Egy (majdnem) új csapat tavaszra...

Mivelhogy a téli átigazolási szezon lezárult, így érdemes egy kicsit körülnéznünk csapatunk háza táján, kik érkeztek, kik mentek el, mik az esélyek tavaszra. Persze, ez az átigazolási zárás csak azt jelenti, hogy azok keltek el, akiket érdemes volt (lett volna) megszerezni, a "resztli" még rendelkezésre áll, ők azok, akik sehová sem kellettek, így szabadon igazolhatók. Én azért a magam részéről remélem, hogy ebből a "kriplikommandóból" már nem igazolunk, elnézést, ha akadna esetleg olyan játékos, aki nem fér bele ebbe a kategóriába, aligha.

Az őszi szezon végeztével "sikerült" 11 játékostól "megszabadulni", tehát pont egy csapatra való futballista hagyta el együttesünket. Van, akit sajnálhatunk, van, akit már régen elküldtünk volna, és van olyan is köztük, akiket csak az étkezést lebonyolító műintézményből, látásból ismerhetünk. Na szóval, ment először is Fabio és Celso, az ősz nagy igazolásai, hogy mi volt a terv velük, mindörökre rejtély marad. Talán László és Kiprich urak emlékirataiban megtaláljuk a megoldást, ami lehet az, hogy "felsőbb hatalmak utasítására", vagy éppen "humanitárius okokból". Celso-t befogadta a Hajdúszoboszló, a Boavista után egy újabb gyöngyszem karrierjében. De ha minden igaz, csak kölcsönbe adtuk oda, ami teljesen érthető lenne, hiszen balhátvéddel Sajót lehet nálunk rekeszteni! Husanik Patrik elveszett, mint "démonhill", aki tud róla valamit szóljon. Bár nekem annyira nem hiányzik... Czégel Máté a Rákosmenti KSK-ban folytatja a lábadozást, gyógyulást és sportsikereket neki! Emlékszik még valaki Eder-re és Enes-re? Miután az őszi salgótarjáni kirándulás sem mutatta meg, mi a bánatos hímtagot keresnének a csapatunkban, miért szerződtettük őket, így szélnek lettek eresztve. Enes "szabadúszó" lett, Edert viszont szerződtette a méltán világhírű Tuen Mun Progoal csapata, akik a kiváló színvonalú hongkongi bajnokságban vitézkednek. Apropó, hallott valaha valaki a hongkongi bajnokságról? Mindegy. Varsányi Jani felőrlődött a munka-edzés ritmusban, így fájó szívvel elengedtük, sok sikert neki a sportban és a magánéletben egyaránt! A végére hagytam azt a 3 játékost, akiknek elküldése/elkótyavetyélése (kinek-kinek ízlése szerint) talán nem tökéletesen indokolható, név szerint Ngalle, Renan és Luiz.  Luiz helyére érkeztek szép számmal alternatívák, Renan szerintem nem kapott elég lehetőséget, Ngalle helyén meg majd játszik, akit éppen megbíz a vezetőedző. Nem állítom én, hogy ezek a játékosok megváltották itt nálunk a világot, mert az nagyon nagy túlzás lenne, de vagy szinte egyáltalán nem kaptak lehetőséget, vagy hamar lemondtak róluk. Renan és Luiz nagyon fiatal játékosok, ha tényleg menzafizetést kaptak, és nem adtunk még zsebbe komoly pénzeket, akár maradhattak volna is. Ennek miértjéről később még szólok. Ngalle igaz, már 27 éves, de ha megkapta a lehetőséget, és komolyan megrázta magát, még így is hasznosan irányítgatott, kíváncsi leszek, ki örökli meg a helyét, és ki mozgatja majd a középpályát. Ha csak azt nézzük, hogy Mórahalmon lelt menedéket, lehet, nincs igazam. George "avalahalátottlegszarabbtizenegyes" Menougong Matyóföldre költözött, remélem, nem ellenünk táltosodik meg tavasszal.

Varsányi-Renan,Czégel,Celso,Enes-Fabio,Ngalle,Eder,Luiz-George,Husanik. Mit adnátok ezért a kezdőért?

A legnagyobb meglepetés a téli átigazolási szezonban, hogy nem érkezett a "szokásos" külföldi szállítmány. Ha még megvan ez a kapcsolat, csak annak tudom ezt be, hogy a brazíliai buszokon nincsen téligumi, így nem mertek útnak indulni a lehetőségek földjére, Kazincbarcikára.

Ehelyett jött 9 játékos, akik közül csak egyetlen külföldi tálentum, a Salvador-haver José David, a többiek magyarok. A nyelvhasználattal tehát nem lesz gond, reméljük a fogyasztással sem... Néhány játékost már bemutattunk itt a blogon, róluk bővebben most nem, na de azóta is van pár érkező.

Póser Dani a Létavértestől érkezett, fiatal kapus, jó reflexekkel, Jani helyére szerintem jó választás, ha minden jól megy Ádámmal, beugrósként megfelelő ember. Horváth Szabit nem kell bemutatni a barcikai publikumnak, bár kicsit aggaszt, hogy viszonylag ritkán "erőltette" Kiprich mester Szala helyett az edzőmeccseken, de rajta áll, hogy bizonyít-e. A képességei megvannak, de erős kérdéseket vet fel a teljes baloldalunk, erről is majd később... Kiprich Dani igazán jó igazolás a jobb bunkó szerepkörére, ahogy Vólent és Nagy Mihály Krisztián képességeit sem kérdőjelezi meg senki. David nagyon kell előre, pláne ha tényleg jó, mert még nem láttuk... Jeremiásnak bizonyítania kell, különben nem lesz már belőle komoly focista.

Na de, nézzük az új fiúkat, hiszen ketten is érkeztek a héten!

Bogáti Péter 21 éves, eleddig a Diósgyőr futballistája volt, most úgy gondolták, kapjon több lehetőséget a szomszédvár csapatánál. Peti elsősorban a középpálya bal oldalán érzi jól magát, de nem jön zavarba akkor sem, ha le kell futni az alapvonalig. A Fradi második csapatában játszott először az nb2-ben 2010-ben, rögtön első meccsén góllal is hálálta meg a bizalmat. 2011-ben a Dióhoz került, 6 meccset kapott az nb2-es feljutóban, majd a Zete ellen novemberben 2 percet a legmagasabb osztályban is. 2012 őszén már Szentes Lázár is adott neki kétszer negyedórát a Haladás és az Újpest ellen, nem vallott szégyent. Kölcsönbe érkezett csapatunkhoz.

Halgas Tibi sem szorul komoly bemutatásra, mindössze egy fél évet töltött Cegléden, most újra itt. A 31 éves játékos neve mögött 60/3-as statisztika áll a legmagasabb osztályban, mindenesetre érdekes, hogy Cegléden nem ragaszkodtak hozzá. Képességeit ismerjük, ahogy - sajnos - hozzáállását is. Fogalmazzunk úgy, hogy Halgas nyomokban sem emlékeztetett korábbi önmagára, amíg itt volt, és ez leginkább hozzáállásbeli gondokat vet fel. Cegléden mindössze 6 meccsen kapott szerepet, ellenünk játszotta egyedül végig a 90 percet, sajnos emlékszünk is rá. Ez a "sajnos" most nem az a "sajnos", hogy "hú, de jól játszott", hanem az, amikor a kint lévők egy torokból kiabálták, hogy "köcsöghalgas" "szégyelld magad", na de spongyát rá. A jobb szélünk kicsit lukas volt, oda nagyon kellene egy jó Halgas Tibi!

Nem biztos, hogy olyan rossz lesz ez a csapat, mint ahogy gondoljátok. Nagyjából megvagyunk minden poszton. Nem állítom, hogy nem kellene még egy megbízható és igazi serial killer csatár, na de ez van. Ha kiabálunk, akkor sem lesz. Orlóczki ne legyen!

A Szabó-Póser páros lehozza az idényt, kétség nem fér hozzá. Jobb hátvédben Kiprich az első opció, ott van még Privigyei vagy Nyitrai is, de legrosszabb esetben Fehér Balu is megoldja, ahogy láttuk. Középhátvédben a Komlósi-Fótyik kettős a kezdő, de Nyisa, Privigyei is szóba jöhet, nagyon nagy vész esetén az univerzál Fehér Balázs, sőt, Maicon is gyógyír lehet. Balhátvédben a mester valószínűleg nagyon ragaszkodik Szala Ákoshoz, de Horváth Szabi előtt ott a bizonyítás lehetősége, és Titi is beugorhat. Jobbszélen Halgas tűnik befutónak, de szerintem a legjobb megoldás a felgyógyuló Nagy Mihály Krisztián lesz, és Benőt se felejtsük el, akinek most már tényleg kapkodnia kell magát. Középen Maicon, Messi, Kokó, Fehér Balu, de véleményes számomra, hogy Jeremiás ide lesz beépítve, mert jól lát a pályán a volt hajdúsági. Bal szélen Titi, Jeremiás és Bogáti is rendelkezésre áll. Csatárként Salvador, Vólent, Nagy Mihály Krisztián, David és Hornyák bevethető (ha még itt van), sőt, ha minden igaz, Szőke is visszakerült, és még nem ment sehová. Mondanám, hogy érdemes lenne kipróbálni az ősszel 14 U19-es meccsen 24 gólt szerző Szamosi Zsoltit is, de őt sikerült kölcsönadni a Diósgyőrnek. Soha jobbkor...

Szóval, ember legyen a talpán, aki megjósolja, hogy ez az egész mire lehet elég az elszámoláskor. Amire utaltam Renan és Luiz esetében az az, hogy mi van akkor, ha egészen véletlenül sikerül is a bentmaradás? Tele vagyunk kölcsönjátékosokkal. Lesz-e itt annyi pénz, hogy vállalni tudjuk az egycsoportost, és nem rongybabaként ugrunk neki? Fogalmam sincs, ahogy László úron kívül valószínűleg senkinek sem. Szerdán ankét, ahol válaszolhat az újságírók kérdéseire. Az újságírói kérdésekre, értitek? Nem a szurkolókéra... Úgyhogy majd elolvassuk, mit kérdeztek alá. A húsba vágó, lényeges kérdéseket, majd felteszitek Ti a fórumon, vagy én itt, a blogban.

Hajrá Barcika!

(Legközelebb körbenézünk vetélytársainknál. Ígérem, mihamarabb...)