Szolnok bevétele elnapolva...

Annyira közel voltunk...Miért nem sikerült? Nagyon sokan kérdezitek most ezt, barcikai szurkolók. Nyilván nincsen vegytiszta válasz, ahogy az lenni szokott, sok kis apró részletből áll össze az újabb kudarc. Tudom, hogy nem mindenki ért egyet a "kudarc" szóval, alighanem köztük van a vezetőedzőnk is...

Azt hiszem, nem volt még ilyen csapatunk történelme során, hogy még a viszonylag lustább szurkoló is láthatta az első 5 forduló mindegyikében, saját szemével is csapatunkat. Ugyanis az első 5 meccsből háromszor hazai pályán próbálta meg csapatunk sírba vinni a szívbeteg szurkolókat, egyszer a közszolgálati tévé segített ebben, ha meg valaki vett egy kis fáradságot, és elutazott Putnokra, az eddigi egyetlen győzelmet is láthatta. Szóval: ha úgy veszem, jól ismerhetjük a csapatot, gyengeségeinket, erősségeinket. Felhívom a figyelmet, hogy ennek van egy olyan üzenete is: "láttuk, szakikám, az összes meccset, nem kell a melléduma, kalap, kabát, viszlát...".

Szóval ez volt az első meccs a bajnokságban, amit csak komolyabb befektetéssel láthattunk volna élőben, így muszáj vagyunk a tudósításokra hagyatkozni.

Nagyon nagy hiba lenne, ha a meglehetősen szubjektív beszámolókból igazságokat próbálnánk levonni. Nyilván barcikai szurkolók írták a tudósítást is, bár nem kétlem, hogy próbálnak elfogultság nélkül beszámolni. Elhiszem, hogy ismét kretén volt a bíró, hogy ellentétes ítéletet hozva állította ki Hornyákot. Hogy tovább hosszabbított, mint előre jelezte. Hogy a főköcsög nem éppen szimpatikus Milének már pályán sem kellett volna lennie, mielőtt kiállíttatta Hornyákot, illetve másodikra berúgta a tizit.

De lassan kevés lesz már itt a külső körülmények emlegetése! Ne haragudjatok, egyszerűen nem osztom az olyan véleményeket, hogy itt valami összeesküvés van csapatunk ellen, és a sporik ránk utaznak, a szövetség a mi bukásunkat szeretné. Ugyan, miért? Mert elfogadom, ha valaki tud valami racionális magyarázatot adni, de most egyszerűen nem találok ilyet. Azt el tudom fogadni, hogy általában a sporik befújják a hazai pályát (tudom, nálunk még ez sem jön össze!!!), és abban is legyetek biztosak, hogy ha egy Mile vagy egy Zováth, pláne egy Romanek szól valamit a bírónak, az nem olyan súllyal esik a latba, mintha Szabó Jani üldögélve, fejét alulról megtámasztva elmotyogja kétszer mantraként, hogy: "helló, spori!". Tisztában kell azzal lenni, hogy csapatunk nagy részben külföldi játékosokból áll, csupa fekete bőrű fickó (figyelem: felmérések szerint Magyarország lakosságának négyötöde nyíltan rasszista!), vagy a sporik számára ismeretlen, vagy kvázi-ismeretlen figura. Ja, meg van nekünk egy Komlósi Ádámunk, meg egy Privigyei Ádámunk, akiket úgy ismernek hazánk játékvezetői, hogy még az édesanyjuk sem szereti őket...
 

Egyébként meg: nagyon sok gólt kapunk. Csak az Orosháza előz meg minket ebben a tekintetben (nagyban köszönhetően a tegnap kapott ötösnek...), pedig ha csak a neveket nézzük, nem várná az ember, hogy itt nagy gondok vannak. Ha valaki figyelte az eddigi meccseket, az láthatta, hogy Komlósi szinte legjobb napjait idézi (meggyőződésem, hogy nagyon sokat jelent neki a plusz új feladat, újra magáénak érzi a csapatot - pláne, ha emlékszünk a tavalyi: "sérült vagyok, nem játszok"-Komlósira). Ha valaki Fótyikot akarja bántani, úgy érzem, lincsveszélyben lehet a barcikai szurkolók között. Való igaz, Dominiknak nem kellett sok mérkőzés, hogy a drukkerek pajzsra emeljék, és azt hiszem, áldozatos munkája és szíve miatt is mondhatjuk, nem itt van az ő helye.

Akkor hát mivel van baj? Megmondom...a szélső védekezéssel. Azt már eddig is láthattuk, hogy a széleken komoly esélyt adunk az ellenfeleknek, hol Szala, hol Privigyei, hol valaki más adott komoly sanszot az ellenfeleknek a mögénk kerülésre, ha elolvassátok a tegnapi tudósítást, meg lehet nézni, hány beadás okozott veszélyt. Ja, nem mellékesen úgy tűnik, mindkét gólt szélső beadásból kaptuk. Azt már hozzá sem teszem, mert nem utazok a játékosra, de úgy tűnik, a lilaszívű Ádámunknak komoly szerepe volt mindkét gólban.

Előző posztokban is írtam már: ha vezetünk, visszaállunk. Nem tudom, a látássérülésnek mekkora foka kell ahhoz, hogy valaki ne lássa be: ezek a játékosok nem képesek védekezni! Illetve csak egy bizonyos ideig, és bizonyos szinten. A kreatív, ötletes külföldi játékosaink nem tudnak visszaállni, vagy ha megteszik, törvényszerű lesz a bekapott gól. Már tavaly is tucatszor kiabáltunk a nézőtérről, hogy ne álljunk vissza, mert nem lesz jó vége. Ha megnézzük, mit műveltünk a második félidőben támadásban, ne csodálkozzunk...

Nem akarok most belemenni az edzőkérdésbe, amint említettem "a futball, mint szolgáltatás...2" posztban, a harmadik részt nagyjából ennek szentelem.

Még mindig azt hiszem, hogy nem fogunk kiesni. Valahol ki kell jönnie a tényleges tudásnak hosszabb távon, és nem lehet, hogy annyira szegények legyünk, hogy az a bizonyos ág folyamatosan minket húzzon.

Szerdán Újpest a kupában, ott bármi lehet...