Az esélytelenek nyugalmatlan-ságával...

Finoman szólva sem mondható, hogy a holnapi meccsnek csapatunk az esélyese. Mondjuk, ezt talán utoljára a Vác előtti első bajnoki előtt mondhattuk tiszta szívvel, de most a tabellán elfoglalt helyezést figyelmen kívül hagyva is rengeteg problémával küszködünk.

Mielőtt kiveséznénk, hogy mik is ezek a problémák, és keresnénk a megoldási lehetőségeket, nézzük, hogy szombati ellenfelünk, az Orosháza, mit mutatott 2012 őszén.

Az Orosháza FC jelenleg a bajnokság 6. helyén áll, 18 gyűjtött ponttal, ami - ugye - 7 ponttal több, mint amit mi szereztünk. Érdekesség, hogy gólkülönbségük 24-25, nyilván ez ebben a bajnokságban már szinte nem is meglepő, ahol az első és az utolsó helyezett között mindössze 12 pont a különbség, és ugyancsak röhejes, hogy összesen 7 csapat gólkülönbsége pozitív mutatójú a 16-ból. Az Orosháza bajnokságban elért eredményei:

Orosháza-Újpest II. 3-1 (gól: Bernáth, Tóth, Milenkovics)

DVSC II.-Orosháza 5-2 (gól: Bernáth 2)

Orosháza-Honvéd II. 3-1 (gól: Bernáth, Tóth, Kerekes)

Vác-Orosháza 0-2 (gól: Végh, Tóth)

Orosháza-Putnok 1-2 (gól: Milenkovics)

Cegléd-Orosháza 5-1 (gól: Milenkovics)

Orosháza-FTC II. 4-1 (gól: Végh, Bernáth, Milenkovics, Szabó T.)

Mezőkövesd-Orosháza 0-1 (gól: Bernáth)

Orosháza-Szolnok 3-1 (gól: Bernáth 2, Végh)

Nyíregyháza-Orosháza 2-1 (gól: Tóth)

Orosháza-Békéscsaba 0-1

Vasas-Orosháza 6-3 (gól: Varga, Végh, Szabó N.)

A Magyar Kupában egy kört ment a békés megyei csapat, a Ceglédet verték az 1. fordulóban 2-0-ra (gól: Tóth, Robson öngól), aztán a 2. fordulóban a Diósgyőr megalázó, 7-0 arányú győzelmet aratott a sárga-feketék ellen, így pottyantva ki soros ellenfelünket.

Az Orosházánál ne keressünk nagy nevű, levezető játékosokat, itt inkább a csapategység dominál. Többen a megye "nagy csapatánál", a Csabánál lettek létszámfelettiek, így áttették székhelyüket ellenfelünkhöz.

Arra gyakorlatilag mérget vehetünk, hogy Molnár kapus védi a hazaiak kapuját, mint ahogy eddig minden bajnokin, mert igaz, hogy kapott gólt becsülettel, de a helyettese, Bordás nyúlt maga után hétszer a Diósgyőr elleni bibliai csapás alkalmával. A Futaki, Milenkovics, Kerepeczki, Szűcs védősor tűnik esélyesnek a kezdőben, mivel eltiltottjuk, úgy tűnik, nincs. A középpályán elég sok merítési lehetőséggel rendelkeznek, Végh már 6 gólpassznál jár, így biztos kezdő, ahogy Ács is. A többi helyre Ondrejó, Varga, Kerekes nagyjából egyenlő eséllyel indulnak. Csatárposzton meglepő lenne, ha nem a Bernáth-Tóth páros kezdene, hogy mást ne mondjak, Bernáth megosztva vezeti a csoport góllövő-listáját 8 góllal. Nem lesz egyszerű megfogni őket. Major László vezetőedző pihen kicsit, hiszen a Vasas elleni 3-6-ot kicsit nehezen viselte, így egy mérkőzéstől eltiltotta a bohóctestület MLSZ. A mérkőzést a múltkor nem teljesen korrekt Urbán Eszter vezeti, aki ha olyan korrekt lenne, mint amilyen csinos, megköszönnénk neki...Gondolom, Ti is szívesen...

Annyira szívesen írnék valami kedvező előjelet, de csak erőltetett és nem teljesen megalapozott közhelyeket puffogtathatnék. Az egyetlen esélyünk az Orosháza elbizakodottsága lehet, a győzelmi kényszerük, és az, hogyha a pályára lépő tartalékjaink iszonyatos megfelelési kényszere eredményes játékkal is párosul. Ja, hogy miért kellenek a tartalékok? Elfogytunk a végére, ahogy az várható volt. Komlósi és Fótyik 5 sárga miatt eltiltását tölti, egyetlen klasszikus csatárunk, Salvador pedig táppénzen van. Mindenki tudta, hogy támadóban nagyon nagy bajban leszünk előbb-utóbb, na most itt van. Ilyenkor jön az ötletelés, a kéztördelés, a brain-storming, hogy akkor hogy is legyen, jaj istenem! Azért próbáljunk meg elrugaszkodni a siránkozástól, és nézzük, mi is lehet a megoldás.

Szegény ember vízzel főz alapon valami ilyesmi: Szabó-Nyitrai,Fehér,Privigyei,Celso-Fabio,Ngalle,Maicon,Luis-George,Hornyák. Ez akkor, ha támadni is szeretnénk. Ha nem, akkor: Szabó-Nyitrai,Fehér,Privigyei,Celso-Horváth,Kovács,Messi,Maicon,Tátrai-George. Szalát nincs szívem beírni a kezdőbe, ne haragudjatok, igen, ő is lehet balbunkó, de jelenleg nem bízom benne. Ha nagyon bátrak lennénk, Privigyei jobbhátvéd és helyette Maicon megy be a védelem tengelyébe, már ha nem mászkál el, ahogy szokott a posztjáról. Ebben az esetben a helyén nyugodtan játszhatna Ngalle. A "hazaiak" úgy érzem, az ilyen meccsekre vannak kitalálva, bizonyíthat Benő, Kokó, Titi és Nyiti is akár kezdőként, mert ha nem tömörülünk, és nem erősítjük meg magunkat az ingatag és összeszokatlan védősor előtt, akár nagy különbségű vereség is lehet a vége.

Erre jelenleg viszont nem vagyok hajlandó gondolni. Nem mi vagyunk az esélyesek, de nem látom be, miért ne jöhetne ki nekünk is egyszer a lépés. A legpechesebb csapat valószínűleg mi vagyunk az egész elcseszett magyar labdarúgásban jelenleg, most már próbáljunk meg kilépni ebből a szerencsétlen szerepből! De ha nem is sikerül ez holnap, küzdelem nélkül, gyáván, megalkudva ne adjuk meg magunkat!

Hajrá Barcika!