A befejező emberek...

2017.02.04 12:14

Na, mielőtt rátérnénk a csatárokra, egy pár mondat a jelenlegi helyzetről...

Annnak mindig örül az ember, ha a felkészülési időszakban jónevű, magasabb osztályú, pláne NB 1-es csapattal fut össze gárdája, hiszen ezek kifejezetten jó erőfelmérők, még ha nem is mutatják a tényleges erőviszonyokat, mint amennyire egy tétmeccs sokkal inkább. Fene tudja, hol áll a Diósgyőr a felkészülésben, arról is csak sejtéseink lehetnek, mi hol állunk, úgyhogy az eredmény nem mérvadó, lehet 7-0 is oda, meg 2-1 ide, teljesen indifferens. Ráadásul van köztünk két osztályni (bár ha minden a jelenlegi úton halad, jövőre csoporttársak leszünk...) különbség, papíron.

Nagyon köszönte a miskolci csapat, hogy mekkora összefo(s)gás volt, hogy ők megfelelő ellenfelet kapjanak, hát tényleg köszönet minden alattvalónak, ez így van rendjén, amit a "király" "kér", azt illik meghallgatni, és tüsténkedni. Örültünk is, hogy láthatjuk a csapatot a Diós ellen. Ja, hogy zártkapus? Fasza...

Ha valaki azt gondolná, hogy egy Diósgyőr-szintű gárda (és itt a szint is erősen megkérdőjelezhető mostanában) lejön egy ilyen "libalegelőre", az hatalmas tévedésben van. Igaz, minden amellett szólt volna, hogy ha ott csak nézők nélkül lehet játszani, akkor inkább mérkőzzünk meg a barcikai műfüvön, de nem... Furcsa dolgok ezek...

Már csak azt tudom remélni, hogy ha a román(iai) próbázónk tényleg olyan jó, nem vagyunk hülyék játszatni, mert nekik se ide, se oda, ha külföldi, 10 légiós lehet az NB 1-es gárdák keretében, nyugodtan lecsaphatnak rá. Mi viszont megint keresgélhetnénk, és lassan kezdődik a bajnokság... Már így sem tudom, honnan fogunk egy értelmes éket leakasztani...

Apropó ékek...

Kétségtelen, hogy Farkas Janiról szólt az ősz, ezt még a legelvakultabb Faresz-unszimpatizálók is bevallhatják. Hogy vannak-e ilyenek? Nos, igen, vannak. Én legalábbis hallottam ilyen hangokat szünetekben, itt-ott-amott, hogy addig nem lövünk gólt, amíg Farkas a pályán van, ilyesmi, mert túl önző, mindig egyedül akarja megoldani, satöbbi. Aztán általában vert 1-2 gólt, és akkor a zümmögők átváltottak "Farkas Jani-Farkas Jani" csatakiáltásba, na de ne ítéljük el őket sem, mindenkinek lehet véleménye.

Hogy önző-e Farkas? Nos, sokszor az. Való igaz, hogy jobb szereti egyedül befejezni, mint gólt rúgatni mással. Hogy sokat reklamál-e? Nem kétséges... 8 lapnál jár már, ez csatárok esetében alighanem rekord a csoportban (nem néztem utána, ne haragudjatok), és nincs már messze a második eltiltás... Hogy télen megváltozott-e? Nem. És ne legyenek illúzióink, nem is fog már. Ugyanúgy osztotta a bírót, asszisztenst az Újváros elleni meccsen is, mint ahogy a bajnokikon szokta, a különbség csupán annyi, hogy itt tökéletesen hallatszott, miket mond. És alighanem most még visszafogottabb volt, mint éles meccsen, téthelyzetben. És azt kell mondanom, ezt tényleg nem kéne, Jancsi! Te vagy a csapat kapitánya, a közönség a pajzsára emelt, Te vagy a hősünk, mert mindaz benned van, amiért még lehet szeretni ezt a kicsit elgépiesedett futballt (csibészség, vállalkozókedv, dölyf, mindenáron győzni akarás), de értelmetlen kihívni magad ellen a sorsot. Érdekes volt hallani a szerdai edzőmeccsen, ahogy egy kétes szituációnál Molnár reklamált, Koleszár odaszólt neki: "hagyjad, így döntött". Faresz "turbékolásainál" egy szót sem szólt.

Hogy miért baj, ha megint eltiltják Farkast? Ha mondjuk nem sárgát, hanem pirosat kap valamelyik kiakadásáért? Mert (jelenleg) nincs, aki pótolja. 18 gólt rúgott, ezzel (holtversenyben) vezeti a góllövőlistát, a következő két legeredményesebbünk az ugyancsak 5 gólos centerhalf Belényesi és az a Constantinescu, aki 5 góljából az újpesti amatőrök ellen szerzett hármat. Tehát: nincs pótlás.

Farkas erényeit már az előbb is méltattam, nem teszem meg újra, de kell még egy powerful csatár, ha nem akarunk pofára esni. Persze, sokan el vannak tévedve, amikor arra gondolnak, hogy milyen jó lenne nekünk ide mellé a társbérletben góllövőlistát vezető Kokenszky (egyébként nem tudom, hogy urban legend-e, de állítólag vele is felvettük télen a kapcsolatot), mert ha ősszel mind a ketten lőttek 18 gólt, akkor az együtt már 36 tavasszal. Persze, ha ez ilyen egyszerű lenne. Azonban a futball örök igazsága, hogy két ilyen jellegű csatár inkább kioltja egymást, és minimum megfeleződik a góljaik száma. Ez már nem az az idő, amikor egy United-ben például a szépemlékű (nekem) Cole-Yorke páros nagyjából hasonló gólátlaggal szétbombázták az ellenfeleket, itt már az éknek kell egy kicsit (vagy időnként nem is kicsit) védekezni is tudnia, ráadásul, ha már 2 csatár, akkor két ellentétes fizikumú és stílusú támadó lehet a nyerő kombó. Egy hórihorgasabb "tank", meg egy kis mitugrász, aki átbújik az ellenfél védőinek lába között. Ez lenne Faresz.

Benét nyugodtan lehetett volna a szélsők között is számba venni, de azért a meccsek nagy többségén csatárként játszott, igaz, neki az a specialitása, hogy kihúzódik a szélre, és onnan indul befelé. A szezon elején kicsit féltem, hogy megint úgy járunk vele, mint legutóbb, hogy Putnokon "ontja" a gólokat, nálunk meg dadog a lába, szerencsére azért (kicsit) javult a helyzet. Még mindig rengeteg helyzetet hagy ki, 4 szezonbeli gólja sem egy extra produkció, de mezőnyben jól kiveszi a részét a támadásokból, és teremt helyzetet a társaknak. Benére szükség van, és nagyon jó, hogy itt van.

Katona a legnagyobb talány nekem a keretben. Mert ha csak annyit tud, mint amit ősszel bemutatott, azt nem értem, mit keres egy bajnokaspiráns keretében? Ha meg többet, akkor nem értem, mivel volt beoltva az őszi idényben? Merthogy emlékezetes produkciót (legalábbis pozitív értelemben) nem sikerült bemutatnia egyetlen mérkőzésen sem, az hótziher. Én magam azért szavazok a második variációra, mármint, hogy több van benne, mint amennyit eddig bemutatott, mert még mindig itt van, magyarul, valamit látnak benne. Az edzéseken lehet, hogy ő a gólkirály, vagy a t...öm tudja, de valamiért csak nem kötöttek útilaput a sarkára.

Szóval, kell még egy támadó, akárhogy is. Lehet ott használni Marius-t is, megoldja, ha nagyon muszáj, de kellene még egy őserő, egy robosztusabb, védőket lefoglaló ék, nagyjából hasonló, mint amilyen Szabó Vitya volt, csak gólerősebb.

Volt még egy kérdés a múlt héten, miszerint szerintetek hány igazolásra lenne szükségünk tavaszra. Nos, a legtöbben a 3-4 új játékosra szavaztak. Én is. És meg is mondom, miért. Ott van egynek Kardos, nagyszerű, elment Odro, csere-középhátvéd nélkül maradtunk. Jött Somodi közben, kiváló, nagyszerű kapus, Varga Benő távozása miatt kellett is valaki, és példás, hogy nem egy noname-valakit hoztunk, hanem alighanem vele fog kezdődni az összeállításunk tavasszal. Ha a román srác marad, és le tudjuk igazolni, Serban meg tudja oldani, amit a távozó Turcsik megoldott, ráadásul láthatóan azon a poszton is próbálgatjuk. Ez 3. És kell még egy csatár. Mindenféleképpen. Az már 4. És lehet, hogy telhetetlennek tűnök, de a magam részéről nem bánnám azt sem, ha lenne még egy középső védő, mert ki tudja, mit hoz a tavasz. Hárman vannak, ami éppen elég (pláne a 3 védős szisztémánál), de Bölény lábadozik (nagyon jó volt újra pályán látni, és reméljük, nem lesz baja a fejeléseknél), és az is biztos, hogy akad még a keretben olyan, akit be lehet oda állítani VÉSZMEGOLDÁSNAK. De mi bajnokságot akarunk nyerni, és nem rizikózni, nemde???

Tegyük még hozzá, hogy Illés Gabi elvileg újra harcrakész a tavaszra, innen is üdvözlöm és nagyon örülök, hogy a tarjáni favágó belépője után újra a csapatban üdvözölhetjük, kétségtelen, hogy ezzel megugrik a középpályás-lehetőségek száma. De nagyon úgy tűnik, hogy ennél jobb sanszunk nem lesz a feljutásra. Ilyenkor kell erősíteni, hogy nehogy kiénekeljék a sajtot a szánkból. Inkább most ruházzunk be többet (ha van miből), mint spóroljunk, és az eredmények lássák a kárát. Immáron évek óta tendencia, hogy tavasszal közel sem hozzuk azokat az eredményeket, mint ősszel. Farkas például számottevően kevesebb gólt rúgott a szebbik évszakban az utóbbi években, mint ősszel. Ne így legyen! De készüljünk fel mindenre! Mert nagyon kell nekünk az az NB 2...

Hajrá Barcika!!!