A futball, mint szolgáltatás... (2)

Ahogy ígértem, folytatom a helyzet kibontását. Az első részben némileg általánosságban fejtettem ki, mit is gondolok arról, miért nevezhetjük a futballt szolgáltatásnak. Most nézzünk szét kicsit a saját házunk táján!

Ahogy azt már az előző posztban is megpendítettem, a KBSC vezetősége nem ápol kifejezetten kebelbaráti viszonyt a csapat szurkolóival. Ennek több jele is van, és nem kizárólag erre a szezonra korlátozódik. Vegyük először is a tájékoztatást. Nem hiszem, hogy komolyabban ecsetelnem kellene, milyen fontos napjainkban a pontos és gyors tájékoztatás szerepe, a szurkolók a médiumokon keresztül értesülhetnek a csapat körüli eseményekről, változásokról. Az információs háló ma már körbeveszi a Földet, a vizuális médiumok pillanatok alatt képi tudósítást adnak a világban éppen zajló eseményekről, nem beszélve az internetről, amely ma már szinte az elsődleges információforrás, és jelentős a lokális szerepe is. A médiumok a legtöbb esetben csak azokat a híreket osztják meg úgymond "kérés nélkül" a fogyasztókkal, amik nagy közérdeklődésre tartanak számot. A legtöbb esetben ha egy szervezet, esetünkben egy csapat hírt akar adni magáról, bizony ennek az a módja, hogy megkeresi az adott médium képviselőit, és anyagot szolgáltat arról, amit meg akar osztani. Na most, ahogy én megítélem, a regionális médiumokban elenyésző a KBSC megjelenése, a "kötelező" meccstudósításokon kívül nem nagyon jelennek meg hírek a csapat berkeiből. A másik lehetőség (és tulajdonképpen a mai világban kötelesség), ha egy csapat saját szurkolói honlapot üzemeltet, ahol bőséges és naprakész információkkal látja el szurkolóit. Na most, ha valaki megnézi a csapat hivatalos honlapját, megdöbbenhet azon az információszegénységen, valamint az elavultságnak azon a szintjén, ami a linken elérhető. Napokkal később megjelenő meccstudósítások, random módon frissített tabella, tavalyi keret, és nem sok olyan információ, amely plusz adalékként szolgálna az információéhes szurkolóknak. Nem kifejezetten az oldal készítőit szeretném "megtalálni", de ha bárki veszi a fáradságot, és végignézi akár csak az nb2-es csapatok hivatalos honlapjait, szembetűnő lesz a különbség.

A szurkolók tájékoztatásának fontos eleme lehet a meccsek előtti szórólapterjesztés is. Nem emlékszem már, mikor fordult elő utoljára, hogy a meccsjegy mellé tájékoztató lapocskát is kapott a kilátogató, mindenesetre nem tegnap volt. A magyar bajnokságban sem ismeretlen jelenség ez, de nálunk fejlettebb futballkultúrával rendelkező országokban ez annyira alapdolog, mint hogy a szögletpontra zászlót helyeznek. Persze, tudjuk, mindez leginkább pénz kérdése, de hiszem, hogy nagyobb odafigyeléssel, érdeklődéssel, jó értelemben vett "nyomulással", ez is megoldható lenne. Különösen olyan helyzetekben nagyon hasznos ez, amiben mi voltunk a szezon elején, hogy gyakorlatilag tippelni kellett arra, kik is játszanak a pályán, kis túlzással, azt sem tudta az ember, melyik csapat képviseli a mi színeinket.

A múltkor említettem már, hogy Barcikán létezik olyan 2-300 ember, akik akkor is kimennek minden hazai meccsre, ha éppen a stadiont az érkező Katrina hurrikán egyik lehetséges célpontjaként jelöli ki a meccs időpontjára a katasztrófaelhárítás. Nem hiszem, hogy nem lenne értelme akár kedvezményes áru bérleteket forgalomba hozni, gondolva a mindig kijárókra, ha meg valaki kihagy pár meccset, az tulajdonképpen talált pénz a klubnak.

Mennyiből tartana pl. egy Putnok elleni meccsre szurkolói buszt indítani? Ez tényleg akkora összeg? Nem éri meg a klubnak, hogy nagy számú szurkoló buzdítsa a csapatot?

Sok mindent fel lehetne még sorolni, ami újabb adalékokat szolgáltatna ahhoz, amit tézisként említettem: a szurkoló igazából megtűrt személy a KBSC stadionjában. Jó lenne, ha a helyzet változna, de sajnos ez már nagyon régi tendencia, és nem igazán látszik, hogy ebben a tekintetben bárki a klubvezetők részéről akarná a változást.

A sorozat következő részében azt a témát szeretném górcső alá venni, hogy miért a legendásan ambivalens viszony a mindenkori vezetés és elsősorban a vezetőedző és a szurkolótábor között...

Mivel ma edzőmérkőzést játszunk a legmagasabb osztályban szereplő Eger csapatával, erről csak egy szösszenet: jó dolog ha edzőmeccseket kötünk le (főleg komolyabb csapatokkal), jót tesz az összeszokottsági foknak és szívesen írnám, hogy lehet kísérletezni is, ha nem ezt látnánk a bajnokikon is. Ennek megfelelően a következő kezdőt ajánlanám "mesterünknek": Salvador-Luis,George,Hornyák,Renan-Husanik,Privigyei,Komlósi,Szala-Szabó,Varsányi.

Hajrá, Barcika!