Egy új perspektíva...

Ezek nem azok a lilák voltak... Na szóval, eljutottunk a tabella azon pozíciójába, ahonnan már tényleg csak felfelé vezethet az út. Furcsa ebből a perspektívából figyelni a mezőnyt, pláne azzal a meggyőződéssel, hogy biztos vagyok benne, hogy nem itt lenne a helyünk.

Nehéz úgy írni egy meccs után összegzést, ha nem láttad, kénytelen vagy a beszámolókra hagyatkozni. A tudósításokból az tűnik ki, hogy megint elhárítható helyzetekből kaptuk a gólokat, és védekezésben nagyban hozzájárultunk ahhoz, hogy a Békéscsaba bajnoki álmait életben tartsuk. Az is nyilvánvaló, hogy a második félidőben jópár helyzetet puskáztunk el (ahogy szoktuk), és 2-0-nál akár még az egyenlítésre is lett volna esélyünk. Nekem úgy tűnik, hogy Nyitrait nem véletlenül féltettem a megégéstől, Leucuta rendesen megizzasztotta, és nem tudta tartani a jobb oldalunkat. Szünetben le is kapta Kiprich mester, más kérdés, hogy a pauza után rögtön a helyére becserélt Fehér Balu kísérhette szemmel a szinte gólba gyalogoló csabai balhátvédet.

Putnokra, Mezőkövesdre még csak-csak elutazik az ember, hogy megnézze, hogyan muzsikálunk, de a Viharsarok nem éppen a szomszédban van. Így mivel autentikus értékelésre nem vagyunk hivatottak, nézzünk kicsit a dolgok mögé: hogy lehet az, hogy a legtöbbször meccsben vagyunk ebben a szezonban, mégis alulról szagoljuk az ibolyát nézzük a mezőnyt.

Nagy probléma az új edző által is előszeretettel emlegetett fizikális lemaradás. Nem tudjuk pontosan, új játékosaink mennyi szerepet játszottak állomáshelyükön az elmúlt idényben, van egy olyan érzésem, hogy jobb esetben is padoztak. Ngalle-t amikor először megláttuk a pályán, felmerült a kérdés, hogy vajon mikor lesz újra sportolóra emlékeztető alkata a ránézésre túlsúllyal küzdő irányítónak. Nos, azóta már sokat ledobott az említett úriember, valamiért új edzőnk mégsem lehet megelégedve erőállapotával, formájával. Nem tudom igaz-e, hogy Luis olyan betegséggel küzd, ami miatt 60-70 perc után egyszerűen lemerevedik, és nem képes tovább pályán maradni, de az biztos, hogy bármi is legyen az oka, 90 percig nem szabad a pályán lennie. Salvador lecserélése a második félidő derekán evidencia, így meg, hogy nincs dublőre a padon (őt egyébként sem könnyű pótolni), ha nem lövünk gólt a 60. percig, sanszos, hogy nem is fogunk. Renan valószínűleg még ramatyabb állapotban lehet, mert tudása alapján biztosan megérdemelne egy esélyt az új edzőtől is.

Ennek a csapatnak egyáltalán nincsen jobbszéle. Azt hiszem, az előző edző biztos volt abban, hogy Turcsik ide, Halgas pedig visszakerül, és talán Toplenszki távozása sem dőlt még el akkor. Végül itt maradtunk jobbhátvéd és jobbszélső nélkül. Nem gondolom, hogy Nyitrai Dávid meg fogja oldani a jobb-bunkó szerepkört, Fehérnek nem ez a posztja. Jobbhátvéd mindenképpen kell, Privigyeire is középen van szükségünk. Kérdés lehet, hogy Czégel felgyógyulása után milyen formában lesz (az edzőmeccseken nekem nem tűnt életbiztosításnak), ha esetleg beválna a védelem oszlopaként, lila szívű Ádám barátunk akár játszhatna jobb oldalon is. Mondjuk nekem jobban tetszik a védelem közepén, de saját bevallása szerint szeret jobbhátvédet is játszani. Jobbszélsőnk ugyancsak hiánycikk. Horváth Bence ott kezdte el magát bejátszani annak idején a csapatba, de fejlődése némileg megrekedt, talán nem is kap annyi lehetőséget, ami lehetővé tenné a szerepbe való belenövést. Renan inkább irányító, George csatár, Kokó meg inkább a középpálya közepén képes jó teljesítményre. Kell egy jobbszélső is a télen!

Csatárgondok vannak. Salvador és George néha nagyon szép dolgokat csinálnak együtt, de mi van olyan esetben, mint a mostani, amikor nem megy a góllövés, a padon pedig egyszerűen nincsen bevethető támadó. Husanik-nak nagyon csendben kötöttek útilaput a lábára, Szőkét meg kérdés, minek kellett leigazolni, ha azonnal kölcsönadtuk. Ha gyenge, miért kellett idehozni? Csatárt muszáj vásárolni!

A kapuskérdést nem forszíroznám különösebben, az biztos, hogy Szabó Ádám akkor képes a legjobb teljesítményre, ha versenyhelyzetben tudja magát (Hamar megfelelő konkurencia volt neki, Varsányi nem biztos, hogy az, igaz, ezt csak akkor tudhatnánk meg, ha látnánk védeni). Ádám legnagyobb hibáját, a kijöveteleket többször elmondtuk már, valamint azt is, hogy bravúrkapus, fogja, amit nem lehet, és esetenként nem fogja, amit meg lehet(ne). Hogy kell-e kapus, ennek eldöntését rátok bízom.

Mostanában a bal szélünk is szegényes. Isten mentsen meg minket, hogy Dominik lesérüljön (ma ezért kellett lecserélni), mert ha Szala visszakerül bal-bunkóba, az plusz egy gól az ellenfélnek. Fótyik tudvalévőleg csatárt játszott eddigi csapataiban, aztán nálunk valahogy egyre hátrébb szorult. Az első edzőmeccseken (Maicon érkezéséig) inkább szűrőt játszott, aztán a védőgondok sűrűsödésével került all-round defender szerepbe. Ha lenne megfelelő balhátvédünk, és középen is meglennénk, akár előrébb is kamatoztathatnánk labdaügyességét és kiváló fejjátékát. A balszellőt azt hittem, hogy Luis meg fogja oldani egész idényre, ráadásul ott van még (ott van még?) Tátrai is. Szala nem tudom, mit játszott Csabán ebben a pozícióban, azt mondjuk láttam, hogy a meccs helyzetét sikerült elpuskáznia.

Nem tudom, működik-e a 4-4-2, ha két szűrővel játszunk, és a szélső pozícióban játszók nem fognak ki túl jó napot. Ha nincs, aki elossza a labdákat, aki indítsa a csatárokat, megfulladhat a középpálya. Messi, Ngalle, Renan, Kokó - van felhozatal a posztra, kérdés, ki fog itt játszani, ha egyáltalán tervben van irányító szerepeltetése.

Valahogy még mindig azt érzem, hogy néhány játékos pozíciója átgondolásra szorul, és nyilvánvaló, hogy 3 játékos posztra igazolását nem úszhatjuk meg a téli szünetben. Nagy valószínűséggel az új brazil játékosdíler hozza majd a játékosait, amivel túlzottan nagy bajom nincsen, de akár diósgyőri "barátaink" is megdobhatnának pár használható spílerrel, ha már a komplett utánpótlásunkat elosztják a putnokiakkal.

A beharangozóban azt mondtam, hogy a téli szünet előtt maximum 4-5 pont lehet a távolság az osztályozós helyektől, hogy - egy erősítés után - legyen esélyünk a végjátékban. Nos, ez a különbség jelenleg 4 pont a legrosszabb osztályozós helyen álló Balmazzal szemben, de nyugodtan vegyünk mérget rá, hogy a kis Honvéd nem fog ilyen jól szerepelni tavasszal, mert semmi tétje nem lesz a meccseiknek. Az ő negyedik helyük csak átmeneti.

Úgy érzem, a bizalom még megvan a szurkolókban, ami valószínűleg nem fog kiemelkedő nézőszámot produkálni a Vasas ellen. Most kezdődik azonban a bajnokságnak az a része, amikor meg lehet kezdeni a felzárkózást. A Vasas elleni jövő heti hazai lélektanilag is az egyik legnehezebb meccs lesz az ősszel, de őket izomból ütni kell, ahogy az ugyancsak idelátogató kis Újpestet is. Szegeden aztán ki-ki meccs, majd jön a Balmaz, azt hiszem, van miért visszavágni. Az Orosházát nem tartom akkora csapatnak, amit jelenlegi helyezése mutat, de az a meccs még akár el is mehet, mert a Debrecen és a Honvéd tarcsiját kötelező lesz legyőzni az utolsó két őszi fordulóban.

Habár ma - ha csak az eredményt nézzük - felmosták velünk a padlót, de valljuk be őszintén, ez nagyon is benne volt a pakliban. A jövő heti meccs más tészta. Ott már nincs pardon!

Hajrá Barcika!