Támadás...1-2-3!!!!

Mondta valamikor Nagy Feró, mielőtt a "nemzet csótánya"-címkét az X-faktoros műmájerkedésre cserélte. Na, ez az, ami nekünk az ősszel nagyon nem ment. Illetve a támad(gat)ás még csak-csak, de a támadásbefejezés... Na de, erről kicsit később, most nézzük, a tisztelt nagyérdemű vajon hogyan is állítaná össze a középpályát a jelenleg még meglévő, de hamarosan gyökereiben megváltoztatott keretből.

A jobbszél ezek szerint 12 szavazattal Nyitraié. Nem is kis különbséggel nyert a fiatal játékos a harmadik helyezett Horváth Bence előtt, akit 6-an állítanának a kezdőbe. A második legtöbb szavazatot (10) az az opció kapta, hogy ha a föld alól is, de jobbszélsőt kell szerezni. Fabio, akit olyan rejtély övez, mint Columbo feleségét, 5 szavazatot még úgy is kiérdemelt, hogy kevesebbet láttuk játszani, mint ahány fejcsatát Dominik a szezonban elveszített. Ugyancsak 5-en gondolják úgy, hogy a keretből másnak kellene játszani ezen a szélen. Mivel gyakorlatilag talán mindenkit felsoroltam lehetőségként, talán ők Kipura gondoltak. Renan 4 szavazónak nyerte el a szimpátiáját, igaz, ő is akkor játszott utoljára, amikor még sortban jártunk a meccsekre. George 3 szavazatot kapott, igaz, ő egyébként is ott játszik kvázi, valószínűleg hárman azt gondolták: jó helyen van ő ott. Kérdés, akkor ki van elől a "bőséges" csatárkínálatból? Ketten Fehér Balunak adnák a jobbfutó szerepkört, de még Hornyák Marci is kapott 1 szavazatot.

A balszél még egyértelműbb, Tátrai 21 szavazatot kapott. Én is bízom Titiben, és abban, hogy megtartja góllövő formáját a tavaszra. Luiz 8 szavazatot kapott, ahogy 8-an azt szeretnék, ha új ember töltené be ezt a szerepkört. Szalát 7-en gondolnák inkább balszélsőként bevethetőnek, 4-en pedig valaki mást látnának szívesen balszellőben.

A belső középpályán Kokó az egyeduralkodó, 31 szavazatával mindenkit lesöpört az útjából. Való igaz, ebben a keretben csupán Maicon van hozzá hasonló erősségű és keménységű ütköző a középpályára, aki 14 szavazatot kapott. Fehér Balu itt is szerzett 7 szavazatot, mondtam én, hogy univerzális, Messi és Ngalle 4-4 voksot szedett össze. Két szavazó Titinek adna itt lehetőséget, valaki pedig úgy gondolta, hogy Renan megérdemelne egy esélyt irányítóban.

Na szóval, csatárok. Ha idén ősszel egy barcikai szurkoló ezt a szót hallotta, kis túlzással tágra nyíló szemekkel és szájjal, elképedve kérdezte, hogy: "az meg mi"? Ugyanis mintha a vezetőség kicsit elfelejtette volna az igazolásokkor, hogy ez a csapatrész is létezik, és a futballt nem 1 kapus, 4 védő és 6 középpályás műveli, mert ezt a játékot még mindig gólra játszák. Leigazoltuk a hat kontinens összes középpályását, talán még az Antarktiszról is voltak próbázók, de egyre dühösebb ábrázattal kérdezgettük, jó-jó, de ki fog itt gólt lőni?

Na, nézzük, miből főztünk, és mi jött ki belőle:

Francisco Salvador-Ela:

Bajnokság: 9 meccs (554 játékperc), 3 gól.

Magyar Kupa: 2 meccs (145 játékperc), 1 gól.

Azt hiszem, azt még a legkritikusabb ellenszurkolói sem vitathatják el, hogy Salvador Úr a legjobb csatárunk. Először a Loki2-Létavértes vegyes ellen láttam még Tiszaújvárosban felkészülésin, és meg kell mondjam, habár gólt nem szerzett, leesett az állam. Ugyanis a Castillában nevelkedett játékos minden mozdulatával kapura tört, jobbal-ballal, szünet nélkül tüzelte a kaput és folyamatosan benne volt a gól a játékában. Akkor még nem sejtettük, hogy alaposan leharcolta az évek során a lábait, iszonyat sérülékeny, és ha egyáltalán pályára tud lépni, a 60-70. perc között, tutira le kell ültetni, addig, amíg le tud saját lábán sétálni a padig. A Putnok ellen 6 percig tudta riogatni a védőket, de ezt is megelőzte már egy felhozó meccsen összeszedett sérülés, egyébként meg, ide a rozsdást, ha nem eleve sérülten vettük. Engem kicsit mindig a Halálos fegyver-sorozat Murtaugh felügyelőjére emlékeztet, aki mindig elmondja, hogy alig várja már, hogy nyugdíjba menjen, mert nem való ez már neki. Amikor viszont a pályán volt, akkor soha nem nyugodhattak meg a védők. Fejjel és lábbal is iszonyú veszélyes tud lenni, már ha labdát kap, azt hiszem, Balajcza még most is nyújtózkodik a váratlanul 16-ról ellőtt labdájáért. Ami meg még feltétlenül játéka javára írható, hogy legalább egy embert tuti leköt a védelemből, inkább kettőt, igaz, ha nincs második, érkező hullám, megette a fene az egészet. Általában meg is ette. George-al úgy tűnt, nagyon jól megértik egymást, de utóbbi játékos - szerepköréből fakadóan - nem igazán tudta jól kiszolgálni Salvadort. Egy másik, elől karistoló támadóval eredményesebb lenne, pláne egy erőteljes, robosztus emberrel párban, aki lefejelgetné, lekészítgetné a labdát a kiváló rúgótechnikájú Salvi-nak. Nem hiszem, hogy elmegy, ugyanis nem lesz rá kereslet. Akármilyen jó csatár, ha csak annyit bír, amennyit az ősszel, kockázatos leigazolása. Nekünk még segíthet.

George Menougong:

Bajnokság: 12 meccs (1056 játékperc), 2 gól, 1 sárga lap.

Magyar Kupa: 2 meccs (117 játékperc).

George-ot már nem kellett bemutatni. Akit érdekel a foci, ismerhette már Diósgyőrből, tudhattuk, hogy agilis játékos, kicsit kevesebb rúgott góllal. A Fradi 2 ellen mutatkozott be, mint jobbszélső. Aztán ott is ragadt. Azt hiszem, igazán kiemelkedően nem láttuk idén játszani George-ot, igaz, a legtöbb idegenbeli meccsről lemaradtunk, lehet, csak nekünk szánta sokszor a "megiramodok a szélen, aztán van 3 opció: a., belebonyolódok a cselekbe, b., belevezetem a védőbe, c., kinyargalok a labdával az alapvonalon". Nagyon kevés rúgott gól a kifejezetten sok játékperc ellenére, nagyon kevés gólpassz, nagyon sok elrontott lehetőség. A legendás Nyíregyháza elleni 11-esét nyugodtan be lehetne szerkeszteni valami szilveszteri összefoglalóba, azt hittük, mire elér a labdáig, lejár a sportorvosija. Nem hiszem, hogy nagyot tévednék, ha azt állítom, akkor kicsit meg is szakadt benne valami, és még gyengébb teljesítményt nyújtott. Nem hiszem, hogy marad, de ha igen, ettől sokkal több kell.

Hornyák Marcell:

Bajnokság: 9 meccs (528 játékperc), 2 gól, 1 piros lap, 1 sárga lap.

Magyar Kupa: 1 meccs (35 játékperc).

Marcell kölcsönben van nálunk a Diósgyőrtől, és azt hiszem, egyelőre a pad lenne neki való. Mondjuk, örülök, hogy azt észrevettétek Ti is, hogy nem jobbszellőbe való, szerintem az 1 szavazat is Kipu ip-címéről érkezett. Neki az agresszívabb csatár szerep fekszik, amikor küzdeni, verekedni kell, aztán vagy izomból szétbombázni a hálót, vagy előkészíteni a társnak. Különösen érthetetlen volt ő a középpályán kezdőben, mikor tudtuk, hogy Salvadort le kell majd hozni, és a padon egy megveszekedett csatár sem ült. Persze, persze, akkor feltolta a mester Marcellt, de mindezt akkor, amikor a szélen már kifutkorászta magát. Többnyire légüres térben, eredmény nélkül. Aki azt gondolja, hogy Marcellt rossz csatárnak tartom, az téved. Benne van az ifjonti hév, a kellő agresszivitás, csak még a rutin hiányzik. Azt hiszem, például Salvadortól nagyon sokat tud ő tanulni, és a padról hasznunkra lehet, ha kell egy brusztolós, hajtós ék a pályára.

Játszott még csatárt Tátrai, Horváth, sőt, néha Kokó is, róluk már megemlékeztünk korábban.

Na de hova lett Husanik Patrik? A Cegléd ellen csereként játszott 27 percet, illetve a Kupában van 89 perce, aztán úgy eltűnt, hogy komolyan gondolkodtam, Barcikára hívom a Csellengők stábját. Azt hiszem, a Kennedy-gyilkosság, a Watergate-szalagok hiányzó 18 és fél perce, illetve a Stonehenge létrejöttére vonatkozó anomáliák óta ez a legnagyobb rejtély az emberiség számára.

A rejtélyek számát szaporítja Szőke Roland és Eder leigazolása is, ugyanis kb. 3 perccel a leigazolásuk után kölcsön is adtuk az nb3-mas Salgótarjánnak őket. Eder még rúgott is pár gólt, de lehet, hogy azóta Szőke is Enes sorsára jutott, igaz, Hosszúpályiba talán olcsóbb a vonatjegy. Apropó, Tarján. Vagy inkább, SBTC-Puebla! Ismerős a toldalék? Ez a csapat októberben felkészülési meccset játszott a méltán világhírű Cered együttesével, és a 8-2-es eredményt a következő címmel kommentálták: "Góllal mutatkoztak be az SBTC új labdarúgói". Hogy milyen új labdarúgók? Pedro, Junior, Elvis, Murillo, Guilherme...

Szóval, aggodalomra semmi ok, az új Puebla-legények már a spájzban vannak...

Még egy gyors kérdés a végére. Szamosi Zsolt az U19-ben 24 gólt szerzett az idényben, mindjárt az első meccsen, az Ózd ellen például 7-et. Biztos, hogy ilyen ősz után 1-2 meccsen, mikor támadó még hírből sem volt a padon, nem ücsöröghetett volna ő is ott egy kicsit?

A szavazás ezúttal kicsit álnaív, nagyjából sejteni lehet a végeredményt.

A következő alkalommal kicsit megboncolgatjuk a taktikai hadrendet.