Stop a matyóknak II.

Ha emlékszik még valaki, a blog első cikkei között született a "Stop a matyóknak" című. Akkor is hasonló volt a helyzet, mint most, a Kövesd szenzációsan kezdte a bajnokságot, túl volt egy négyes győzelmi sorozaton, mikor hozzánk látogatott. Na és nem a legnagyobb kutyaütőkkel játszott az első 4 fordulóban, hanem a Szolnokkal, a Nyíregyházával, a Békéscsabával és a Vasassal. Most ugyan a Csaba elleni hazai az inkriminált "havas fordulóban" elmaradt, de a 3 győzelem ezúttal is megvolt.

A Kövesd 32 ponttal, 2 pontra lemaradva az éllovas Békéscsabától, a 3. helyen áll jelenleg az NB 2. Keleti csoportjában. 10-szer győztek, 2-szer remiztek, és hatszor hagyták el vesztesen a pályát. Gólkülönbségük 29-22, a negyedik legtöbb gólt rúgták, és a harmadik legkevesebbet kapták, azonban a Vác ezen a listán megelőzi őket, akiket nyugodtan nevezhetünk a csoport fantomegyüttesének. A védelem tehát jól szuperál, és a támadásokkal sincs nagy gond, kifejezetten egységes, megbízható produkciót nyújtanak. Az ősszel egy nagyon kiegyenlített meccsen sikerült kikapnunk tőlük 3-2-re (emlékeztetőül - gól: Kovács, Salvador; ill.: Éles, Hamar (2) ).  A Kövesd ezzel begyűjtötte 5. győzelmét is, és a lendület még a hatodik fordulóban is kitartott, mikor a Szegedet verték otthon, aztán valami eltört. A 7. fordulóban Balmazújvárosban kikaptak, és legközelebb csak a 14. fordulóban tudtak nyerni kínkeservesen a Fradi II. ellen (3-2), de ez a feltámadás is tiszavirág-életűnek bizonyult: az utolsó fordulóban a halványliláktól kaptak egy sima hármast.

A tavaszt aztán megint úgy kezdték, mint az őszt: otthon sima 3-1 a felpumpált Szolnok ellen, Nyíregyházán egy nagyon sima 3-0, majd a múlt héten Angyalföldön is nyertek 3-2-re. A feladat tehát adott: megálljt parancsolni a gőzerővel robogó matyóknak, ami már csak azért sem lesz könnyű dolog, mert a Vasas mai vereségével elérhető a 2. hely, és ne feledjük, ma az éllovas Csaba Nyíregyen játszik, ami nem ígérkezik kellemes kirándulásnak.

A kaput minden bizonnyal volt játékosunk, Szántai Levente fogja őrizni (már ameddig tudja), még a 11. fordulóban, Vácon állították ki Leventét, és a letöltött egymeccses eltiltás után vissza is foglalta helyét a fiatal Ficsórtól, és végig is védte az eddigi meccseket. A védelemben Hegedűs, Éles, Szalai szereplése szinte biztos, az állandó embernek számító Lakatos viszont sárga lapjai miatt hiányozhat a védelem közepéről, őt Bagi, esetleg a télen Gyirmótról érkezett Kardos pótolhatja. A középpályán a Kecskemétről elhappolt Farkas szűrhet, a másik 3 posztra Bognár, Petneházi, illetve George lehet a befutó, de az is lehet, hogy Dobossal erősíti Véber mester a középpályát, és akkor George jobboldali nyargalászását egyedül Hamar követi csatárpozícióban.

Apropó, Hamar. A 27 éves, 2011-ben Egerből igazolt támadó már 11 gólnál jár a szezonban (vezeti a góllövőlistát), ugye, nekünk is kettőt vágott ősszel, de 3 hete Nyíregyházán is kétszer mattolta a kapust, amivel bizonyította, hogy tavasszal sem felejtett el gólt lőni. Ami meglepő, hogy George is megtalálta a góllővő cipőjét, hiszen 3 meccsen annyi gólt rúgott matyó-színekben (2), mint nálunk egész ősszel. Ha tizenegyest kap a Kövesd, és ő áll a labda mögé, nem fogunk izgulni... Nagy értéke még a csapatnak a tirpákoktól nyíregyiektől igazolt Petneházi Márk, aki a Plymouth korosztályos csapatában nevelkedett, Angyalföldön meg jóformán egyedül döntötte el a meccset a múlt héten 2 góljával. Az együttes legnagyobb értéke szerintem azért mindenképpen Véber Gyuri, aki a fiatal(abb) edzőgeneráció egyik legígéretesebb mestere, erőlteti a támadófocit, és nagyon együtt él a játékkal, ráadásul nyilatkozatai mindig éleslátást és korrektséget sugallnak.

A mérkőzés valószínűleg a műfüves pályán kerül megrendezésre, pláne, ha addig még megindul az esőzés is, a hírek szerint elég mély a centerpálya. A végső szó kimondása Németh Ádám játékvezetőre hárul, aki 30 éve ellenére viszonylag foglalkoztatott bírónak számít. Ebben a szezonban volt egy nemzetközi meccse (Európa-liga selejtező: Hibernians-FK Sarajevo 4-4), 6 NB 1-es és 7 NB 2-es jelenése, melyből három jutott a Duna ezen felére. Ha valakinek ismerős a neve, nem véletlen. Ő vezette (el) ősszel a putnoki meccsünket, mit mondjak, ennél ostobább nagyobb vakot ritkán láttam sípba fújni az évek során. Kiosztott 10 sárgát, és Kokónak egy pirosat, valamint megítélt gyakorlatilag 2 tizenegyest. Akkor azt írtam, jó lenne, ha leiratkoznánk róla, ha van még ilyen lehetőség. A matyóknak sem lehet túlzottan kellemes élménye őszről vele kapcsolatban, ő vezette ugyanis az október 7-én lejátszott hazai, Orosháza elleni meccsüket (0-1), ki is osztott 4 lapot a hazaiaknak. Remélem, Németh megpróbál korrekten fújni, ne rajta múljanak már a dolgok!

Nálunk kisebb problémák vannak, Maicon sérülése sajnos még nem jött rendbe, ráadásul Gál Zsolti tájékoztatása szerint Szala is megsérült edzésen, így csak jövő héten kezdheti a tréningeket. Messi jelenleg Afrikában van, ma éjjel repül vissza, ha minden jól megy, a többiek a fedélzeten.

Két meccset játszottunk, lőttünk 7 gólt. Érdekes lesz látni, mit kezdünk magunkkal idegenben, mert azért ez a meccs más lesz, mint a két itthoni a kiesőjelöltek ellen (a Fradi tulajdonképpen ki is esett, de teljesítményük alapján még egy más rendszerű bajnokságban is kipottyannának véleményem szerint). Szabó Ádám eddig meglepődnék, ha 2 deci folyadékot kiizzadt volna magából, és a védelmünket sem érte még olyan mértékű presszió, hogy a szotyi helyett az ujjamat kellett volna harapdálni. A védelemre kulcsfeladat hárul holnap, meglátjuk, a Kiprich-Komlósi-Fótyik-Horváth négyes mit tud együtt, ha nem a putnoki "nehéztüzérek", vagy éppen a tényleg nagyon halványzöld Nehéz támadja a kaput. Amire még nagy szükségünk lesz, a középpálya védekező szekciójának brusztolására. Kokóra és Balura nagy szerep fog hárulni holnap, reméljük, a megszokott odaadással szűrik a támadásokat. Figyelni kell arra, hogy a Kövesd a félidők utolsó harmadában rúgja góljai nagy részét, nem lazsálni ebben az időszakban! Jeremiás bizonyíthat volt csapata ellen, Titi pedig a bal szélről meg kell, hogy rúgja holnap is a maga gólját. És ha már gólok: Vólent Roli és David is 2 gólos 2 meccsen, bízunk benne, hogy folytatják jó sorozatukat.

Gond lehet, hogy a középpálya középső részére jelenleg nem nagyon tudunk a padról kit felküldeni, bár Privigyeit el tudom képzelni, ha baj lenne, de akár még Nyisát is, ha minden kötél szakad. A szélen jöhet még Nagy Krisz és Bogáti (akit gyorsaság miatt nyugodtan nevezhetünk Bugatti-nak). Salvador mester bármikor bevethető, és számíthatunk is rá, ahogy megszokhattuk.

Nem lesz könnyű, de hát melyik meccs könnyű a csoportban? Most a 2 győzelemmel egy kis levegőhöz jutottunk, de a bentmaradáshoz 1-2 idegenbeli bravúrra is szükség lesz. Miért ne holnap kezdjük el levadászni a "nagyvadakat" saját "etetőjüknél"? Az egyik borsodi csapatot már elintéztük tavasszal, kérjük a következőt!

Hajrá Barcika!