Fókuszban a földi- és légvédelem

Nos, mielőtt nekifognánk mai témánknak, nézzünk rá a tegnap meghirdetett szavazás végeredményére! Ezek szerint a mai nap 6:30-ig 124 szavazat érkezett, és a következő végeredmény alakult ki:

1. Tátrai Gergő 58 szavazat

2. Fótyik Dominik 34 szavazat

3. Kovács Péter 7 szavazat

4. Szala Ákos 6 szavazat

5. Hornyák Marcell 4 szavazat

3 szavazatot kapott Salvador, 2-t Szabó Ádám, Komlósi Ádám, Nyitrai Dávid és George, 1-et pedig Fehér Balázs, Horváth Bence, Maicon és Messi.

Ahogy már jeleztem, ha az egy IP-címről érkező szavazatokat egy szavazatként értékeljük, kicsit más a helyzet. Eszerint Tátrai Gergőre összesen 4 számítógépről szavaztak, Fótyik Dominikre 25-ről, Kokóra 2-ről, Szala Ákosra 3-ról, Hornyák Marcira 2-ről. A többi szavazat mind külön-külön ip-címről érkezett. A következtetések levonását kihagynám, mindenesetre a mai szavazásokra már megvariáltam a szisztémát, így felesleges lesz egy gépről nyomkodni, csak egy szavazatot fogad el egy szavazáson belül a rendszer.

Mai témának a védelmünk élveboncolását választottam, kezdjük kapus-fronton.

Szabó Ádám:

Bajnokság: 15 meccs (1350 játékperc), 2 sárga lap.

Magyar Kupa: 2 meccs (180 játékperc).

Ádám gyakorlatilag végigvédte a szezont, gondolom, jólesik majd egy kis pihenés. A legtöbb meccsen ihletett formában védett, igazi  bravúrkapus, általában majdnem minden mérkőzésen csapatunk egyik legjobbja volt. Amíg a vonalat őrzi kézzel és lábbal is ragadt hozzá a labda, többször gólt vizionáltunk már, amikor a semmiből lendült a karja, vagy a lába, és megmentette hálóját. Kiváló reflexei vannak. Azonban a kimozdulásaival vannak még problémái, néha homályra jön ki, ezzel nehéz helyzetbe hozza a védőket. Ha ezeken a hiányosságokon javítani tudna, magasabb osztályban is megállná a helyét.

Varsányi János:

Bajnokság: O játékperc.

Magyar Kupa: 1 meccs (90 játékperc), 1 sárga lap.

Régi-új kapusunknak nem sok ideje volt bizonyítani, mindössze a Nyíregyháza elleni bukott meccsen védte hálónkat, nagy hibát nem vétett. A szezon közben kisebb sérüléssel is bajlódott, de egyébként sem volt indokolt kezdő kapusunk lecserélése. A tavaszi szezonban talán több lehetőséget kap, kifejezetten jó képességű kapuvédőről van szó.

A védősor már nem ennyire egyértelmű, ez köszönhető az első meccsen elszenvedett sérüléseknek is, valamint annak, hogy több betlit is láthattunk ezekben a pozíciókban. A helyzet az, hogy jobbhátvédet konkrétan "elfelejtettünk" igazolni, így leginkább válságmegoldásokkal tapasztgatjuk be azt a lyukat, mindenki tudja, hogy Fehér Balu nem jobbhátvéd (mindenesetre most mi is kezeljük védőként). A bal oldalon Szala Ákosnak nem úgy sikerült a szezon, mint ahogy az elvárható lett volna, ide viszont még szezon közben is igazoltunk, már ha mond valakinek valamit Celso neve. Középen sem teljesen megnyugtató a helyzet, mert kevesen vagyunk, és ha összejön egy olyan kombó, mint az Orosháza ellen, hogy a két sztenderd középső védőnk is el van tiltva, gondban vagyunk.

Fehér Balázs:

Bajnokság: 10 meccs (722 játékperc), 2 sárga lap.

Magyar Kupa: 3 meccs (270 játékperc), 1 sárga lap.

Balázs gyakorlatilag az első számú jobbhátvédünkké avanzsált, bár ez leginkább a sérüléseknek köszönhető. Ne felejtsük el, hogy egyes meccseken középhátvédet játszott (megjegyzem: általában kifejezetten jól). Univerzális játékos, a helye leginkább jobb szellőben, vagy a belső középpályán van, de minden dicséretet megérdemel, mert azt a feladatot oldotta meg, amit éppen rábíztak.

Nyitrai Dávid:

Bajnokság: 9 meccs (455 játékperc), 3 sárga lap.

Magyar Kupa: 3 meccs (270 játékperc).

Dávid nagy talány, sokan vannak, akik nem tartják nb2-es szintű labdarúgónak, de ez nem teljesen igaz. Tény és való, hogy vannak borzasztó meccsei, amikor csak nyomozza a labdát a pozíciójában, azonban a szezon vége felé magára talált, és volt kifejezetten jó meccse is. Posztja alapvetően is jobbhátvéd, csak sérülések esetén játszatnám a jobb szélen, mert oda kicsit erőtlennek tűnik. Nagyon fiatal játékos, erősödnie kell még és rutint szereznie.

Komlósi Ádám:

Bajnokság: 13 meccs (1091 játékperc), 5 sárga lap.

Magyar Kupa: 0 játékperc.

Ha egy mondatban akarnám letudni Ádám őszi teljesítményét, annyit írnék: gyakorlatilag a régi formájában futballozik. Magasan a legrutinosabb játékosunk, képes irányítani a védelmet, a légicsatákat általában nyeri, és korábbi tisztátalan játékából is keveset láttunk a szezonban. Szerencsére a komolyabb sérülések is elkerülték, csupán egy meccset hagyott ki sérülés miatt, egyszer pedig 5 lap utáni eltiltása miatt nem szerepelt. Tudjuk, hogy edzői feladatokat is ellát az idei évtől, hogy mást ne mondjunk, az Újpest elleni kupameccsen ő irányította csapatunkat. 1 meccs, 1 győzelem. Erre szokták mondani, hogy itt kell visszavonulni. De ezt mi természetesen nem kívánjuk. Ádám saját posztján játszik, azon a poszton, amin akár a válogatottban is szerepelt. Aki kicsit régebben jár meccsre, tudhatja, hogy megoldja ő a jobbhátvédi posztot is, hiszen ott kezdte, de termete és játékstílusa alapján inkább mostani pozíciójában van a helye. Egy gyors szélső már nagyon megnehezítené a dolgát.

Fótyik Dominik:

Bajnokság: 14 meccs (1236 játékperc), 2 gól, 5 sárga lap.

Magyar Kupa: 2 meccs (167 játékperc), 1 piros lap, 1 sárga lap.

Az ember, akit nagyon el kéne dugni a téli szünetben. Van egy olyan érzésem, hogy ő már nem nálunk kezdi meg a felkészülést, ha mégsem így lesz, az azt bizonyítja, hogy Magyarországon nem működik a játékosmegfigyelő-rendszer. Nyilván mindenki azt szeretné, ha maradna, de ha a pályafutását és a játékos egyéni érdekét próbáljuk szem előtt tartani, sok szerencsét kell neki kívánnunk. Sokat tett ő már ebben a szezonban is a csapatért, és nem hiszem, hogy ha bármilyen klubbal hozzánk látogatna, bárki is árulónak "becézné". Ha van igazi univerzális játékos a csapatban, ő az. Állítólag csatárként hoztuk, és csak a kényszer parancsolta a védősorba, de a középpálya bal oldali harmadában és szűrőként is nagyon el tudnám képzelni. Gyakorlatilag a levegő korlátlan ura, nevezhetnénk akár Air Fótyiknak is. Egészen hihetetlen, hogy minden szálló labdába képes belefejelni, és viszonylag jó hatásfokkal is játsza meg azokat. Lábbal is kifejezetten ügyes, képes támadást indítani, és iszonyat szívvel brusztol, hajt a pályán. Ha már a védelemben játszatjuk, inkább balhátvédben lenne a legnagyobb értelme, mert onnan képes a szélt meghúzva a kapuig is előre tolulni. Amíg azonban nincs Nyisa, ne bontsuk meg a középső védelmet. Dominik über alles!

Privigyei Ádám:

Bajnokság: 11 meccs (983 játékperc), 1 piros lap, 5 sárga lap.

Magyar Kupa: 1 meccs (90 játékperc).

Lila szívű Ádámunk a Fradi 2 elleni meccs előtt csatlakozott csapatunkhoz. Igazi erőssége a nagy szíve, és az, hogy minden meccsen igyekszik száz százalékot adni. Az ő helye inkább a jobbhátvéd pozíciójában lenne, jobban is szereti, azonban érdekes, hogy talán még ezen a poszton voltak a gyengébb meccsei. Mivel magas, erős játékosról van szó, kevésbé fordulékony, egy gyors, alacsony súlypontú szélső könnyen megverheti. Ennek ellenére, ha szigorúan azt vesszük, hogy mindenki játsszon a saját pozíciójában, ő a keret legjobb jobbhátvédje.

Szala Ákos:

Bajnokság: 15 meccs (1135 játékperc), 3 sárga lap.

Magyar Kupa: 1 meccs (90 játékperc).

Ákosnak nem sikerült ez az idény. Mondjuk már az is megfoghatatlan volt, hogy a Honvéd miért enged el egy kifejezetten fiatal játékost arról a posztról, amelyik hiánycikk még a nemzetközi piacon is. Ákos a bajnokság összes meccsén játszott, többnyire balhátvédként, de időnként a balszélen is csapatba állította a mester. A játékos legnagyobb hiányossága, hogy nagyon messziről fogja emberét, így könnyen becsapható, nem keresi a fizikai kontaktust, ami nem jelent feltétlenül szabálytalanságot. Bátorságra lenne szüksége, de ez nyilván egyre csökken, ha a játékos is belátja, hogy nem megy a játék.

Nyisalovits Donát bajnokin mindössze 40 percet töltött a pályán, valamint végignyomta a Terem elleni kupameccset. Azt hiszem, mindenki egyetért abban, hogy nagy szükségünk lenne rá tavasszal. Mielőbbi gyógyulást, Nyisa!

Czégel Máté ugyancsak az orvosi szobában töltötte az őszt, mindössze a Vác elleni 90 perccel büszkélkedhet. Igazi tudását még nem mérhettük fel, a felkészülési meccseken nem játszott rosszul, megbízhatónak tűnt. Gyógyulj meg, Máté!

Celso Aparecido Gama Junior érthetetlen igazolás. Ha a Boavista felfigyelt rá, talán mi is bevethettük volna többször, ugyanis mindösszesen 65 perc jutott neki a Nyíregyháza elleni kupabúcsún, mielőtt könnyű kézzel felmutatta neki a spori a piros lapot. Nem lógott ki a csapatból azon a meccsen, de nyilván nem lehet megítélni ennyiből, mit tud. Ha nem jobb, mint a posztján játszó Szala, akkor teljességgel érthetetlen, mi szükség volt rá. Bizonyosan távozik.

Nos, mivel lehetőségetek van nektek is összeállítani a védekezésért felelős játékosok szerkezeti felépítését, én is leírom, hogy képzelném el az összeállítást. Többen felvetették már a háromvédős rendszer kipróbálásának lehetőségét, nem biztos, hogy hülye ötlet, mindenesetre én 4 védővel számolok.

Ennek alapján: Szabó (Varsányi) - Privigyei (Fehér), Komlósi (Czégel), Nyisalovits (Fótyik) - Fótyik (Szala).

A következő alkalommal a középpályánkon nézünk szét, ami nem lesz egyszerű feladat, tekintve, hogy a dzsumbuj szerkezete könnyebben átlátható.

A szavazáshoz még annyit: ha szavazol, a "szavazz" gombra kattintva további kérdések jönnek. A végén dobja ki az aktuális eredményt. Több válasz megjelölése is lehetséges!