A középpálya átláthatatlan erdeje...

Pár szó a tegnapi szavazásról. A lehetőség ma 15 óráig volt adott, köszi a szavazatokat. Ezek alapján a kapuban továbbra is Ádámot látnátok szívesen, 24 szavazatot kapott, Varsányi Jani 3-mat. Hatan gondolták úgy, hogy szükség lenne egy új kapusra a tavaszi fordulókra.

Jobbhátvédben elég erős Privigyei Ádám fölénye, 15-en szavaztak rá. 8 válaszoló úgy gondolja, Fehér Balu jobban megoldja ezt a feladatot, 7-en úgy látják, mindenképpen szükség van egy új jobbhátvédre.

A balhátvéd kérdésköre már nagyobb harcot hozott, 11-en gondolták úgy, hogy új emberre lesz szükség, 10-en viszont Fótyikot, 8-an Szala Ákost tartják a megfelelő balhátvédnek. 4-en úgy látják, hogy a keret más játékosa lenne a legalkalmasabb a balszél takarítására (csak tippelni tudok, hogy elsősorban Titiről lehet szó), 3 szavazatot Celso is kapott.

A középhátvédek versenyét 25 szavazattal Komlósi Ádám nyerte, Fótyikot 19-en szavazták a védelem tengelyébe, míg Nyisa 14 szavazatot kapott. Három szavazó Czégel Máté felépülését várja, de Privigyei is kapott egy szimpátia-értékelést. Érdekesség, hogy senki nem vár új érkezőt ebbe a pozícióba, valószínűleg tényleg elegen vagyunk, ha a sérültek felépülnek, és nem húz minket az a bizonyos ág tovább...

Na, akkor nézzük tényleg a középpályát. Azért is ez a legfontosabb színtere a játéknak, mert itt akármilyen poszton is szerepel a játékos, ki kell vennie a részét a védekező feladatokból és a támadásépítésből is. Nagyon sokszor középpályán megy el a meccs, mint ahogy velünk is előfordult ez nem egyszer ebben a szezonban.

Mivel középpályásokból olyan bő a keret, hogy Sajót lehetne vele rekeszteni, így bőséges válogatási lehetőség is állt a vezetőedző rendelkezésére, meg is tette azt. Nem kevesebb, mint 11 játékos szerepelt ebben a csapatrészben, és ha még ide számítjuk a párszor itt szereplő Szalát, Fehért és Nyitrait is, még durvább a létszám. Szabó mester még leginkább a Renan-Messi-Maicon-Luis négyesben bízott, néha megtoldva Ngalle-val, addig Kiprich József a szezon végére leginkább a Hornyák-Messi-Maicon-Tátrai középpályás-sorral próbálkozott, időnként Kokót Messi helyére állítva. A szisztéma maradt ugyanaz, a két szélső mellett egy stabil(nak szánt) szűrőpáros, igazi irányító nélkül. George szerepe érdekes ebben a szerkezetben, hiszen ő elméletben csatárként van pályára küldve (teljesítményét a támadók között is fogjuk értékelni), gyakorlatilag azonban árnyékszélsőt játszik, így helyet nyitva elsősorban a jobbszellőnek. Más kérdés, hogy ez a legritkább esetben működött, mármint a szélre elvitt védők helyén a középre tolulás. Nézzük egyenként a pályára lépett középpályások értékelését, kezdjük először a lehetséges távozókkal:

Renan Vinicius de Oliviera Cassini:

Bajnokság: 6 meccs (466 játékperc)

Magyar Kupa: 2 meccs (117 játékperc)

Renan kezdte a jobbszélen, de hamar bebizonyosodott, hogy a felkészülési meccseken látott játékot felesleges tőle várni. Ezeken a találkozókon ő is inkább irányítóként szerepelt, a bajnokin már jobbról indult, és így próbált a kapu elé törekedni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Nem hiszem, hogy rossz futballista lenne, de mivel az első meccseken nem bizonyított, a hetedik fordulótól meg már csak a Nyíregyháza elleni kupameccsen lépett pályára, azt már soha nem tudjuk meg, hogy tudott-e volna élni a lehetőséggel. Mivelhogy több, mint nyilvánvaló, hogy távozik.

Joseph Ngalle Martial:

Bajnokság: 11 meccs (636 játékperc)

Magyar Kupa: 2 meccs (180 játékperc), 1 sárga lap.

A magam részéről Ngallet sajnálni fogom. Nem kis súlyfelesleggel érkezett a nyáron, de az már akkor is látszott, hogy ha összeszedi magát kondicionálisan, hasznunkra lehet. Az Újpest ellen a meccs egyik legjobbja volt, sajnálom, hogy nem neki adták az utolsó perces gólt, nyilvánvalóan ő döntette el a kupaösszecsapást. Irányítóként benne maradt a legtöbb meccsen a jó teljesítmény, peche, hogy a taktikai elképzelésekbe nem fért bele, így a 8. fordulótól már csak elvétve húzhatott mezt. Többször említettem már, hogy akár csatárként is bevethettük volna a vérzivataros időszakban, erre - úgy tűnik - már nem fog sor kerülni.

Luiz dos Santos Jose:

Bajnokság: 12 meccs (691 játékperc), 1 gól.

Magyar Kupa: 2 meccs (168 játékperc), 1 gól.

Luiztól mindenki többet várt. Ilyen technikás futballista nagyon régen nem szerepelt nálunk. A felkészülésiken élvezet volt nézni a játékát, aztán általában beleszürkült a mezőnybe, és nem tudta azt hozni, amit vártunk tőle. Többször belebonyolódott a cselekbe, nem igazán ütköző-típusú játékos, így a védekezésbe keveset segített be a bizonytalan Szalának, kevés értékelhető beadása volt. Ha jobbszélső, George-al maga előtt talán hatékonyabb lehetett volna, ő azonban a bal oldalon szerepelt. Nagyon fiatal játékos, ha titokzatos betegsége nem kíséri végig pályafutását (nem véletlenül került lecserélésre hét alkalommal is a 12 meccsen), máshol még hasznos játékos lehet. Nyilván nem nálunk fog ez már bekövetkezni.

Messi Enguené Junior:

Bajnokság: 12 meccs (809 játékperc)

Magyar Kupa: 1 meccs (90 játékperc), 1 sárga lap.

Messi nagyon fiatal, és nagyon ügyes játékos. Más kérdés, hogy szűrőként nem volt képes igazi tudását nyújtani. Aki látta a barimeccseken, az nagyon sajnálta, hogy valószínűleg nem jön vissza, igaz, a középpálya mozgatását és a csatárok kiszolgálását vártuk tőle. Szűrőként kevésbé hatékony. A vérében van minden finesz és játékosság, ami az afrikai labdarúgók sajátja, de a könnyelműség is, ami ugyancsak jellemző a fekete kontinens focistáira. Az meg egy védekező középpályásnál főben járó bűn. Nagyon sok eladott labda, ki nem kényszerített hiba jellemezte játékát, ami a mi helyzetünkben nem megengedhető. Biztos, hogy több van benne, de el kell engednünk.

És akkor nézzük a valószínűleg maradókat:

Tátrai Gergő:

Bajnokság: 11 meccs (721 játékperc), 4 gól, 3 sárga lap.

Magyar Kupa: 1 meccs (75 játékperc), 1 gól.

Gergő őszi játékáért minden dicséretet megérdemel. 4 góljával őszi gólkirály lett, a Kupában is eredményes volt, és lassan stabil kezdő balszélső lett. Az első meccseken még csatárként szerepelt, az első két fordulóban eredményes is volt, azt hittük, ki sem lehet robbantani a csapatból. Aztán a Fradi ellen lecserélte Szabó János, és következett egy 4 fordulón át tartó pauza, ennek az okát valószínűleg csak ők ketten tudják, mindenesetre olyan is előfordult, hogy még a buszra sem ülhetett az utazó kerettel. Élményszámba ment Vasas elleni gólja, igazi csatárteljesítmény volt, ahogy szélről behúzódva, a védőkből bohócot csinálva tekert el a kapus mellett. Ha a szélt többször képes lesz meghúzni, és jobban segíti a támadásokat, övé lehet a balszél, mert az biztos, hogy Szalát hatékonyabban tudta segíteni, mint Luiz. További erőssége, hogy több poszton is bevethető, akár balhátvédben is, de támadóként sem jön zavarba.

Kovács Péter:

Bajnokság: 11 meccs (757 játékperc), 2 gól, 1 piros lap, 3 sárga lap.

Magyar Kupa: 3 meccs (218 játékperc), 1 gól.

A keret egyik leghasznosabb játékosa. Kokót már nem kellett bemutatni senkinek az őszi idénykezdetkor, tudtuk, hogy csupaszív, több poszton bevethető játékos. A középpálya közepén érzi a legjobban magát, főként a támadó harmadban, de mivel leginkább Messi pótlására használtuk a szezonban, valószínűleg ott is fog maradni a fekete bőrű játékos távozásával. Nem áll rosszul Kokónak ez a poszt, a kisloki elleni második félidőben is nagyon látványosan szűrt például, de akár előrébb tolva, vagy kényszertámadóként is segítségünkre lehet. Nem futott rossz őszt, alázatos labdarúgó, aki bizonyosan több lehetőséget fog kapni tavasszal.

Maicon Reis dos Santos:

Bajnokság: 12 meccs (965 játékperc), 1 gól, 2 sárga lap.

Magyar Kupa: 1 meccs (52 játékperc).

Maiconra szükségünk van. Nem hallottam még 100%-ra senkitől megerősítve, hogy marad, mégis úgy néz ki. Azt hiszem, luxus lenne, ha a védekező középpályások mindegyikét hirtelen elküldenénk, mert aki még ezt játszani tudná, Kokó, esetleg Fótyik, esetleg Fehér Balu, vagy végszükség esetén Tátrai, ezen a poszton lehet, hogy kevesek lennének. Maicon igazi szűrő-típusú játékos, ráadásul lát a pályán, és szívesen kiveszi a részét a fizikai kontaktokból. Arra meg nagy szükség van, mert a keretünk nagy része az nb2-es csapatékéhoz képest látványosan gyengébbnek tűnik fizikálisan. Maicon időnként szívesen elkóborol, hajlamos arra, hogy elvigye a hév, ha meg elé kerül egy labda valahonnan, és nem lát védőt közvetlenül maga előtt, akár a "végállomásról" is képes tüzelni. Ha baj van, szerintem a középhátvédi feladatokat is megoldja, megoldhatja.

Horváth Bence:

Bajnokság: 12 meccs (351 játékperc), 1 sárga lap.

Magyar Kupa: 3 meccs (165 játékperc).

Benő szinte üstökösként robbant be pár éve a jobbszélre. Azt hittük, komoly karrier előtt áll (minimum az első osztályban), aztán kicsit mintha megrekedt volna a fejlődésben. Időnként jobb szélen, saját helyén próbálkozunk vele, időnként támadóként feltolva, de valahogy nem az igazi. Bence mondhatja el magáról egyedüliként, hogy a 12 bajnoki meccsének egyikét sem töltötte végig a pályán, kétszer le-, 10 alkalommal becserélte edzője. Kicsit odanőtt a padhoz, ez meg így kevés lesz a fiatal játékosnak a továbbfejlődéshez. Az, hogy nem tudott egyszer sem az ellenfél hálójába találni, egy Bence-szintű spílertől, nem elfogadható. Én a magam részéről drukkolok neki, hogy fussa be azt a karriert, amit megérdemel, és ami benne van a tehetségében. Ha a jobb szélre nem igazolunk valamilyen ok folytán, én azért őt kezdetném ebben a pozícióban.

Fabio Emanuel Moreira Silva tökéletesen ugyanaz, mint Celso: miért? Mármint miért igazoltuk le, ha nem kapott lehetőséget? A bajnokságban kétszer állt be csereként a Benficában is megfordult portugál jobbszélső, a kupában 63 percet kapott. Ennyi idő alatt nyilván nem váltotta meg a világot, és most úgy néz ki, ugyancsak süllyesztő...

Mivel a távozók valószínűleg alaposan bele fognak kavarni a keret összetételébe, ezúttal a szavazás arról szól, hogy a MEGLÉVŐ, jelenlegi keretből kiket játszatnátok a különböző posztokon. Jó kattintgatást!

Legközelebb a kritikus csapatrész, a támadók szereplését értékeljük.