Pofon előkészületben...

2014.09.05 16:36

Mielőtt belekezdenék a harangok kongatásába (és cseppet sem vészharangokéra gondolok…), két dologra ki kell térjek.

Először is: nagyon köszönjük a létavértesi kompániának, hogy újra az előző idényben érezhetjük magunkat: valaki mindig szabadnapos lesz a visszalépésük miatt. Már a nyáron is elgondolkodtam, hogy elkötelezett léteavértesiként hogy éltem volna meg a bajnoki cím - maradtok a picsátokon kombót, valószínűleg megkeresem a technikai vezetőt és a végbelén keresztül a szájáig tolom az aranyérmet. De hogy képesek voltak ezt meghúzni, hogy bohócot csinálnak a harmadosztály keleti csoportjából, az számomra rendkívül sportszerűtlen. Mert mit gondolhatnak arról a divízióról, amelyben olyan csapat indulhat, amely újsághirdetésekben és a facebook-on keres játékosokat, edzőt, holott mi, akik figyelemmel kísérjük a szezon történéseit, tudjuk, hogy a csapatok többsége mindent megtesz azért, hogy hétről-hétre megpróbálja kiszolgálni a szurkolóit, a játékosok teszik a dolgukat (igaz, többnyire harmadosztályú szinten), a vezetőségek megpróbálnak ütőképes csapatot fabrikálni. Erre ez? A Megyében kiröhögik az ilyen suttyóságot, ahogy a Léta indult neki a bajnokságnak. Ráadásul pont a Keletiből csinálnak közröhejt, amely – nagy bizonyossággal mondhatom, hogy – a legerősebb csoport a három közül, több csapat is megállná a helyét a másodosztály küzdelmeiben is (na, nem azt mondtam, hogy az élmezőnybe tartozna), de szerintem a Nyírbátor vagy a Hatvan is bátran bevállalhatna egy oda-visszát a másik két csoport legjobbjaival. A Várdáról, rólunk és a Cigándról nem is beszélve (és akkor a két tarcsit nem is hozom fel).

A létaiaknak köszönhetjük azt is, hogy felállt az a parádés szituáció, hogy a csoportunkból senki nem került fel a másodosztályba (hogy mennyire sportszerű ez a szabályozás az MLSZ részéről, azt most hagyjuk…), mert lehet azt mondani, hogy „tetszettek volna bajnoknak lenni”, de tudjuk, hogy a Léta az előző szezonban egy „csinált” csapat volt, és semmi köze nem volt Létavérteshez, így nézzétek el nekem, ha most kinyújtott középső ujjamat Létavértes irányába fordítom.

Azt, hogy valamivel próbáljuk-e betömni a jövő heti fellépésünk lyukát, egyelőre nem ismert, nyilván ez elsősorban a vezetőedzőn múlik (a csapatnak nagyon jót tenne minden meccslehetőség, annyi szent…), de nem egyszerű edzőmeccset lekötni a bajnokság kellős közepén.

A másik dolog, amiről feltétlenül szólni kívánnék, az utolsó pillanatos igazolások, amelynek kapcsán Ti is jócskán kifejtettétek a véleményeteket. Nos, én azt gondolom, hogy nem születtek rossz megállapodások, bár nyilván abban is valami, amit Ti leírtatok. Azt, hogy Katona kellett-e nekünk, nem hiszem, hogy bárki vitatná – a Tárkány nehéz helyzetben volt, Attila alapembere volt a védelemnek, rutinos, jó játékos, csak gazdagodtunk vele.

Pillanatnyilag 22 játékos alkotja a keretet, ebből 11-en játszottak már az elsőosztályban (Miski, Komlósi, Katona, Lakatos, Illés Ricsi, Lipusz, Sárközi, Dobos, Irhás, Szabó II.), a másik Szabó Ádám ugyan nem került bevetésre, de tartalékkapus volt a ZTE-nél elsőosztályú meccsen, további hárman viszont Liga Kupa meccseken kerültek pályára (Czető, Illés Gabi és Nehéz). Szerintem ez több, mint reményteljes, és majd azt is megmondom, hogy miért. Egyébként a 22-es keret átlagéletkora alig több, mint 27 év (pontosan: 27,18), ami kétségkívül nem jelenti azt, hogy mi vagyunk a csoport benjáminjai, de azért vegyünk pár dolgot számításba!

Nem lehet elégszer elmondani és leírni: a cél a bajnoki cím. A vezetőség (régen nem volt ilyen, ezen kár vitatkozni, bár lehet…) olyan hátteret teremtett, ami megalapozhatja egy reménybeli bajnokcsapat hátterét, innentől már csak a játékosokon és a szakmai csapaton múlik, hogy realizálódik-e a vágyálom. A harmadosztályban nagyon jól tudjuk, hogy a rutin az, ami eldönti a meccsek nagy többségét, azért is tudtunk az előző szezonban nagyon előkelő helyen végezni, mert a játékosaink nagy többségének legalább másodosztályú rutinja volt, ami elég volt a harmadosztályú, vagy megyéből felkerülő csapatok ellen. Emlékezzünk azért (bár tudom, hogy az emlékezetnek van az a nagyon jó tulajdonsága, hogy mindent megszépít), hogy hány olyan meccset láttunk az előző idényben, ahol siralmas produkciót nyújtottunk (csak itthon: Nyírbátor, Eger, Veresegyház, Tiszaújváros például), de volt emellett több olyan találkozónk is, amit ugyan megnyertünk, de dadogott a labda. Ezeknek a nagy részét pont a többletrutinnal nyertük meg, meg hát – ugye – volt egy Molnár Gabink, aki el tudott dönteni meccseket, ha éppen olyanja volt. Melyik az a játékos – Dávid Ferin kívül talán – aki helyet követelt magának a fiatalok közül az új szezon keretébe? Azt hiszem, hogy most kissé tanácstalanul nézitek Ti is a monitort. Dávid Ferivel a kezdőben nem biztos, hogy összejönne a feljutás, és ezt úgy írom, hogy abszolút nem vitatom el a srác tehetségét, sőt, Ti tudjátok a legjobban, hogy még cikksorozatot is indítottunk a fiatalok érdekében. Azt hiszem, most valahol ugyanott állunk, mint a másodosztályba taszajtott Fradi, hogy felkerülni nehezebb, mint ott megragadni. Ha harmadosztályú vagy, a komolyabb (vagy még inkább: fiatalabb), használható spílerek egy kézlegyintéssel ignorálják az érdeklődést, így aztán belekerülsz egy ördögi körbe, és kiutat keresel. Ha szénné fiatalítjuk a keretet, nem valószínű (sőt, szerintem biztos), hogy jönnek az eredmények, külföldieket nem vehetsz, mert bukod a TAO-s pénzt, így jobb híján rutinos, harcedzett játékosokkal töltöd fel a keretet. Már ha megteheted. Mert ne legyen kétségetek afelől: bármelyik csoporttársunk megtenné ezt, ha lenne elegendő málnája. A Várdának van, ők ugyanezt csinálták.

Doboson, Montvain, Lakatoson, Katonán szerintem ezért nincs miért vitatkozni, a távozókon lehet, de ha a dolgok mögé nézünk, talán ott is megvan a racionális magyarázat, és ezt még annak ellenére is így gondolom, hogy észrevehettétek: sok mindenben nem értünk egyet Koleszár mesterrel. Nyitrai ügye egyszerű, mint a faék: felépülőben lévő játékosról van szó, arra nincsen lehetőségünk (céljainkat figyelembe véve), hogy rehabilitációs céllal vessük be a kiváló jobbszellőt, így egy félszezonra kölcsönbe ment egy olyan csapathoz, ahol nagy szükség lehet rá (bár szerintem Barzsót csak sérülés-eltiltás okán szoríthatja ki). Kerékgyártó az utóbbi szezonokban rengeteget küszködött sérüléssel, az ő pozíciójában rengetegen vagyunk, igazából az ő nagy pechje, hogy a jobb oldalra az átigazolási időszak későbbi szakaszában jött az utánpótlás (Sárközi, Dobos), plusz Czető is át lett vezényelve a jobb oldalra.

Menyus egy érdekes kérdés. Az előző szezonban nagy respektet szerzett a barcikai szurkolók között, köszönheti ezt vídiakemény, csupaszív játékának, gólerősségének, ráadásul emberileg is kiváló figura Gergő. Aki az előző szezont (vagy a most megkezdettet) szakmailag is próbálta figyelni, az tisztában van Gergő negatív tulajdonságaival is. Menyus sajnos nem futja 10 alatt a 100-at, hogy finoman fogalmazzak, ráadásul az általunk gyakorolt 3-5-2-ben nem sok sót evett volna meg. Tudom-tudom, Komlósi is hasonló nehézségekkel küzd, de ő a középső figura a háromvédős szisztémában is, Menyusnak tőle balra jutott volna csak hely. Ott viszont rendkívül gyorsan kell(ene) kiváltani, ahhoz meg gyorsaság is kell, nem elég a helyezkedés. Szerintem mindenki tudja már, hogy a 3-5-2 tulajdonképpen 5-3-2 is egyben (az első támadásban, a második védekezésben lép életbe), és hiába léptünk fel Tárkányban 4-5-1-el, az olyan csapatok ellen itthon, mint például a Veres, ez a variáció igenis hatékony lehet. Vagy: igencsak hatékony lehet, ahogy tetszik…

Egyszóval: Lakatos és Katona is gyorsabb Gergőnél, ez van, de ő is csak a naptári év végéig került kölcsönbe, nem veszejtettük el a tarkopasz közönségkedvencet.

Kovács Szilu úgy érkezett hozzánk a Megyéből, hogy jópár meccs kellett neki, amíg felvette a harmadosztály ritmusát, egyre bátrabb lett, és – szó se róla – nagyon megkedveltük (innen is dicsérjük meg Vincze Ricsit, akinek hatására ideigazolt – ő edzette az előző idényben Bükkábrányban). De: egyrészt igazi szélsőnk is van jónéhány (Lipusz, Dobos, Sárközi, de akár Bene, Zimányi), pláne ha a 3-5-2-ben gondolkodunk, ahol Czető és Illés Gabi a két szélső védő. Ne szépítsük: Szilárdnak nagyon kevés lehetősége lett volna a bizonyításra, a kezdőbe meg csak példátlan sérülés-eltiltáshullám esetén fért volna be. Ő a mi játékosunk, nem adtuk el, vissza fog térni hozzánk, ezt ne felejtsétek el.

Még annyit: a fiatalok beépítése komoly kívánalom minden csapatnál. Főként a saját nevelésű fiataloké. De tegyétek a szívetekre a kezeteket (az itt leírtakat is figyelembe véve): kockáztassunk-e most a fiatalokkal ebben a kiélezett bajnoki küzdelemben? És aki most azt mondja: „igen”, vajon nem éppen ő fogja-e szétfikázni a csapatot, ha közünk sem lesz az aranyéremét folytatott harchoz? Vagy nem Te voltál éppen az, aki Salvadort tavaly a kezdőbe követelted? Nem hiszem, hogy sokan voltak közületek Tárkányban, legalább adjuk meg az esélyt, hogy „evergreen” csapatunk megmutassa, mit tud. Ha nem teszik oda magukat, jogos lesz a kritika, de azért – ha kérhetem – ne negyedóra játék után vonjuk le a konzekvenciákat!

Lázálom a saját nevelésű fiatalokkal kivívott feljutás…

Kicsit (?) elkalandoztunk, de akkor váltsunk át harang-üzemmódba, holnap bizony fellépésünk van!

A veresiek pillanatnyilag a 10. helyen állnak, de ezt az előkelő (?) helyezést nem köszönhetik másnak, minthogy 4-0-ra kitömték az azóta már nyugállományba vonult Létavértest. Ezen felül ugyanis két vereség volt a jussuk, méghozzá mindkettő hazai pályán, először az újonc jászberényiektől (1-2) kaptak egy kijózanító, majd a hatvaniaktól egy arcpirító (0-4) pofont. Fájdalom, de a Léta elleni meccsüket törölni fogja a pogácsabrigád, így máris az utolsó helyen szerénykednek (a Böszivel holtversenyben), nulla ponttal, 1-6-os gólaránnyal (egyébként így feljöttünk a hatodik helyre, mivel a Berénytől is el fogják venni a megszerzett 3 pontot).

Az előző szezonban egyébként 14. helyen végzett a Veres, így ki is estek, de mivel nem volt elegendő mártír az NB 3-ra, így felkérték őket, egy úriember meg ilyet nem utasít vissza. Egyébként tavaly, a 15. forduló után 4 pontjuk volt, győzelem nélkül, viszont tavasszal szereztek 17-et, amivel „gyalogkakukk-üzemmódba” kapcsoltak, de így sem tudták elkerülni a kiesést. 12 játékos bizonyosan távozott a Pest megyeiektől: Olay (REAC), Oroszi (Maglód), Fekete (Szada), Vasas és Takács (Dabas), Kiss B. – a kedvencünk (Csomád), Kiss B. – a másik (MTK U-valami), Mészáros (Pécel), Sztriskó és Polyák (Gödöllő), Altsach (UTE-U19) és Fitos (Római Fürdő) már nem segíthet holnap a veresieken. Helyükre éppen egy futballcsapatnyi, 11 játékos érkezett, lássuk:

Érkezők

Kovács Bence

FTC II.

Tóvizi Tamás

Diósd

Nagy Dániel

Diósd

Ponczok Tamás

Vecsés

Pádár Gábor

Erdőkertes

Czipper Zsolt

Vecsés

Rosenberger Dániel

Erdőkertes

Palásthy Norbert

Vác

Radics Dávid

Pápa II.

Pénzelik Krisztián

REAC

Novák Mátyás

Honvéd

 

     

Ha csak a neveket nézzük, egyedül Palásthy Norbié lehet ismerős, de neszarjbe, ő is sérült.

Nálunk egyelőre az okoz némi riadalmat, hogy a mai edzésen Czető és Sárközi is idő előtt kéredzkedett le a pályáról, és egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly a sérülésük, legalább a padra leülhetnek-e. Mert azzal nem is lenne (talán) gond, hogy a kezdőben pótoljuk őket, de két U21-konform futballistáról van szó, így lehet törni a kobakokat! Mondjuk a kezdőben egy Illés Gabi-Nehéz kettőssel meg is felelnénk a kvótának, a padra viszont Szemerén kívül vagy Dávid Ferit kell leültetni, vagy a néhányszor a felnőtt csapattal már készülő Elek Ricsit.

Szabó II. Ádám viszont talán már pályára léphet, mert az utóbbi két hétben már teljes intenzitású edzéseket végzett, így – ha Czető sérülése komoly – most három lehetséges kezdőt is felvázolnék (ne feledjük, hogy Zimányi 3 meccses eltiltása éppen a veresiek ellen jár le).

De ha éppen a 4-4-2 lesz soron:

Pár hírmorzsa a végére:

  • Dávid Zoli a Babócsa elleni kupameccsen bokasérülést szenvedett, sajnos műteni kell, így egyelőre megjósolhatatlan, hogy mikor tér vissza a támadó (a legóvatosabb becslések szerint is 6 hét).
  • A kupameccseket sajnos egyik esetben sem sikerült elhalasztani, a Győr és a REAC sem állt kötélnek, így mindkét mérkőzés szeptember 10-én, szerdán, 15.30-kor indul
  • A héten már a kivitelezővel egyeztetett a vezetőség a „fenti pálya” füvesítésével kapcsolatban, így a munkálatok 1-2 héten belül elkezdődhetnek.
  • A mezrendeléssel kapcsolatban a jövő héten már okosabbak leszünk, addig türelmet kérek!

Habár a szavazataitokat látva megoszlanak a vélemények arra nézvést, hogy kitömjük-e a Verest, én azért próbálok bizalmat szavazni a csapatnak, és azt remélem, meglesz a többgólos győzelem. Ez egyrészt lecsillapítaná a kedélyeket, másrészt arra is jó lenne, hogy üzenjünk: habár 3 pont a hátrányunk az első helytől, és lemondtunk a rajt-cél győzelemről, de innen, a Petéből, mindenki pont nélkül fog távozni. Tavaly veretlenül zártuk a hazai pályás küzdelmeket, idén nem szabad alább adni a 100%-nál. Gyere ki, a Te hangodra is szükség lesz!

Hajrá Barcika!

 

Téma: Pofon előkészületben...

Dátum: 2014.09.05

Feladó: Barcika

Tárgy: BorsodChem???

A mai napon aláírásra került egy megállapodás a Város és a BorsodChem között amely sok minden mellett a sport támogatását is célozza.

https://www.boon.hu/kozlemeny-strategiai-megallapodast-kot-a-wanhua-borsodchem-es-kazincbarcika-varosa/2630922

Vajon klubunk szempontjából mit jelenthet ez?

Dátum: 2014.09.05

Feladó: szupergo

Tárgy: 3-4

Legalább 3-4 góllal illene holnap győznünk.
(Bár ezt gondoltam a Gyöngyös elleni meccs előtt is...)
Az írással kapcsolatban csak annyi megjegyzésem van, hogy a rutin csak akkor dönti el a meccset, ha a többi dolog (erőnlét, gyorsaság, harci kedv, stb.) kb egyenlő szinten van a küzdő feleknél. Bármekkora is valakinek a rutinja, ha az ellenfél 20-on 5 métert ver rá, akkor...
A saját nevelésű fiatalok sehol sem képesek megoldani a játékosok pótlását. Ezt tényleg sokan elfelejtik. Akinek példa kell: Felcsút. Ott aztán van akadémia, van pénz, és van max. 1-2 saját nevelés az első csapatban. Amikor a fiatalságot hiányolom nem is rájuk gondolok, hanem a 25-30 év körüli (közepesen rutinos) játékosokra. Más kérdés, hogy ők meg nem jönnek a végekre, főleg nem az NBIII-ba. The End

Dátum: 2014.09.05

Feladó: :)

Tárgy: "fiatalítás"

...eközben a szomszéd("fiókcsapat")várban 4ből-4ből a mutató 1 kapott góllal 8 u21essel a keretben és nem a jó erőkből álló gyöngyösi vitézeket intézték el hazai pályán 1-0ra! :) (Nyisa 2 gólnál jár) Még hogy hol vannak a tehetségek akikhez lehet nyúlni kedves hajrabarcika...és itt dicsérjük majsztro vincericsi amiért ide hozta Kovács Szilut megyéből akinek nem sok köze volt a bajnoksághoz(talán annyi h dvtk nevelés-kedvencként végig játszotta a szezont)!!:) És milyen indíttatásból nyernék meg a bajnokságot a retrók mikor a két kapusunk fizetése több mint a fent említett csapaté együtt véve?!!! Nem fogják kivágni a fát maguk alól...de tegyük fel szétszaggatják magukat és megnyerik akkor ismét hozunk ujabb 20 játékost???

Dátum: 2014.09.05

Feladó: szupergo

Tárgy: Re:"fiatalítás"

Az reális veszély, hogy az NBII-t már terhesnek érzők nem biztos, hogy meg fognak szakadni a feljutás érdekében.
Ez olyasmi mint a politikában az ellenzék. Innen sok párt nem is szeretne hatalomra kerülni, mert az nagyon "macerás". Sokkal jobb a langyos víz.
Remélem a szerződéseket úgy kötötték, hogy még annak is megérje az esetleges aranyérem, aki már nem fogja tudni teljesíteni a másodosztály követelményeit és a bajnokság végén távoznia (visszavonulnia) kell. Ha nem így van, az nagy hiba.

Dátum: 2014.09.05

Feladó: hajrabarcika

Tárgy: Re:"fiatalítás"

Te tényleg Nyisára gondoltál a "tehetségek, akikhez lehetne nyúlni" problémakörnél?

Dátum: 2014.09.05

Feladó: Barcika

Tárgy: Re:"fiatalítás"

Mi veled ellentétben örülünk a "szomszédvár" sikereinek és remélem minél tovább kitart a lendület és minél több pontot elvesznek a riválisoktól. Hozzászólásodat olvasva egy kölcsönadott játékos vagy hozzátartozója lehetsz...
Egyet kellene megértenie mindenkinek, komolyabb eredmény ( itt csak a bajnoki címre gondolok ) eléréséhez szükségesek a rutinos játékosok is. Csak meg kell nézni a Várda keretét is, ugye ők is bajnokok szeretnének lenni...

Dátum: 2014.09.05

Feladó: Peti

Tárgy: sárga

Én a sárga csapatot favorizálnám..
Kellőképpen támadó formula,2 gyors szélsővel és a statikus ,de erős Montvai és a technikás Nehéz tökéletesen kiegészítik egymást,és várhatóan minden ellenfelünknek komoly problémákat okozhatnak...

Dátum: 2014.09.05

Feladó: hajrabarcika

Tárgy: kiegészítés

Ja, és ne felejtsük el, hogy a veresiektől Szűcs és Kovács piros lapos eltiltását tölti ellenünk!

Tételek: 1 - 8 ból 8

Új hozzászólás hozzáadása