Újra lilák...

Ismét megpróbálkozunk idegenben visszaszerezni a hazai pályán elhullajtott pontokat. Tekintve, hogy összes eddig megszerzett pontunkat vendégségből csentük el, így a Békéscsaba ellen sem írnám le csapatunkat. Hogy mi okozhatja azt, hogy idegenben még nem kaptunk ki, hazai pályán viszont mindig, nem hiszem, hogy egyetlen jól sikerült mondattal meg lehetne magyarázni, mindenesetre nem igazán szurkolóbarát a csapatunk. :)

A Békéscsaba jelenleg a 6. helyen áll az NB2 Keleti csoportjában, egyaránt háromszor nyertek, és ikszeltek, emellett egyszer hagyták el vesztesen a pályát az eddigi 7 fordulóban. 15 gólt lőttek, és 11-et kaptak, ez meglehetősen átlagos gólkülönbség csoportunkban, pláne ha a lőtt góloknál tekintetbe vesszük a Cegléd elleni mérkőzést. Na de nézzük, milyen eredményeket ért el a Csaba ebben a szezonban!

Békéscsaba-Cegléd 6-4 (gól: Leucuta, Obot(2), Pozsár, Balázs, Majoros)

Ferencváros II.-Békéscsaba 1-3 (gól: Leucuta, Randelovic(2) )

Békéscsaba-Mezőkövesd 2-4 (gól: Leucuta, Balázs)

Szolnok-Békéscsaba 0-0

Békéscsaba-Nyíregyháza 1-1 (gól: Randelovic)

Békéscsaba-Újpest II. 2-0 (gól: Majoros, Obot)

Vasas-Békéscsaba 1-1 (gól: Majoros).

Hozzánk hasonlóan mai ellenfelünk is sikerrel lépett túl eddigi két ellenfelén a Magyar Kupában, a Nagykőröst 3-0-ra verték (gól: Pozsár, Leucuta, Raducu), majd az ESMTK-t 2-0-ra (gól: Juhász, Pozsár).

Dajka László vezetőedző már a szezon előtt kijelentette, hogy a Békéscsaba célja egyértelműen a feljutás, és azt is bejelentette, hogy ennek érdekében nem sajnált a vezetés komoly célprémiumot is előirányozni. Az anyagi forrásokra az új igazolásokhoz is szükség volt, hiszen nem éppen kispályás játékosokat igazoltak a lilák a nyáron. Érkezett Botis nagypapa Kispestről, Kiss Zoltán Újpestről, Randelovics Orosházáról, Varga, Nadaban és Raducu Romániából, a nigériai Obot, Bozsó Sopronból, Lengyel Siófokról, Pufek és Scekic Horvátországból, valamint a felcsúti akadémiáról Sipos és Huszár. Tehát komoly játékosmozgás volt a Kórház utcában is, de az erősítések jól sikerültek.

Nyilvános már mind a két csapat tervezett kezdőcsapata, kezdjük a hazaiakkal: Scekic-Kiss,Lengyel,Botis,Juhász-Raducu,Varga,Nadaban vagy Pozsár-Majoros,Obot vagy Randelovic,Leucuta. Tehát a lehető legerősebb összeállítást tudja Dajka edző pályára küldeni. A Csaba újonnan összeállt hátsó alakzata meglehetősen ingatag, Botis - habár pozíciójátékban szinte páratlan, meglehetősen statikus, gyors mozgással, kényszerítőkkel verhető. A középpályán egyértelmű fölényt kell kialakítanunk, mert ott talán megfogható a Csaba. Csatárban meglehetősen jól állnak, ha figyeljük az eddigi gólszerzőket, nem mondhatjuk, hogy a szóba jöhető 4 játékos vaktölténnyel tüzelne, és ott van még a padon, bevethető Balázs is.

A mi tervezett kezdőnk: Szabó-Nyitrai,Komlósi,Privigyei,Fótyik-Kovács,Maicon,Messi,Szala-George,Salvador. Szabó Ádám tehát megkapja a bizalmat, reméljük, ma azt a teljesítményt nyújtja, amit a Nyíregy meccsig megszokhattunk tőle. Miután Komlósi játékra jelentkezett, így összeáll középen a két Ádám alkotta, nem igazán szeretetszolgálati tevékenységet ellátó belső páros, fejmunkájukra nagy szükség lesz. Mivel a Csaba 3 támadóval tervezi kapunkat bevenni, így komoly munka hárulhat szélső védőinkre. Megmondom őszintén Nyitrait kicsit féltem jobb-bunkóban, Fótyik viszont meg kell, hogy állítsa a lilák jobb oldali támadásait, és lehetőleg be kell, hogy segítsen középen is, ha tud. Márpedig tud. Sapkás barátunkról egyébként is említettem már, hogy (habár nem hiszem, hogy a szövetség tagja volt valaha is) olyan, mint a legjobb úttörő: ahol tud, segít...

Középpályán érdekes a helyzet, a két labdaszerző személyéhez nem férhet kétség: Maicon reméljük hatékonyabban végzi a feladatát, mint múlt héten, és nem ad el annyi labdát, Messi-re viszont a támadásépítéseknél is szükség lesz Ngalle hiányában. Az említett érdekességet Kokó és Szala Ákos kezdőbe jelölése jelenti, ráadásul éppen ezeken a posztokon. Kovács Petiben nem kételkedem, hogy meg tudja húzni a jobb szélt, meg is kell próbálni hatékonyabbá tenni ezt az oldalt, mert George-ra elől van szükségünk. Kérdés, hogy Renan, Bence vagy Kokó közül ki tud hosszú távon jobb teljesítményt nyújtani ebben a pozícióban, most mindenesetre Kokó megkapja a bizalmat. Ákos balszellőben? Akár még be is jöhet. Azt tudjuk róla, hogy a rúgótechnikája átlag feletti (emlékszik még valaki a kis Fradi elleni szabadrúgására?), ha megfelelően dinamikus lesz és jó beadásokkal tudja helyzetbe hozni a 2 fekete bőrű csatárt, akkor beválhat ebben a szerepkörben. Gondoltam, hogy Luis előbb-utóbb kimarad, az utóbbi időben nem hozta azt, amit az edzőmeccseken bemutatott. Csatárposzton nincs kérdés, Salvador és George okos kényszerítőkkel (amik a múlt héten is megvoltak, legalábbis az első félidőben) zavarba hozhatják a monolit védelmet. Bízom benne, hogy Salvador ma is betalál, ehhez kiszolgálókra is szüksége lesz, bár láttuk már, hogy magának is képes kikaparni a gesztenyét. Hornyák sajnos még eltiltását tölti, így elől nem nagy a konkurencia, azonban a padunk most olyan erős lehet, mint már nagyon régen. Benő, Ngalle, Luis, Renan, Fehér bármikor bevethető, Tátraival nem tudom, mi van, az viszont biztos, hogy már Szabó János sem számított rá Szolnokon. Ngalle-re lehetne egy nagy fogadást tenni, hogy be fog jönni előre, de bármelyik játékos képes több poszton is segítséget nyújtani fáradás vagy sérülés esetén.

Kiprich mester kifejtette már, hogy erőnlétileg nagy a lemaradás, azt hiszem, senki nem vitathatja, hogy elsősorban a külföldi játékosokra gondolt, ezért is nem játszik Ngalle és a köztudottan 60-70 perces játékos, Luis. Ha már az edzőnél tartunk, lassan már látnunk kell a keze munkáját, mert persze, fontos, hogy a játékosaink megfelelő erőállapotba kerüljenek, de közben pontokat is kell szereznünk, mert még ha sikerül is télen 2-3 játékost igazolni, addig maximum 4-5 pont lemaradás engedhető meg az osztályozós helyektől.

Ahogy eddig is, most is bízom a csapatban, bár ez tényleg egy izmos túrának ígérkezik, és nem csak arra gondolva, milyen messze van Csaba. Egyelőre a bentmaradás is messze van. Tessék ma mindent megtenni a 3 pontért!

Hajrá Barcika!