, az némely országokban óriási hozsannát ér a fenntartónak. De nem Magyarországon. Ne feledjük, hogy idén önkormányzati választások is lesznek. A világ – szinte – bármely szegletében dicsőséget jelentene egy önkormányzati vezetésnek, ha bajnoki címre tudta vezetni fenntartóként csapatát, de élünk a gyanúperrel, hogy ez itt nem így lenne. Röpködnének az interpellációk a városlakók pénzének elherdálásáról, az azonnali kérdések a sportra fordított pénzek szükségességéről, egyebekről. Ne tévedjünk: aki a leghangosabban ajvékolna, az nem lenne más, mint Negrutz Ágoston, a Putnok egyik tulajdonosa, kazincbarcikai önkormányzati képviselő. Senki ne higgye azt, hogy politizálni kívánunk, szó nincs róla. De innen az út kétfelé visz.

A Putnok egyébként megkezdte a felkészülést, a megyei 1-es Szikszó-Tomor-Lak-ot 7-0-ra lépték le iszonyatos passzjátékkal. Ezt abból gondoljuk, amit idézünk a honlapról: „Horváth Bence Ukrainetshez passzolt, aki a jobb pozícióban lévő Serbanhoz passzolt, akinek  már csak az üres kapuba kellett passzolnia.” Segítünk: átadta, áttolta, becenterezte, belöbbölte. Amúgy a már említett Szűcs Ádám (Ebes – 10 mérkőzés, 2 sárga- 1 piros lap) igazolására került pecsét, az ukrán Szverenko és a brazil da Silva leszerződtetése még képlékeny. Információink szerint (komoly) még egy raklap román játékost is le fog pakolni a „Puebla” feliratú teherautó, sok szerencsét hozzájuk!  Tesztelik még Kerekes Zsoltot, a Dabas támadóját (NB 3, Középső csoport, 14. hely), 15 meccsen 1 gólt szerzett, jó vételnek tűnik. Prés alatt van még Kovács Imre, a Szabolcs megye I-es Ibrány védője, nos, ő 15 meccsen játszott a Mennyei Megyei I-ben, gólt nem szerzett, 5 sárgát viszont igen.

Egyébként jó tudni, hogy a TAO-s pénzek optimális felhasználáshoz az kell, hogy ne legyen külföldi illetőségű játékos a csapatban (hogy ez az EU-ban miért probléma, ne tőlem kérdezzétek), a Putnok valamilyen úton-módon, a Sajóvölgyén keresztül képes ezt megoldani.

Ja, még egy biztos: a műfüvesünk nincsen hitelesítve NB 3-as meccsekre.

A hétvégi szerencsi tornán sok sikert kívánunk csapatunknak!

Hajrá Barcika!

Téma: Holtszezon II: Nézzünk a hírek mögé!

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása