A szolnoki Vasút kisiklatásának előzöngéje...

A két hazai papírforma és a - sajnos - idegenbeli papírforma után ezúttal tényleg ki-ki meccset rendezünk szombaton. A Szolnok legyűrése már igazi fegyvertény lenne, mert fontos, hogy magunk mögött tartsuk az egyik legnagyobb riválist. Hétközben megkaptuk a Vác ellen elmaradt meccs 3 pontját (ahogy az várható volt), így a 7. helyen állunk, egy esetleges szombati győzelemmel, és egy ceglédi bravúrral megléphetnénk kicsit az üldözők elől.

Nem lesz ez azért sétagalopp! A Szolnok jelenleg a 10. helyet foglalja el a tabellán, 6 győzelemmel, 5 döntetlennel és 8 vereséggel. Nem mondhatni, hogy impozáns mérleg, de ha azt nézzük, hogy utolsó három mérkőzésüket megnyerték a szolnokiak, ráadásul olyan csapatokat legyőzve, mint az Újpest B. (otthon, 2-1), a Békéscsaba (idegenben, 3-2) és a Vasas (otthon, 2-1), nyugodtságra semmi okunk. A tavasz első meccsén viszont Kövesden 3-1-re alulmaradtak a matyóktól, úgyhogy azért nem minden papsajt, nekünk is be kell húznunk a meccset.

A lőtt gólok tekintetében (22) holtversenyben a legrosszabb a Szolnok a Keleti csoportban, de ha tekintetbe vesszük, hogy akivel osztoznak a sereghajtó pozícióban, az a Vác, nem jelenthetjük ki, hogy számolatlanul szórják a gólokat. A kapott gólok tekintetében (26) viszont erősen a középmezőnyben vannak. Ezen még a Grúz-Gyagya, bőséges NB1-es múlttal rendelkező védekező páros sem sokat tudott javítani tavasszal, minden meccsen legalább egyszer kapitulált a szolnoki védelem.

Közhelyszerű már, hogy kiválóan erősítettek az alföldiek, más kérdés, hogy ez mire lesz elég. A kapusposztra érkezett Pokorni a Pakstól, a védelembe a már említett Grúz és Gyagya, előbbi a Ferencvárostól, utóbbi a Kecskeméttől, valamint Balaskó Kozármislenyből. A középpályán a télen érkezettek közül Busai (FTC), Sipeki (Paks) és Mundi (Vasas) beépül lassan a csapatba, Faggyas (Honvéd) pedig a kapusok riogatására szolgál.

A helyi góltáblázatot pillanatnyilag Szepessy vezeti 5 góllal, őt a 3 gólos Mile követi. Azt, hogy a kapuban ki kezd, talán csak Kis Károly tudja (vagy éppen megálmodni készül), hiszen Pokorni és Tóth egyformán 2-2 meccset kapott tavasszal, szerintem a Vasas ellen kezdő Pokorni kapja meg a bizalmat. Az vegytiszta, hogy a Vári-Grúz-Gyagya-Fritz védőnégyes veszi fel a harcot támadóinkkal, középpályán több a variációs lehetőség. Írtam már korábban, hogy Busai begyűjtötte 5. lapját, így maximum a nézőtéren üdvözölhetjük (ha valaki akarja, én ugyan nem). Sipeki és Mile biztos, ahogy Nagy is, a negyedik játékos szerepelhet Busai helyén, aki lehet Bohner vagy Lengyel is. Valaki még biztosan inkább a középső harmadban kap szerepet, mert én inkább a 4-5-1-et érzem, hogy megpróbálja Kis Károly, nem hinnék egy Szepessy-Faggyas csatárpáros pályára küldésében.

A Szolnok idegenben nem túl acélos, mindössze kétszer tudott nyerni a szezonban az ellenfél pályáján, valamint egyszer osztozott a pontokon. Ne bízzuk el magunkat, ha megszerezzük a vezetést, hiszen a Tisza-partiaknak az egyik legnagyobb erőssége, hogy hátrányból is képesek felállni. A Csaba ellen például 0-2-ről nyerték meg a meccset, de a Vasas is vezetett ellenük, úgy válaszoltak 2 góllal az angyalföldieknek. Különben is a meccsek majdnem harmadán az utolsó 15 percben szereztek találatot, úgyhogy ki kell tartani a végsőkig.

Ellenfelünk minden bizonnyal arra készül, hogy megszállja a középpályát, és mezőnyfölényt alakítson ki a pálya középső harmadában, ezért nem árt, ha mi is a megszokott, inkább romboló típusú középpályás-sorral kezdünk (Kovács-Fehér-Tátrai), Jeremiás jó lesz irányítani a támadásokat. Megjegyezném zárójelben, hogy Milének elég sokszor elgurul a gyógyszere, és gyorsan összeszedi a lapot, érdemes kicsit spanolni a 29 éves játékost. A védelem némileg átalakításra szorul Komlósi kétmeccses eltiltása miatt, kérdés, Kiprich mester a sokat kihagyó Nyisát, vagy Privigyeit jelöli a kezdőbe. Ha ez utóbbira esik a választása, még az sem elképzelhetetlen, hogy Kipu behúzódik középre, és Ádám próbálja meg tartani a lépést a bal oldalon érkezőkkel.

A támadó vonalban nincs túl nagy egyetértés a szurkolók között, valaki Salvadort a kezdőbe követeli, én azonban a tavasszal megszokott Vólent-David párosnak szavaznék bizalmat. Abban viszont én is egyetértek, hogy az "öreg" Francisco-nak lehetne több játékpercet adni csereként.

Két, nagyjából egyforma csapat találkozik holnap a Petében, mind a két gárda elég komoly átalakuláson esett át a télen. A hazai pályát nekünk viszont minden meccsen KÖTELEZŐ kihasználni, ezért eszembe sem jut, hogy ne amortizálnánk le a szolnokiak ébredező önbecsülését.

Hajrá Barcika!