Hétvégi adok-kapok (27. forduló)

2013.05.23 13:29

Lezajlott hétvégén a 27. bajnoki forduló is az NB 2. Keleti csoportjában, számunkra eljött a judgment day, azaz az ítélet napja, egyre kevésbé okoz fejtörést a leendő bajnok (és ezzel feljutó) személye, az alsóházban viszont nagy a tülekedés, ahogy a pótmeccsek nélküli bentmaradást jelentő 2-5. helyekért is. Nézzük!

Balmazújváros - KBSC 1-1

Olyan volt ez nekünk, mint halottnak a csók, na de legalább sikerült elkerülni, amitől tartottunk, hogy egy izmos headkick-be szaladunk bele (megint) Balmazújvárosban. Ami nekünk jó eredménynek számít, az a házigazdáknál nyilvánvalóan bosszúság, hiszen 5 pontra növelhették volna az előnyüket a Nyíreggyel szemben, ha sikerül begyűjteni a három bajnoki pontot, na de, ez legyen az ő gondjuk. Megjegyzem, az esetleges győzelem azt is jelentette volna a nagy tavaszt produkáló hazaiaknak, hogy egyetlen pontra megközelítik a Vasast és a Csabát, ezt aligha gondolták volna télen a lelkes, de nem különösebben magas kvalitású balmaziak. Demjén első gólját szerezte új csapatában, Vólent viszont tavasszal már a hetediket, így összesítésben 13 góljával dobogós a góllövőlistán a csabai Randjelovic-al társbérletben. Összesen 7 sárga kártyát sikerült begyűjtenünk (Kiprich Dani az utolsó 5 meccsén sikeresen besárgult), így az Orosháza ellen érdekesen fog felállni a védelem, de erről majd a beharangozóban bővebben.

Putnok - Mezőkövesd 2-3

A Putnok mérhetetlen bánatára olyan csapatokkal játszik/játszott az utolsó három fordulóban, akiknek kell a pont, a Szolnoknak és a Nyíregynek sem lesz mindegy, hogy játszaniuk kell-e a bentmaradásért, vagy a téli nagy erősítések eredményeként jelentősen felturbósított két csapat a tetkószalonban tölti a rájátszás napjait. Kicsit mission impossible jellege van az osztályozónak a gömöriek számára, de nekik még van lehetőségük reménykedni. Ha esetleg egy putnoki bámészkodó nem volt még tavasszal hazain, meglepődhetett, mert a kezdőből esetleg Zabost, Monyókot és Illést ismerhette, a többi 8 (!) játékos a télen érkezett. Habár kettővel "megúszott" a putnoki horda, a Kövesdnek volt válasza három találat "személyében". Ha már a szolnoki Nagy-ot kiemeltem annak kapcsán, hogy megtáltosodott a tavasszal, a kövesdi Bognárról se feledkezzünk meg, aki őszi 2 gólját tavasszal már 7-el fejelte meg, most is két találattal vette ki részét a narancsszínű borsodi rangadó gólfesztiváljából. Azt, hogy Petneházi jó igazolás volt, eddig is tudtuk, a szombati találatával ő is szerzett már 6-ot a matyók színeiben. A Mezőkövesdet csak azért nem emelhetjük még pajzsra (mondjuk ebben én biztos nem fogok egyébként sem résztvenni), mert fennáll a veszélye, hogy a Vasas (vagy a Csaba) az utolsó két fordulóban behozza 6 pontos hátrányát, és legalább 12 gólt ráver a kövesdiekre. Mivel ez elég komolytalan feltételezés, így már úton van a Törley gyár szállítmánya Mezőkövesdre.

Orosháza - Vasas 4-1

Ugye megmondtam, hogy a Vasas nem akar feljutni? Látványosan elpackázták a bajnokság végét az angyalföldiek, lehet, nem volt a megfelelő alkalom a véghajrá ifjúsági játékosok kipróbálására/beépítésére? Szatmári gyakorlatilag végigvédte a szezont, erre most Halasival a kapuban állt fel a szebb napokat is látott Fáy utcai brigád, kapott is négyet a fullimpotens tavaszt produkáló orosházi legényektől. Ezzel a győzelemmel még akár az osztályozóra is esélye lehetne a hazaiaknak, mert a sorsolásuk jobb, mint a Ceglédé (Mezőkövesd, Szolnok), vagy a Putnoké (Szolnok, Nyíregyháza), hiszen velünk meccselnek, illetve a Szegeddel otthon, ha nem tudnánk, hogy Orosházán nem akarnak bentmaradni. A nyáron Békéscsabáról igazolt Tóth D. mesterhármasát Bernáth egészítette ki négyre, aki tavasszal első gólját szerezte (igaz, ez volt a negyedik meccse), ez az őszi 9-et nézve nem túl egetverő. A télen az U19-es csapatból felhozott Csekének (nem Katinka) valószínűleg nem szóltak, hogy "hagyd a 'csába", ő már 4. gólját lőtte tavasszal a Vasas színeiben. Angyalföldön valószínűleg attól most jobban félnek, hogy a főváros lenyúlja tőlük a Margit-szigetet, összehasonlításképpen ez olyan, mintha Tamás Barnabás megszavaztatná, hogy a Jubileumi Park a Csónakázó tóval együtt holnaptól Putnokhoz tartozik. Brrr... Na jó, nem akkora horderejű, de azért na...

DVSC-DEAC - Békéscsaba 1-1

A DVSC fiókcsapata már rég nem DEAC, hanem DEAD, azaz halott, de azért még le kell játszaniuk az utolsó fordulókat, ha tetszik, ha nem. Az a szégyen azért csak nem fog megesni, hogy előrébb végeznek, mint mi, most hétvégén a Vasashoz látogatnak, utána pedig minket fogadnak. Engel az első gólját szerezte a szezonban, erre Randjelovic csak a 94. percben tudott válaszolni, nem is érdemelné meg a viharsarki gárda a feljutást ilyen tavasszal a háta mögött.

Honvéd-II MFA - Nyíregyháza 0-3

A Szpari nagy harcban van a Szolnokkal és a Szegeddel a csont nélküli bentmaradásért, így aztán nem is akarják a véletlenre bízni: elég szépen megszórták idegenben a Honvéd tartalékjait. Bárányos meglőtte első gólját a szabolcsiaknál, Bajzát pedig tavasszal már a 12.-et (!). Mivel a Nyíregyháza hétvégén rápihen a Putnok elleni meccsre (nyilván a Váccal játszanának), nekik adom a legnagyobb sanszot az osztályozó elkerülésére.

Újpest B. - Szeged 2-1

Nagy ziccert vétett a Szeged, mert hátrányba került a Szolnokkal és a Nyíreggyel szemben a sima bentmaradásért vívott harcban, ráadásul a 67. perctől emberelőnyben is játszottak, és még gólt is kaptak ezután. Az eddig gólképtelen Markovics csak a 85. percben hozta vissza a szegedi, idegenbe is szívesen ellátogató (és fulltahó) szurkolók reményeit, amit Szőts játékvezető hármas sípszava csendesített le végérvényesen. Zamostny-t két góljáért érdemes kiemelni, ezzel tavasszal már 6-nál jár, összehasonlításképpen ősszel nem talált hálóba (igaz, csak 2 meccsen játszott). Ha a Szeged legyűri a Balmazt és az Orosházát, még bármi lehet, de szerintem osztályozó lesz ebből.

Cegléd - Ferencváros II. 1-1

A ceglédiek is kihagyták a fórt, hogy kevésbé legyen izgalmas a végjáték, és megússzanak az üldözők elől, mert bár 2 pontra "hizlalták" az előnyt a putnokiakkal szemben, de lehetett volna az négy is. Habár Koncz Zsolt kiemelkedően jól játszott az idényben a Cegléd színeiben (9 gólnál tart a 2011-ben Kecskemétről leigazolt játékos), az ő, 88. percben esett öngóljával illant el a 3 pont lehetősége. A Kövesd valószínűleg nem fogja a véletlenre bízni a feljutást, így talán az utolsó fordulóban dőlhet el, ki játszhat a bentmaradásért.

Szombaton 5 meccset játszanak a csapatok a 28. fordulóban, kettő vasárnapra marad. Mi a szintén zenész Orosházával vívjuk a "szépen búcsúzni" szvit első felvonását, nyilván ahogy kell, be is harangozzuk az összecsapást. A Szeged a Balmazzal vívja a harcot a bentmaradásért, a Nyíregy már most gazdagabb 3 ponttal. A Szolnok, hogy harcban maradjon, meg kell ütnie a gömöri armadát, a Kövesd otthon szerezheti meg a bajnoki címet az osztályozóért jajongó ceglédiekkel szemben. A Fradi-Újpest nem az a Fradi-Újpest, nincs is jelentősége, a Csaba viszont már bentmaradva várja a kishonvédot egy semmilyen mérkőzésre. Az ilyeneknek szokott 4-4 lenni a végeredménye.